ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські депутати дуже стурбовані...

    19 квітня 2024 п'ятниця
    89 переглядів
    Закарпаття. Як бути з Урядовою програмою з енергоефективності?

    ...відсутністю в ОСББ та ЖБК можливості долучитися до Урядової програми з енергоефективності

    Тож, звертатимуться до центральних органів влади невідкладно внести необхідні зміни до постанови Кабміну щодо виключення обов’язкової умови наявності приладу обліку теплової енергії (лічильника) в багатоквартирному будинку для позичальників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів у разі відсутності централізованого теплопостачання.

    На розгляд обласних депутатів підготовлено проект звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо необхідності внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 № 1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження», у частині виключення обов’язкової умови наявності приладу обліку теплової енергії (лічильника) в багатоквартирному будинку для позичальників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів у разі відсутності централізованого теплопостачання.

    У документі сказано: «Сьогодні одним із пріоритетів держави є досягнення енергетичної незалежності. Вперше за багато років держава запропонувала суспільству європейські підходи до реалізації проектів з енергозбереження. Урядом запроваджено програму з утеплення житла, за якою держава відшкодовує частину суми кредиту на енергоефективне обладнання та матеріали для населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (далі – ЖБК).

    Державним агентством із енергоефективності та енергозбереження України спільно з провідними державними банківськими установами – ПАТ АБ «Укргазбанк» та ПАТ «Державний ощадний банк України» – розроблено і затверджено механізм державної підтримки заходів з енергозбереження у житлових будинках, зокрема для ОСББ та ЖБК.

    Водночас, депутати Закарпатської обласної ради глибоко стурбовані відсутністю у ОСББ та ЖБК Закарпатської області можливості долучитися до Урядової програми з енергоефективності. Цьому слугувала оптимізація теплопостачання, в результаті якої усіх споживачів області переведено на автономні системи опалення, у зв’язку з чим багатоквартирні будинки не обладнані приладами обліку теплової енергії (лічильниками).

    Слід зазначити, що значна частина – 49,8 відс. багатоповерхового житлового фонду 1960-1970 років забудови – потребує капітальних вкладень. Понад 37 відсотків житлового фонду потребує капітального ремонту.

    Динаміка утворення ОСББ в області свідчить, що за останні п’ять років їх кількість зросла більше як у 2,5 рази та станом на 1 квітня 2017 року становить 510 об’єднань, які обслуговують 565 житлових будинків загальною площею 1272,5 тис. кв. метрів. Більшість із цих будинків потребують проведення заходів із термомодернізації, зокрема за рахунок коштів, отриманих у рамках Урядової програми з енергоефективності. Це дозволило б забезпечити скорочення споживання природного газу населенням, питома вага якого у структурі споживання становить понад 80%.

    Враховуючи зазначене та з метою забезпечення можливості участі ОСББ та ЖБК Закарпатської області в Урядовій програмі з енерго-ефективності, звертаємося до Президента України, депутатів Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням невідкладно внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 № 1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження», у частині виключення обов’язкової умови наявності приладу обліку теплової енергії (лічильника) в багатоквартирному будинку для позичальників – об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів, у разі відсутності централізованого теплопостачання», наголошується в проекті звернення.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору