ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Медведчук упевнений: могильник для ядерних відходів перетворить Україну на звалище ядерного сміття

    29 березня 2024 п'ятниця
    51 переглядів
    Медведчук: Україну намагаються перетворити на звалище ядерного сміття

    Сьогодні чиновники, які не можуть впоратися зі «львівським сміттям», беруться влаштувати в Україні звалище ядерних відходів. При цьому думкою громадян України влада звично не цікавиться, заявив Віктор Медведчук.


    Політик упевнений: будівництво могильника для ядерних відходів перетворить Україну на звалище ядерного сміття.


    «У 2005 році Україна підписала контракт з американським концерном Holteс International щодо будівництва в Чорнобильській зоні сховища для відпрацьованого ядерного палива. Тоді ця новина викликала хвилю обурення (абсолютно виправданого), а потім влада втратила підтримку в суспільстві, загрузла у внутрішніх конфліктах і в підсумку до реалізації проекту справа так і не дійшла. У 2011 році навіть з'явилося повідомлення про те, що Holteс International ліквідує своє українське представництво.


    Здавалося б, загроза для нашої країни минула і відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС, як і раніше, буде вивозитися для зберігання в Росію. Але в 2014-му «патріотичне» уряд А. Яценюка спільно з Holteс знову повернулося до реалізації цього проекту, під який вже в квітні зазначеного року було виділено дві земельні ділянки. А 7 червня нинішнього року уряд Б. Гройсмана без обговорення прийняла рішення затвердити проект будівництва сховища », - нагадав історію питання політик.


    Запевнення Кабміну в тому, що реалізація даного проекту стане порятунком від послуг російських підприємств з тимчасового зберігання та зміцнить енергобезпеку України, В.Медведчук поставив під сумнів.


    «Звучить патріотично - це щось і викликає побоювання. По-перше, на якій підставі систематично ігнорується думка мешканців Києва і Київської області з приводу будівництва ядерної звалища? По-друге, чи будуть допущені на зберігання пошкоджені паливні стрижні? Це не випадкове питання. У Німеччині, наприклад, їх зберігання заборонено. Та й взагалі хотілося б детально ознайомитися з договором, укладеним з Holteс International, тим більше що, за чутками, в 2014 році він був переписаний, і аж ніяк не на користь України », - повідомив В. Медведчук.


    Політик також вважає, що немає ніяких гарантій того, що в майбутньому, років через 10-15 в це сховище в Україні не почнуть звозити відходи з інших країн.


    «Нас сьогодні запевняють, що турбуватися нема чого: Україна розвивається в правильному напрямку, ми йдемо по шляху зміцнення енергетичної безпеки країни і т. Д. Але чи можна не турбуватися, коли влада, яка не може впоратися зі« львівським сміттям », береться ще й влаштувати в країні звалище ядерних відходів? »- резюмував В.Медведчук.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору