ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вчителям підвищать зарплату: коли і на скільки

    28 березня 2024 четвер
    92 переглядів
    Коли і на скільки піднімуть вчителям заробітню платню

    Педагоги дитсадків і профучилищ отримають надбавку у вересні, а вчителі шкіл - з Нового року


    Вчителям шкіл востаннє підвищували зарплату в січні цього року. Педагоги дитячих садків і професійних училищ отримають надбавку у вересні. В ході реформи освіти зарплати вчителів мають зрости до 10 тис. гривень. Хто з вчителів і коли отримає надбавку.


    Що зміниться у вересні


    У січні цього року Міністерство освіти видало указ про підвищення зарплат педагогам на два розряди. З січня зарплати вчителям шкіл, які отримують зарплату з держбюджету. Так посадовий оклад педагога без категорії в грудні 2016 року складав 2149-2309 гривень. З Нового року – 2912-3152 грн плюс доплата для досягнення мінімальної зарплати. З 1 вересня педагогам дитячих садків і профучилища також додадуть 763-843 гривні до зарплати.


    Наступне підвищення зарплати буде восени. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час виступу на святі останнього дзвоника в одній зі шкіл Броварів.


    Саме в 2017 році ми прийняли рішення, що заробітна плата повинна рости для українського вчителя, і ми її збільшили майже на 50%. Я хочу запевнити всіх вчителів України, що і в наступному році ви отримаєте підтримку українського уряду і бюджету. Ми будемо інвестувати в освіту, щоб ви могли спокійно займатися своїми справами та вкладати все найкраще в цих прекрасних молодих людей.


    – сказав.


    Скільки отримують вчителі в сусідніх країнах


    За даними Держстату, працівники сфери освіти отримують в середньому 5292 гривні або 196 доларів. З сусідніх країн найбільше вчителям платять в Словаччині – 1 585 доларів, і Польщі – 1267. У Росії педагоги отримують 477 доларів на місяць, в Білорусі – 210, в Грузії – 171 долар.


    Коли українські вчителі отримуватимуть 10 тис. грн


    Законопроект "Про освіту", прийнятий Верховною Радою в першому читанні 6 жовтня 2016 року, встановлює мінімальний оклад вчителя в три мінімальні зарплати, тобто 9600 гривень. Якщо депутати ухвалять проект у другому читанні, то вчителі добровільно можуть пройти сертифікацію і отримати надбавку до зарплати в 20%. Також в залежності від стажу педагоги можуть отримувати надбавку 10-30%. За вислугу понад три років-10% надбавки, 10 років – 20% і 20 років – 30%.


    "Три мінімальні зарплати - таким повинен бути базовий посадовий оклад вчителя. Це - нижня прошарок середнього класу. Це оплата, яку можна порівнювати з доходами педпрацівників в Європі. Звичайно, не в абсолютних цифрах, а у відносних показниках. Така зарплата дає вчителю можливість самооновлюватися і особистісно розвиватися", - заявила Лілія Гриневич в інтерв'ю "Високому замку".


    Зарплату вчителям будуть підвищувати поступово. Впровадження самої реформи розтягнутий до 2029-2030 року по етапах: спочатку реформують початкову освіту, потім середню школу і в останню чергу старшу – 10-12 клас. У Міністерства є кілька варіантів за темпами реформування: запустити відразу реформу початкової та середньої школи або почати з початкової і поступово переходити до середньої і старшої школи.


    Ми могли б впроваджувати реформу швидше, але ми живемо в країні, де відбуваються військові дії і багато інвестується в обороноздатність. Якщо ситуація покращиться, ми зможемо прискорити темпи. Важливо, щоб реформа була підготовлена. Це означає, що повинна пройти масова кваліфікація вчителів, створені нові навчальні матеріали та створено мережу освітніх установ.


    – говорить Лілія Гриневич.


    Варто відзначити, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що розтягування реформи до 2029-2030 року – недоцільно.


    Я не згоден з термінами – 2029 рік. Це дуже довго. Терміни впровадження повинні бути зменшені. Ці витрати в грошовому вимірі за 13 років будуть більше, ніж те, що ми інвестуємо в освіту.


    – заявив він на засіданні Кабміну.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору