ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Які доходи принесла українцям нова мінімалка (інфографіка)

    20 квітня 2024 субота
    58 переглядів
    Як змінився дохід українців з новою мінімалкою

    Українцям поступово підвищують зарплати, але не всім. А деяким навіть урізали, розповідає Сьогодні
    Українським найманим працівникам роботодавці поступово, але все таки підвищують офіційну зарплату до нової мінімальної, введеної з 1 січня нинішнього року. А от тим, у кого білі заробітки були вищі мінімуму, доходи не тільки не піднімають, але іноді і зменшують. Про це свідчать дослідження ринку праці. Експерти кажуть, що якщо погіршиться ситуація в економіці, то варто очікувати переходу заробітків у тінь насамперед у сфері обслуговування й урізання премій і надбавок працівникам держорганів.

    Дослідження

    Як повідомили нам фахівці міжнародного кадрового порталу hh.ua, за даними їхніх досліджень за лютий, лише кожен п'ятий українець зазначив, що його зарплата у 2017 році збільшилася, і причина цього — підвищення мінімалки. Разом з тим троє працюючих з чотирьох не відчули зростання заробітків. Як видно з інфографіки, серед тих, у кого зарплата змінилася з цього року, 51% підвищили зарплати офіційно через мінімалки, у 19% — до нового мінімуму підняли тільки офіційну ставку, а решту платять у конверті. Тобто офіційно такому працівнику стали платити не 1600 грн, а 3200, зате неофіційну частину урізали на 1500-1600 грн. А у 25% заробітки навіть зменшилися у зв'язку з тим, що фонд зарплати перерозподілили на користь малооплачуваних. За словами HR – експерта порталу rabota.ua Тетяни Пашкіної, це торкнулося передусім бюджетників, у яких були різні надбавки за інтенсивність праці, суміщення та ін. — чиновників, лікарів, працівників культури.

    "Тепер, наприклад, нянечка в лікарні отримує 3200 грн замість 1600, а лікар 4000 грн замість 5000, так як у нього зняли доплати, і навряд чи це справедливо", — говорить Пашкіна.

    Як платять

    Найбільший відсоток (94%) тих, хто отримують офіційну білу зарплату, зосереджений у держсекторі. Працевлаштування в цій сфері дозволяє розраховувати на зростання оплати праці автоматично після підвищення ставок тарифної сітки для бюджетників.

    "Половина зайнятих в енергетиці та важкої промисловості отримують офіційну зарплату і можуть очікувати не тільки підвищення винагороди в результаті зростання мінімалки, але і захисту своїх трудових прав. 28% співробітників тут, не оформлених офіційно, при отриманні виробничих травм розраховують на матдопомогу, спираючись виключно на совість роботодавця", — говорить керівник експертно-аналітичного центру "HeadHunter Україна" Катерина Мащенко.

    Найбільше чорної і сірої готівки у айтішників і юристів, тут неофіційно працюють 53% і 60% фахівців відповідно. У той же час Пашкіна зазначила, що не була досліджена ситуація на ринку роздрібної торгівлі та готельно-ресторанного сервісу:

    "Ці сфери найбільш тінізовані і напевно зіпсували б відносно непогану статистику про підвищення мінімальної зарплати половині працюючих".

    До речі, за даними Держстатистики, у нас зарплату нижче 3200 отримували в 2016 р. 48% працівників, але там враховані тільки ті, які оформлені офіційно на повний робочий день.
    Прогнози

    На думку Пашкіної, подальша детінізація та зростання зарплат залежатиме від стану економіки:

    "Якщо виявиться, що мінімум у 3200 не рубає бізнес під корінь, то підвищення білих зарплат буде і надалі. Очікуємо сплеску влітку через збільшення сезонних вакансій".

    А економіст Олександр Охріменко відзначив, що, за даними Держстатистики, середня номінальна зарплата зросла з початку року на 16% (на 950 грн). "Основний внесок у зростання заробітків дала детінізація, зараз 56% працюючих отримують мінзарплату, тобто масового ухилення роботодавців від підвищення мінімалки не спостерігається".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору