ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Децентралізація сприяє розвитку національних культурних традицій в регіонах - В’ячеслав Негода

    28 березня 2024 четвер
    72 переглядів
    Національні меншини і децентралізація влади

    За словами В’ячеслава Негоди, усі, хто спекулює на темі національностей, мов і традицій Закарпаття, - які, начебто, можуть постраждати в ході децентралізації, - просто не хочуть, не можуть або бояться змін.

    «Два дні ми провели в Закарпатті і пересвідчилися, що багатонаціональність, різноманіття культурних традицій в регіоні не є проблемою у ході об’єднання громад, як дехто стверджує, а лише особливістю. Більше того, децентралізація дає можливість кожній спроможній громаді підкреслити, розвинути свою унікальність, дає більше можливостей у задоволенні мовних, культурних, духовних потреб, згуртуванні людей, дає можливість стати на шлях успіху. Це доводить досвід вже об’єднаних громад області», - сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода за результатами робочої поїздки до Закарпатської області.

    За його словами, усі, хто спекулює на темі національностей, мов і традицій Закарпаття, - які, начебто, можуть постраждати в ході децентралізації, - просто не хочуть, не можуть або бояться змін. «Під час зустрічей з представниками місцевої влади, громадським активістами, вчителями, батьками лунали думки, що тему штучно роздувають. Так, ці питання дуже чутливі для людей, і хтось використовує це як аргумент «проти», коли інших аргументів вже не залишається. Звичайно, при формуванні громад треба враховувати етнічні, культурні, історичні особливості територій, але робити з цього проблему і відмовлятися від подальшого розвитку навряд чи виправдано», - вважає В’ячеслав Негода.

    До відома, у статті 4 Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» зазначено, що «при прийнятті рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток об’єднаної територіальної громади».

    За словами В’ячеслава Негоди, передача повноважень спроможним громадам сприяє розвитку культурних традицій на їхніх територіях, бо більшість рішень по дошкільній, шкільній, позашкільній освіті, культурним заходам приймаються не десь у районі, області чи міністерстві, а найближче до людей – в громаді.

    Перший заступник Міністра висловив сподівання, що на наступній сесії обласної ради депутати розглянуть і підтримають перспективний план формування територій громад області, бо Закарпаття єдиний регіон, який до цього часу не прийняв цей важливий стратегічний документ. «Наголошу, що перспективний план в майбутньому можна буде коригувати. Зараз головне – розпочати процес, дати громадам, які хочуть об’єднатися, орієнтири і певні гарантії, а тим, що вже об’єдналися, - можливість спокійно працювати і розвиватися, а не залежати постійно від рішень Уряду», - сказав В’ячеслав Негода.

    Нагадаємо, раніше В’ячеслав Негода зазначав, що лише у децентралізованій системі врядування, спираючись на спроможні громади, Закарпаття зможе максимально ефективно використати усі свої переваги.

    Прес-центр ініціативи «Децентралізація влади»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору