ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

НБУ зазіхнув на карти українців: будуть списувати борги за комуналку

    19 квітня 2024 п'ятниця
    55 переглядів
    Невдовзі в українців можуть почати знімати кошти із карткових рахунків за борги

    Невдовзі в українців можуть почати знімати кошти із карткових рахунків за борги з комунальних послуг. Таку пропозицію висунули у Національному банку України. Також повідомляють, що паралельно із цим запровадять можливість оплачувати комунальні послуги протягом 24 годин, без відвідування банківського відділення.

    Зараз заборгованість за комунальні послуги понад 29 млрд грн. Борги почали рости паралельно зі збільшенням тарифів.

    "Таку ініціативу НБУ простіше реалізувати, ніж здається. Достатньо прийняти закон про примусове стягнення коштів у разі заборгованості за послуги, в яких виступає частково посередником або надавачем держава. Сьогодні цей закон приймають, а за тиждень борги за комунальні послуги меншають більш ніж удвічі", - каже порталу "Знай.ua" Олександр Бойко.

    За його словами, ця система стягнення боргів зараз можлива, як ніколи, адже найбільший банк України тепер у державній власності.

    ПриватБанк ще з 2009 року практикує примусове стягнення платежів за кредитом із карток клієнта. Наприклад, немає у людини на зарплатній картці якихось 200-500 гривень, банк йде без усякого попередження на кредитку й знімає звідти. Потім надсилає повідомлення на телефон, що зняв необхідну суму. Причому юридично всі ці процеси організовані настільки грамотно, що їх практично неможливо оскаржити в суді", - пояснює експерт.

    Він вважає, що така практика є не лише прямим втручанням у приватне життя і плани людини, а й намаганням власників ТЕЦ, водоканалів й інших підприємств із надання комунальних послуг отримувати надприбутки.

    "В усьому цивілізованому світі є повага до особистих планів людей. Якщо у США в людини тисяча доларів за автокредит, то жоден банк не дозволить собі ці гроші списати із кредитки цієї людини чи із зарплатної картки. Адже в людини можуть бути інші плани на ці кошти — заплатити за дитсадок, купити їжу чи ще щось. Я не виправдовую боржників, але бувають різні ситуації. І їх має передбачати кредитор або той, хто надає певні послуги", - каже Олександр Бойко.

    Якщо в Україні почнуть стягувати за комунальні послуги гроші із платіжних карток, то будуть масові махінації з боку надавачів послуг, якість сервісу не роститиме, бо відсутній стимул.

    "Не раз вже було таке, що за квартиру нараховують значно більше, ніж є насправді — то помилилися, то не врахували планового ремонту й відсутності гарячої води протягом місяця. Автоматичне зняття грошей за комуналку - це те саме, що на касі в супермаркеті давати касиру гаманець із грішми й просити взяти, скільки він вважає за потрібне", - говорить Олександр.

    На його погляд, у разі запровадження цієї норми, рівень банківського обслуговування в Україні у рази знизиться, а частка активного у банківській системі стане меншою.

    "Ми повернемося до початку 2000-х, коли всі, отримавши зарплату, знімали гроші з банкомату й тримали вдома або в гаманці. Тоді це робили, бо банківська система була нерозвинена, а тепер будуть, аби держава не поцупила коштів. Такий стан речей призведе до того, що люди частіше використовуватимуть готівку, тінізація економіки збільшуватиметься", - прогнозує він.

    Нагадаємо, цього року вартість опалення й гарячої води найбільше зросла за всю історію України. Власники невеликих квартир змушені платити близько 1800 грн за ці послуги.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости