ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Все про БЕЗВІЗ та як діяти на кордоні, щоб уникнути проблем

    19 квітня 2024 п'ятниця
    41 переглядів
    Що потрібно знати подорожуючому про безвіз та кордон

    Отже, безвіз почне працювати орієнтовно 11 червня (дата ще може зміститися в межах одного дня).


    Стаття Міфи про БЕЗВІЗ та як він працюватиме на практиці не зняла всіх запитань. До «Європейської правди» і далі надходили прохання уточнити ту чи іншу деталь, і багато запитань були дуже слушними – і про правила безвізу для подорожей з дітьми, в яких у паспорті немає відбитків пальців, і про поїздки без готелю, і про запрошення до друзів…


    Європейська правда підготувала новий детальний довідник, де є відповіді на більшість запитань. Текст чималий, він розбитий на сім тематичних блоків:

    – Куди їдемо?
    – Дитячий безвіз і паспорти без відбитків
    – Старі візи та «дорослі» паспорти
    – Що потрібно мати на кордоні?
    – Як довести наявність грошей?
    – Як довести мету поїздки?
    – Правила безвізу – про роботу і не тільки


    Куди їдемо?
    Відповідь на це питання не така очевидна, як видається, тому цей розділ вийшов доволі розлогим. Якщо вам набриднуть пояснення щодо екзотичних напрямків подорожей, можете переходити до наступного блоку – «подорожі з дітьми» ??
    – Які країни відкривають для нас безвіз?
    Якщо спрощено (і цієї інформації вистачить майже всім подорожуючим!), то йдеться про 30 країн: всі держави-члени ЄС, за винятком Британії та Ірландії, а також чотири шенгенські держави за межами Союзу: Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн.
    Британія та Ірландія свого часу, під час вступу до ЄС, залишили за собою право на самостійну візову політику, тому від початку було відомо, що на них безвіз не поширюватиметься. Натомість «шенгенська четвірка» за межами ЄС зобов’язалася застосовувати прикордонні правила, ухвалені в Брюсселі – жодних додаткових переговорів з Швейцарією чи Норвегією не знадобиться.

    – А можете сказати просто: до яких країн Європи українському туристу все ще потрібна віза?
    Про особливий статус британських островів ми вже писали: Велика Британія та Ірландія не підпадають під міграційне законодавство ЄС, тому їхня візова політика не зміниться. Всі інші острови навколо Європи, від курортів Середземномор’я до Гренландії (яка є данською автономією), стають відкритими для громадян України з біометричним закордонним паспортом.
    Та найцікавішою, мабуть, є континентальна Європа.



    Дитячий безвіз і паспорти без відбитків
    – А як з дітьми? Для них доведеться, як і раніше, отримувати візу? Діти ж не здають відбитки пальців!
    Це запитання «Європейській правді» ставлять чи не найчастіше. Мовляв, дітям видають не біометрику, а «звичайні закордонні паспорти», то виходить, що безвіз для них не діятиме?
    Можемо заспокоїти: діятиме. А біометрику дають навіть новонародженим.


    – Чи діятиме безвіз для тих, хто отримав новий паспорт, але не здавав відбитки?
    Ознакою біометрики є не відбитки, а чип.
    Відсутність відбитків на ньому – не така й рідкісна штука. Навіть у колективі ЄвроПравди є людина, в якої при оформленні паспорта не могли взяти відбитки – апарат у відділенні ДМС чомусь «не читав» її пальці. Так само не візьмуть відбитки у людини з фізичною вадою – якщо пальці відсутні; або, до прикладу, якщо обидві руки в гіпсі (погодьтеся, це ж не може бути підставою відмови у видачі паспорта!).

    – І ще, повертаючись, до «дитячої теми» — про фото.
    Зважайте на те, що стара система з фото дитини, вклеєним у паспорт, відходить у минуле – фото вже два роки не вклеюють, для кожної дитини, навіть для немовляти, необхідно оформлювати окремий паспорт.
    А з квітня 2018 року прикордонники остаточно припинять випускати за кордон дітей, що подорожують за батьківським паспортом, навіть у сусідні Молдову чи Білорусь.
    – А нотаріальний дозвіл від батька/матері також не буде потрібний?
    Той, хто подорожував з дитиною, знає: нині на кордоні треба, щоб обидва батьки виїжджали разом з дитиною; інакше той, хто не їде, має надати нотаріальний дозвіл на поїздку свого сина або доньки.
    Ця вимога буде чинною і надалі.

    Норма про те, що дитина має виїжджати за кордон лише за дозволом батьків, не є українським винаходом. Вона діє в дуже багатьох країнах і є стандартом у боротьбі з нелегальною торгівлею людьми (хай як жорстко це не звучить).
    І найголовніше: ця норма не пов’язана з правилами в’їзду до ЄС. На шенгенському кордоні ваша довідка нікого не цікавитиме; її перевіряють при виїзді з України. А тому – жодних змін тут не станеться.
    А от оформлювати паспорт для дитини може один з батьків, присутність двох не є необхідною. Про документи, необхідні для оформлення – в наступній відповіді.


    Візи та «дорослі» паспорти
    – Для мене не є проблемою отримати візу; я можу піти за нею з біометричним паспортом?
    Ні, у вас просто не візьмуть документи.


    Тоді в ЄС ухвалили рішення: всі посольства зобов’язали відмовлятися приймати біометричні паспорти на оформлення «шенгену». В Україні буде ухвалене точно таке рішення, кажуть джерела «Європейської правди».
    – Що робити тим, хто має старий паспорт та візу?
    Для тих, хто не хоче змінювати паспорт, не відбудеться жодних змін. Діючі візи лишаться чинними, а коли їхня чинність спливе – ви знову можете податися на «шенген», якщо ваш паспорт не біометричний.
    Ви також маєте право оформити новий біометричний паспорт, лишивши старий у себе. Про це необхідно повідомити при оформленні паспорта, пояснивши таку потребу.
    Що потрібно мати на кордоні
    – Звідки можна їхати до ЄС без віз, тільки з України?
    Безвізовий режим діятиме для всіх, хто має українські біометричні паспорти для виїзду за кордон. Байдуже, звідки ви їдете до ЄС – з України, з Туреччини, з Африки чи з Америки – вам не знадобиться віза для перетину кордону.



    Готелі, гроші та запрошення

    – Як довести, що я маю кошти на картці?
    Прикордонний кодекс ЄС не дає однозначної відповіді на це питання, залишивши вибір шляху доведення за самим подорожуючим. За досвідом, зазвичай достатньо лише показати картки и сказати, що плануєте користуватися ними.
    Якщо ж прикордонник наполягатиме і ви не маєте всієї суми готівкою, у вас лишаються варіанти: чек з банкомата на прикордонному пункті (якщо банк дає можливість переглянути баланс), смс-банкінг, інтернет-банкінг і так далі (з телефонним банкінгом буде складно через мовний бар’єр, але цей шлях також можливий).

    – Як довести мету поїздки?
    Зазвичай на кордоні питають про зворотній квиток та про мету поїздки, буває достатньо просто назвати її. Однак у тих, хто подорожує з пустим паспортом, майже напевно попросять уточнюючі документи. Роздрукованого бронювання готелів (або записаного в телефоні/планшеті) завжди достатньо, та безвіз відкриває перед нами значно ширші можливості.
    Тепер готель не є обов’язковим.
    Поїздка до родичів чи ночівля у кемпінгу – все це є легітимною метою поїздки.
    Головне – відповідати відверто і впевнено.

    – Чи потрібний поліс страхування?
    Часом «Європейській правді» дорікають, мовляв, ми не зазначили серед обов’язкових документів поліс страхування.
    Це не помилка: страхування справді не є обов’язком (хоча за візового режиму цей документ був серед обов’язкових). У прикордонному кодексі ЄС взагалі немає згадки про страхування; відповідно, через його відсутність вам не можуть відмовити у в’їзді.

    А от якщо ви подорожуєте автомобілем, то вам точно доведеться купити страховий поліс. Без страхування цивільної відповідальності, так званої «зеленої карти», автомобіль не пустять на територію ЄС. Зазвичай цей поліс можна купити на кордоні.
    Правила безвізу – про роботу і не тільки
    1) Безвізовий режим дозволяє громадянам України перебувати на території країн ЄС не більше 90 днів протягом 180-денного періоду.
    2) Подорожуючи без візи, ви не маєте права на оплачувану роботу на території ЄС. Для цього, як і раніше, потрібна віза.
    Обидва ці правила діяли також за візового режиму; їх порушення загрожує депортацією та забороною в’їзду до ЄС.
    – Що означає правило 90/180?
    Правило 90/180 може здаватися трохи складним: мандрівник не повинен перебувати у Шенгені більше 90 днів протягом будь-якого періоду у 180 днів.
    – У мене знайомі живуть в ЄС довше, ніж 90 днів. Є винятки?
    Щоби лишитися в Євросоюзі на довший період, вам потрібна «довга» національна віза (приміром, робоча чи студентська) або посвідка на проживання.

    – Будь-яка робота є забороненою, чи є винятки?
    Ті, хто в’їхав до ЄС без візи, не мають права на оплачувану роботу. Це правило стосується також сезонної роботи, яка формально вкладається у дозволені 90 днів перебування в Шенгені.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору