ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатцям дохідливо пояснили, чому не варто їхати на роботу до Фінляндії

    23 квітня 2024 вівторок
    82 переглядів
    Заробітки у Фінляндії невисокі - від 500 до 1000 євро на місяць

    Українці у Фінляндії другі по отриманню віз. Більшість працюють н фермах по рослинництву та тваринництву.

    Про це розповідає Руслан Мартинов, який 7 років тому переїхав з Черкас у фінське місто Турку, пише gazeta.ua.

    "Два роки тому я навмисне перейшов на ферму, де працювали тільки місцеві для того, щоб вивчати фінську мову. На той момент я був єдиним українцем. Зараз нас уже шестеро, а фінів залишилося тільки двоє. Так виходить, що на будівництві у Фінляндії працюють здебільшого естонці, ягоди збирають азіати, а на фермах – переважно українці", – зазначає чоловік.

    У Фінляндії незвичний для українців клімат. Тут навесні сонце сідає об 11-й ночі, а взимку встає об 11-й ранку. А населення досить замкнуте.

    "Фіни люблять побути на самоті. Вони можуть просидіти на святі і жодного слова не сказати, і це вважається нормальним. І на роботі вони теж можуть ходити мовчки, але це не значить, що вони не хочуть спілкуватися. Для фіна це великий жах, якщо він заходить в автобус, а там немає вільних місць, і він змушений підсісти до когось. У такому випадку і для нього і для того, до кого він підсяде, це буде дуже стресова ситуація", – розповідає Руслан.

    Увесь час Руслан працює на місцевих фермах.

    "У мене був товариш у Фінляндії. Він і знайшов для мене контракт на роботу. Це було ще у 2010 році. Відтоді як приїхав, так і працюю на фермах. За цей час змінив, напевно, п'ять місць роботи. Пробувши за кордоном рік, зробив виклик дівчині. Одружилися з нею вже тут ", – розповідає черкащанин.

    Заробітки у Фінляндії невисокі від 500 до 1000 євро на місяць. Цих грошей вистачає на зйомне житло та їжу. А ще для малозабезпечених родин є пільги. Наприклад, муніципальний садок тут коштує 300 євро на місяць. Але, якщо в родині працює лише одна людина, плата зменшиться. Якщо обоє отримують лиш мінімальну зарплатню- дозволять не платити за садок.

    У Турці велика спільнота українців, яка намагається допомагати рідній країні.

    "Торік ми запрошували з України шеф-повара на благодійний вечір. Він у Турку проводив кулінарні майстер-класи. Таким чином ми збирали кошти на ініціативу Дмитра Стуса, сина Василя Стуса. Він хоче збудувати у Києві будинок для дітей із зони АТО", – пригадує Руслан Мартинов.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору