ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чистий четвер: яким обрядам присвячений цей день

    28 березня 2024 четвер
    88 переглядів
    Чистий четвер пов'язує нас з безліччю традицій і обрядів

    Четвер Страсної седмиці особливо шанований у православних і називається не тільки Великим, але і Чистим четвергом. Існує безліч традицій і обрядів, які люди роблять щороку.
    Кожен день Страсного тижня ми згадуємо про життя і діяння Христа. Багато хто знає, що в Чистий четвер пов'язаний з прибиранням у будинку, але сама назва дня говорить про те, що це не лише очищення житлового приміщення, але і всього тіла.
    Що потрібно робити у Чистий четвер і що не можна:
    В першу чергу ми дбаємо про те, щоб навести повний порядок в домі. У цей день можна сміливо організувати вологе і ретельне прибирання. Вважається, якщо в будинку буде безлад, то весь рік ви можете провести в постійних сварках. На ніч з Великого четверга на Страсну п'ятницю не можна залишати замочену білизну і не митий посуд.
    У цей день найкраще позбавлятися від старих речей, викинути непотрібні речі. Кажуть, що в цей день можна знайти в будинку давно загублені речі.
    Чистий четвер прийнято починати з купання. Вважається, якщо встигнути очистити своє тіло до сходу сонця ви змиваєте свої гріхи. Процес очищення іноді супроводжується різними обрядами, дівчата і хлопці підстригали собі волосся іноді приспівували пісні.


    Жінки дуже люблять дотримуватися обрядів, знаючи що вони допоможуть принести удачу, щастя, здоров'я і благополуччя в будинок.
    Після прибирання жінки починають інший обряд - приготування великодніх пасок і фарбують яйця. Існує повір'я, що виконуючи цей обряд потрібно бути спокійним, мати гарні думки, щоб паски вийшли смачними. Вважається, якщо паски вдалися, то рік буде щасливим.


    Вважається поганою прийметою, якщо ви в Чистий четвер віддасте щось з дому, це відноситься і до грошей у борг. Не можна після прибирання будинку виливати брудну воду в межах будинку, на грядку або у двір. Завдяки прибиранню ви змиваєте всю негативну енергетику, яка накопичилася за весь рік. Якщо вилити воду поруч з будинком, то ви не позбавляєтеся від поганого і це може негативно вплинути на подальшу долю.
    В цей день корисно запалювати в будинку свічки, щоб енергія вогню очистила ваш житловий простір.
    Харчування
    У день Чистого четверга Великий піст не закінчується, тому віруючі не дозволяють собі послаблення у харчуванні.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору