ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Приведення статутних документів громадських об’єднань до вимог Закону України «Про громадські об’єднання»

    19 березня 2024 вівторок
    58 переглядів

    1 січня 2013 року набув чинності Закон України «Про громадські об’єднання» (далі – Закон), що суттєво вніс зміни в правове регулювання створення та діяльності громадських об’єднань. Зокрема, змінилися вимоги до статутів громадських об’єднань.

    В п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону зазначено, що громадські організації, їх спілки (союзи, асоціації, інші об'єднання громадських організацій), легалізовані на день введення цього Закону в дію шляхом реєстрації або повідомлення про заснування, не потребують відповідно перереєстрації або повторного подання документів для повідомлення. Статути (положення) громадських організацій, спілок громадських організацій мають бути приведені у відповідність із цим Законом протягом п'яти років з дня введення його в дію. Реєстрація змін до статуту (положення), пов'язаних з введенням цього Закону в дію, здійснюється без справляння плати за реєстраційні дії протягом п'яти років з дня введення цього Закону в дію. Отже, строк для приведення статутів у відповідність встановлений до 1 січня 2018 року.
    Стаття 11 Закону визначає, що саме повинен містити Статут громадського об’єднання. Громадським об’єднанням, утвореним чи зареєстрованим до 01 січня 2013 року, у Статуті необхідно передбачити:
    1) найменування громадського об'єднання та за наявності - скорочене найменування;
    2) мету (цілі) та напрями його діяльності;
    3) порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об'єднанні, права та обов'язки його членів (учасників);
    4) повноваження керівника, вищого органу управління, інших органів громадського об'єднання, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень, а також порядок визначення особи, уповноваженої представляти громадське об'єднання, та її заміни (для громадських об'єднань, що не мають статусу юридичної особи);
    5) періодичність засідань і процедуру прийняття рішень керівними органами громадського об'єднання, у тому числі шляхом використання засобів зв'язку;
    6) порядок звітування керівних органів громадського об'єднання перед його членами (учасниками);
    7) порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності керівних органів громадського об'єднання та розгляду скарг;
    8) джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна громадського об'єднання;
    9) порядок створення, діяльності та припинення діяльності відокремлених підрозділів громадського об'єднання (у разі їх створення громадським об'єднанням, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи);
    10) порядок внесення змін до статуту;
    11) порядок прийняття рішення щодо саморозпуску або реорганізації громадського об'єднання, а також щодо використання його коштів та іншого майна, що залишилися після саморозпуску, - для громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи.
    У статуті громадського об'єднання можуть бути передбачені додаткові положення щодо утворення, діяльності і саморозпуску чи реорганізації громадського об'єднання, що не суперечать закону.
    Також варто звернути увагу, що наявність контрольно-ревізійних органів тепер не є обов’язковою.
    Членство у громадському об’єднанні є виключно індивідуальним, а таке поняття як «колективні члени» відсутнє.
    У Статуті громадського об’єднання тепер не обов’язково зазначати юридичну адресу.
    Також необхідно звернути увагу на те, що Закон скасовує територіальні обмеження щодо діяльності громадського об’єднання. Для того, щоб громадське об’єднання могло здійснювати свою діяльність на всій території України, достатньо це передбачити у Статуті.
    В Прикінцевих та перехідних положеннях Закону зазначено, що права та обов’язки, встановлені законами України для громадських організацій, поширюються на всі громадські об’єднання.


    Головний спеціаліст відділу державної
    реєстрації друкованих засобів масової
    інформації та громадських формувань
    Управління державної реєстрації
    Головного територіального управління
    юстиції у Закарпатській області
    Дробок Ірина

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору