ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

За місяць двічі змінили тариф на газ: скільки тепер доведеться платити

    25 квітня 2024 четвер
    64 переглядів
    Що буде з тарифом на газ

    В Україні один кубометр газу коштує 6,879 гривні. 87% тарифу - безпосередньо вартість палива і ще 13% - витрати на транспортування і розподіл.
    З першого квітня Нацкомісія з питань держрегулювання в сферах енергетики і компослуг (НКРЕКУ), прийняла рішення знизити тариф на газ з 6,8 до 6 гривень за кубометр і ввести абонентську плату. 10 квітня ця рішення скасували - тариф на газ знову підвищили до 6,8 гривень за кубометр, а абонентську плату прибрали. Про це пише facenews.


    Що таке абонентська плата і навіщо її вводили


    В Україні один кубометр газу коштує 6,879 гривні. 87% тарифу - безпосередньо вартість палива, і ще 13% - витрати на транспортування і розподіл, підрахували в НКРЕКУ.

    В кінці минулого місяця комісія прийняла рішення розділити вартість газу та інші витрати на дві складові. В результаті сам тариф на газ повинен був з першого квітня скоротитися до 6 гривень за кубометр, а вартість транспортування і розподілу планували включити до щомісячної абонентської плати. Її потрібно було платити незалежно від того, скільки спалили газу.

    Таке рішення передбачено законом "Про ринок газу". Крім того, як відзначають в Міненерго, Україна взяла на себе зобов'язання перед МВФ, згідно з яким сам тариф визначає тільки вартість блакитного палива як товару. За транспортування і розподілу потрібно платити окремо.

    Діючі тарифи розраховані за "старою методологією ", як плата за фізичні обсяги транспортування. Це не дозволяє розподіляти тарифи для оператора газотранспортної системи і оператора газорозподільної системи.

    - зазначають в міністерстві.

    НКРЕУ прийняло рішення призупинити своє рішення про введення абонплати після критики з боку президента і уряду. Так, на сайті глави держави з'явилося офіційне звернення Петра Порошенка:

    Звертаюся до уряду і НКРЕКУ знайти узгоджене рішення, яке б передбачало не підвищення тарифів і поширення субсидій на всі види платежів для всіх, хто цього потребує.

    У той же час прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Нацкомісія може ділити тариф на газ на складові, однак при цьому кінцева вартість блакитного палива не повинна перевищувати 6,8 гривні за куб.

    Це є європейською практикою, по-друге, закон України про ринок "Нактнафтогаза"прямо передбачає використання принципу потужності. По-третє, цей поділ на рахунки міститься в меморандомі з МВФ. І це рішення для споживача дозволяє отримати якісні безпечні послуги з газопостачання.

    - сказав глава НКРЕКУ Дмитро Вовк під час свого брифінгу кілька днів тому.


    Проблеми абонплати: без субсидій і дорожче


    Субсидія абонентську плату на газ не покриває. Так, сім'я з двох літніх людей в Закарпатській області за умови, якщо обидва отримують мінімальну пенсію, за всі комунальні послуги з субсидією заплатять не більш 150 гривень, а за абонплату - 204 гривні. Фактично, вартість комуналки для такої сім'ї виросте на 136%. До слова, до кінця цього року субсидію на комунальні послуги будуть отримувати 9 з 15 мільйонів домогосподарств.

    Тим, хто використовує газ тільки для приготування їжі, з абонплатою довелося б платити більше. Вартість абонплати, як пояснили в комісії, залежить від типу лічильника і газової інфраструктури в конкретному році. Більш поширений в Україні лічильники - G4 (85% від усього обсягу споживання). Кияни з таким приладом обліку повинні були заплатити абонплату 67,2 гривні, без лічильника - 44,8 гривні. У Харкові абонплата становила б 88,8 гривні з лічильником і 59,2 гривні без. Середня по Україні абонплата - 80 гривень. Найдорожче в Закарпатській області, 204 гривні з лічильником і 136 гривень без нього.

    Наприклад, сім'я з трьох осіб в київській багатоповерхівці з опаленням і гарячою водою за місяць в середньому спалює 13,2 кубометра газу (згідно з соціальної нормі споживання). До першого квітня такій сім'ї доводиться платити 90 гривень, а після першого квітня, якби рішення не призупинили, - 146,4 гривні (79,2 по тарифу за газ і 67,2 гривні абонплати).

    Введення абонентської плати вигідно тим, хто витрачає багато блакитного палива.Наприклад, якщо сім'я опалює будинок газом. На даний момент в Києві 87 кубів коштують 591,6 гривень, після нововведення за такий же обсяг доведеться заплатити 589,2 гривні. На кожному наступному кубометрі українці зможуть економити 80 копійок. До квітня за 200 кубів доведеться заплатити 1360 гривень, а після квітня - 1267,2 гривні.

    У підсумку ті, хто опалює будинок газом, виявляться у виграші, бо у них витрата газу 200-300 куб. в місяць, тобто економія на здешевілому газі перекриє введення абонплати.

    - упевнений директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.


    Що буде з тарифом на газ


    Як відзначають в НКРЕКУ, до питання введення абонентської плати чиновники повернуться пізніше. Уряд повинен ввести зміни до постанови "Про спрощену процедуру отримання субсидій", а в комісії повинні переглянути розмір абонплати.

    "З 2015 року комісія не відповідає за ціну на газ, це відповідальність уряду. 87% в тарифі - відповідальність уряду. Ми відповідаємо тільки за транспортування і розподіл. Ми відповідаємо тільки за цю частинку. Чи готові показувати всі розрахунки", - сказав 10 квітня на засідання комісії НКРЕКУ Дмитро Вовк.

    До слова, експерти впевнені, що тариф на газ в Україні в будь-якому випадку доведеться збільшити. Так, частину газу Україна імпортує з Європи, при цьому тариф на блакитне паливо формується згідно з імпортним паритету. Як пояснили в Міністерстві економрозвитку, тариф для населення визначається за формулою: вартість імпортного газу × курс долара + ПДВ + транспортування + розподіл + націнка Нафтогазу

    У травні минулого року, коли Кабмін прийняв рішення переглянути тариф на газ, тисяча кубометрів імпортного блакитного палива коштувала 185 доларів, цю цифру і використовували у формулі при розрахунку тарифу для населення. Згідно з бюджетом на 2017-й, тисяча кубометрів імпортного газу буде коштувати 245 доларів. Крім того, зріс і курс долара - газ купують в доларах, а продають у гривнях.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору