ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Санкції проти російських банків: що чекає на клієнтів

    28 березня 2024 четвер
    73 переглядів
    Санкції для банків, як це позначиться на клієнтах

    15 березня Рада нацбезпеки доручила Нацбанку і Службі безпеки ухвалити рішення щодо санкцій відносно російських банків.

    У зв'язку з цим, НБУ запропонували ввести санкції, які запобіжать виведенню капіталу з України на користь пов'язаних з банками осіб щодо таких фінустанов "Сбербанк", "Промінвестбанк", банк "ВТБ", "БМ Банк", "ВиЕс Банк".

    16 березня, РНБО ввела санкції проти шести дочірніх підприємств російських банків. Президент України Петро Порошенко підписав відповідний документ. Санкції будуть діяти рік, пише Finance.ua.

    Хоча санкції вводяться проти російських держбанків і п'яти "дочок", що їм на лежать та працюють в Україні, однак з юридичної точки зору це санкції проти українських юросіб.

    Зазначимо, на клієнтські операції заборона переведення грошей не поширюється, мова йде лише про операції з перерахування валюти з України в РФ, якщо їх збираються провести між банками.

    Таким чином, НБУ забороняє українським банкам виплачувати російським бенефіціарам дивіденди, проценти за міжбанківськими кредитами та депозитами. "Дочки" не зможуть погашати міжбанківські кредити, депозити, не зможуть перераховувати валюту з кореспондентських рахунків, розподіляти прибуток і капітал.

    НБУ залишив російським банкам всього одну лазівку – вони зможуть вивести капітал, якщо продадуть "дочку" будь-якому українському або іноземному інвестору, навіть російському. Головне, щоб в капіталі українських банків не залишився держкапітал "держави-агресора".

    При цьому ліцензії у банків не відберуть. Навпаки, російським держбанкам, дозволять не лише продати банки, але і видавати "дочкам" нові кредити і збільшувати їх капітал, якщо установам потрібна ліквідність або докапіталізація.

    Додамо, санкції забороняють розміщувати в банках з російським держкапіталом депозити і оборотні кошти українських держпідприємств, установ, організацій і компаній, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави. МЗС повинен повідомить ЄС, США та іншим країнам про введені санкції, а також запропонувати їм ввести аналогічні санкції.

    Як це позначиться на клієнтах

    Санкції НБУ не заважають роботі українських банків.

    Обмеження щодо доступу до грошей, з якими можуть зіткнутися або вже зіткнулися клієнти банків з державним російським капіталом, викликані не санкціями. Справа в тому, що блокування протестувальниками з 13 березня головного офісу "Сбербанку" призвело до перебоїв у інкасації та підкріплення готівкою мережі відділень і банкоматів, а також до того, що 15 березня введені ліміти на зняття готівки у розмірі 30 тисяч гривень на добу.

    Проблеми з інкасацією вирішаться, якщо протестувальники перестануть блокувати роботу відділень і псувати банкомати в Києві, Дніпрі та Запоріжжі.

    У НБУ запевняють, що санкційні банки ліквідні, у них достатньо грошей, щоб виконувати зобов'язаня перед вкладниками.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости