ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті розпадається потужна РЛС у Мукачеві , яка бачить ракети за кілька тисяч кілометрів (ВІДЕО)

    19 березня 2024 вівторок
    76 переглядів
    Що буде далі з Мукачівською РЛС?

    Вівторок, 25.04.2017 | 08:351017 1

    Телеканал ZIK опублікував сюжет про одну з найпотужніших радіолокаційних станцій радянської епохи, Мукачівську РЛС, яка зараз перебуває в жахливому стані. Облуплена фарба на стінах, дірки в даху та планове відключення електроенергії – її сьогоднішні реалії.

    Під час «холодної війни» система стежила за космічним простором на відстані понад 5 тисяч кілометрів.

    Станцію звели за проектом, що називався «Дніпро». Загалом у Радянському Союзі звели 14 однакових станцій. Дві залишились Україні у спадок: у Мукачевому та Севастополі, але до 2009 року обидві працювали на ракетну оборону Росії.

    «Дані станції можуть проглядати космічний простір на відстані близько 5700 кілометрів», – розповідає начальник Західного центру радіоспостереження Микола Жураківський.

    Розміри антен на станції вражають. Їхньої точної ваги не знають навіть працівники станції. Можливість побачити ракети на відстані кількох тисяч кілометрів дає військовим близько 15 хвилин, щоб збити їх.

    5721-1.jpg

    Але зараз час став для станції небезпечнішим за ядерну війну. Мукачівська РЛС використовує величезну кількість електроенергії, середній місячний рахунок за світло тут близько 100 тисяч гривень. Тому з метою економії тут кожного тижня вимикають світло.

    Звіти цієї РЛС допомогли в розслідувані падіння Боїнга 777, збитого над Донбасом. У Кремлі доводили, що їхній супутник зафіксував, як у літак стріляв український винищувач. Але команда Мукачівської радіолокаційної станції зловила росіян на брехні.

    Дуже важко ремонтувати апаратуру станції. Деякі запчастини ще залишились на складах, а деякі – купують. Їх ще досі виготовляють в Україні, Росії і Казахстані.

     «Ми можемо з досить великою точністю сказати,  де, коли і який об’єкт знаходиться в космічному просторі», – розповів головний аналітик Євген Оніщенко.

    Сьогодні команда станції вистежує російські супутники. Саме тут виявляють ворожу розвідку. Останній раз результати їхньої роботи допомогли з’ясувати причини трагедії на військовій базі в Балаклії.

    5721-2.jpg

    «До і після трагедії над базою пролітав супутник оптичної розвідки Російської Федерації», – пригадує Євген Оніщенко.

    Мукачівській РЛС необхідне нове обладнання, адже багато техніки вже застаріло. Оновивши обладнання на станції, можна буде заощаджувати близько 30% витрат. Український уряд виділяє гроші, але їх не достатньо, тому науковці постійно шукають партнерів за кордоном. За їхніми словами, у співпраці зацікавлені Польща та Казахстан. 

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі