ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські депутати скерували свій запит про «законність» передачі землі до прокуратури

    28 березня 2024 четвер
    79 переглядів
    Прес-служба Закарпатської облради інформує...

    Депутатський запит від фракції «КМКС», адресований прокурору Закарпатської області Гаврилюку В.О., озвучено головою облради Михайлом Рівісом під час другого пленарного засідання сьомої сесії.

    У документі йдеться: «У зв’язку з численними скаргами з приводу незаконності передачі у користування земельної ділянки на користь Закарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України с. Бакта, Берегівського району просимо Вас надати правову оцінку законності чи незаконності видачі, а відтак і дії Державного акту на право постійного користування землею ЗК №00413 від 29.03.1996 року виданий Берегівською районною державною адміністрацію».

    В детальній інформації сказано, що «земельна ділянка перебуває у постійному користуванні Закарпатського державного сільськогосподарської станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН відповідно до державного акту від 29.03.1996 року.

    Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою від 29.03.1996 р. виданий на підставі розпорядження голови Берегівської районної державної адміністрації № 10 від 12 січня 1998 року. Дана обставина є порушенням п. 1.2 Інструкції від 15.04.1993 року, адже державний акт на право постійного користування виданий не на підставі рішення місцевих рад, а на підставі розпорядження голови районної державної адміністрації.

    Відповідно до технічного звіту по виготовленню державного акту на право постійного користування землею Закарпатському інституту агропромислового виробництва Берегівського району в межах територі Мочоланської, Бодалівської, Гечанської, Бенянської, Мужіївської сільських рад Народних депутатів.

    Відповідно до даного технічного звіту земельна ділянка, яка передавалася у постійне користування третій особі по справі, знаходиться в межах територій населених пунктів Мочоланської, Бодалівської, Гечанської, Бенянської, Мужіївської сільських рад народних депутатів.

    Отже, у відповідності до Інструкції від 15.04.1993 року, державні акти на право постійного користування землею необхідно видавати окремо на території кожної Ради народних депутатів та реєструються тією сільською Радою народних депутатів, яка прийняла рішення про передачу земельної ділянки у власність або надання її у постійне користування.

    Всупереч цьому державний акт на право постійного користування землею, який знаходиться на території кількох населених пунктів Берегівського району, виданий та зареєстрований не окремо по кожній земельній ділянці сільськими радами народних депутатів, а Берегівською районною державною адміністрацією в цілому.

    В матеріалах технічного звіту містяться висновки Мочоланської, Бодалівської, Гечанської, Бенянської, Мужіївської сільських рад Народних депутатів про розгляд матеріалів видачі державних актів на право постійного користування землею Закарпатському інституту агропромислового виробництва Берегівському районі.

    В п. 2 кожного висновку передбачено обов'язок подати матеріали по видачі державних актів на право постійного користування землею Закарпатському інституту агропромислового виробництва, що знаходяться в адміністративних границях відповідно Мочоланської, Бодалівської, Гечанської, Бенянської, Мужіївської сільських рад народних депутатів на затвердження до Берегівської районної ради народних депутатів Закарпатської області.

    Однак, відсутні рішення будь-якої ради народних депутатів щодо видачі чи затвердження державних актів на право постійного користування землею Закарпатському інституту агропромислового виробництва. Натомість в існує розпорядження голови Берегівської районної адміністрації №10 від 12.01.1998 року.

    У відповідності до розпорядження від 12.01.1998 року, розглянуто матеріали щодо видачі державного акту на право постійного користування землею Закарпатському інституту агропромислового виробництва, що погоджені з Мочоланською, Бодапівською, Гечанською, Бенянською, Мужіївською сільськими радами народних депутатів. Згідно з даним розпорядженням затверджено матеріали щодо видачі державного акту та прийнято рішення про видачу державного акту на право постійного користування землею Закарпатському інституту агропромислового виробництва.

    Державний акту на право постійного користування від 29.03.1996 року виданий на підставі розпорядження голови Берегівської районної державної адміністрації № 10 від 12.01.1998 року. Отже саме розпорядження голови Берегівської районної державної адміністрації від 19.01.1998 року стало підставою для видачі державного акту, а не рішення місцевих рад, як того вимагає ст. 19 Земельного кодексу України (редакція від 18.12.1990 р.), п.1.2, 1.3, 3.1 Інструкції від 15.04.1993 року.

    Крім того, слід зазначити, що державний акт на право постійного користування землею від 29.03.1996 року виданий раніше ніж саме розпорядження голови Берегівської районної державної адміністрації від 19.01.1998 року».

    Депутатський корпус підтримав запит обласних обранців від фракції КМКС, який буде направлено в прокуратуру області для вивчення та надання правової оцінки.
    Прес-служба Закарпатської облради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору