ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Психолог розповіла про смертельну небезпеку соцмереж

    19 квітня 2024 п'ятниця
    75 переглядів
    Захоплення соціальними мережами вбиває час і відриває людину від реальності

    Захоплення соціальними мережами не лише вбиває час і відриває людину від реальності. Виставляти своє життя напоказ може бути ще й смертельно небезпечно.


    Про це розповіла експерт із психологічної кібербезпеки, психолог-суїцидолог Наталія Бугайова.


    "Десь 52% користувачів називають своє справжнє ім'я, 15% викладають фото своїх дітей, десь чверть повідомляють реальні дані свої. Наприклад, адресу і т. д. Найцікавіше, що цим користуються зловмисники", - зазначила фахівець.


    А потім навела цілком реальний приклад - скандальну історію серійної вбивці Юлії Печеньової.


    "Вона через соціальні мережі знайомилася з жінками, які були на неї схожі. Далі вона мімікрувала під них, спілкувалася, дізнавалася якісь особливості. Якщо там була собачка - вона заводила собачку. Коли вона розуміла, що вже точно мімікрувала під жертву, - вибирала вона одиноких, - списувалася і казала, що треба приїхати в якихось справах, а приїхавши, вона вбивала свою жертву. Оскільки вона просто фантастично ставала схожа на свою жертву, вона продавала квартири жертв і далі зникала. Коли її затримали, вона вже шість людей убила. І затримали її зовсім випадково", - розповіла Бугайова.


    За словами експерта, люди самі дають злочинцям "наводку", вихваляючись у соцмережах матеріальними цінностями і подорожами.


    "Коли люди діляться своїми планами, їдуть у відпустку на якийсь час, а потім ще й публікують фотографії, які підтверджують, що людина дійсно знаходиться у від'їзді. Дуже дивно люди поводяться. Купили дорогу машину - фотографуються на тлі машини. Кілька років тому був убитий власник нової машини після того, як він у соцмережах опублікував свою дорогу покупку. Дійсно, люди деколи поводяться, як діти", - додала психолог.


    Експерт також навела в якості прикладу нашумілі "групи смерті". Куратори спільнот виманювали у дітей дані кредитних карт, а потім, коли дитина розуміла, що накоїла, вона здійснювала самогубство зі страху бути покараною.


    Спеціаліст підкреслила, що важливо не забувати: віртуальний простір - як величезна людна площа розміром із земну кулю.


    "Є певні правила. Ніхто ж не стане, наприклад, якійсь незнайомій людині на вулиці розповідати свої справжні дані або давати ключі від квартири. І цього не можна робити й у віртуальному просторі", - підсумувала Бугайова.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору