ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Керівник групи радників Гройсмана: ... у мене русинські коріння. В Україні прийнято вважати, що окремого русинського етносу не існує, але насправді він існує

    19 березня 2024 вівторок
    68 переглядів
    Іван Міклош, радник Гройсмана з русинським корінням

    Іван Міклош, визначний словацький економіст, колишній віце-прем'єр та міністр фінансів Словаччини, русин за походженням, довгий час працював у Міністерстві фінансів України помічником Наталії Яресько. В новому Уряді пану Міклошу пропонували посаду Міністра Міністерства фінансів, але він відмовився, так як цьому випадку мав би поміняти словацьке громадянство на українське.

    Іван Міклош продовжує свою роботу в Україні, де вже місяць керівником групи радників прем’єра Володимира Гройсмана. Ще 5 квітня він дав інтерв’ю українському порталу НВ Бізнес, в якому журналіст Іван Верстюк запитав Міклоша про його походження:


    « - Я знаю, що Вікіпедії не можна довіряти на сто відсотків, але в тамтешній статті про вас сказано, що ви маєте українські корені. Це правда?


    - Так, правда. Але якщо бути точним, то у мене русинські коріння. В Україні прийнято вважати, що окремого русинського етносу не існує, але насправді він існує. Я народився у північно-східній Словаччині, де як раз і живуть русини. Комуністична Чехословаччина не визнавала русинів як етнос, тому всі русини вважалися українцями. У паспортах моїх батьків теж було зазначено, що вони – українці. В цьому питанні є ще релігійний аспект. Мої батьки були греко-католиками, але комуністи заборонили греко-католицьку церкву, офіційно дозволивши тільки російське православ'я. На початку 1990-х люди нарешті отримали право визначитися – вони русини чи українці, греко-католики чи православні. Більшість повернулися до своєї русинської ідентичності та греко-католицької віри. У цій більшості були і мої батьки.»


    Думаю, що до слів такої відомої людини українській владі варто прислухатись.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі