ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородський мер Богдан Андріїв взяв участь у відкритті заключної конференції програми SK08 (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    81 переглядів
    Богдан Андріїв взяв участь у конференції SK08 «Транскордонне співробітництво»

    Сьогодні в обласному центрі.

    Ужгородський міський голова Богдан Андріїв сьогодні взяв участь у відкритті заключної конференції програми SK08 «Транскордонне співробітництво», яка вчора, 14 червня, проходила в словацькому місті Кощице, а нині продовжила роботу в Ужгороді у мистецькому центрі «Галерея Ілько».

    Серед гостей міжнародного форуму – Ян Крак, Генеральний директор Департаменту у справах білатеральних фінансових інструментів, Інга Магістад, Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії у Словаччині, Янка Буріанова, багаторічний Генеральний консул Словаччини в Ужгороді, яка нещодавно завершила перебування тут і перейшла на дипломатичну роботу в МЗС своєї країни.

    Програма за підтримки Норвезького фінансового механізму (Norway Grants) була спрямована насамперед на два словацькі регіони – Кошицький та Пряшівський самоврядні краї та один український – Закарпаття.

    У вітальному слові на сьогоднішній конференції Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта відзначив активізацію співпраці України та Словаччини, яскраве її свідчення – те, що саме за участю президентів наших країн в Ужгороді відкрили символічні двері безвізу для українців у Європу.
    7297-1.jpg
    Пані Посол Інга Магістад наголосила, що програма спільних проектів Словаччини та України була для Norway Grants однією з пріоритетних, зважаючи на події, які протягом кількох останніх років відбуваються в Україні, була спрямована на посилення кооперації двох сусідніх держав, економічний розвиток, захист довкілля, протидію торгівлі людьми, комфортні умови для перетину кордону, обмін досвідом, отримання інформації та контактів у Європі. І один із реальних наслідків реалізованих проектів пані дипломат відчула особисто: коли перетинала словацько-український кордон, переконалася у його суттєвій модернізації за останній час, зручності інфраструктури. За словами пані Інги, впродовж дії програми реалізовано понад 170 проектів, із них близько чотирьох десятків малих. І все це стало можливим завдяки нелегкій роботі дуже багатьох людей. Тому є всі перспективи зробити ще більше у рамках нової програми транскордонної співпраці на період 2014-21 років.

    На конференції йшлося, що загальний бюджет, який виділявся на реалізацію проектів, склав більше 15,7 мільйонів євро, із них 85% із Norway Grants і 15% з бюджету Словацької Республіки. У реалізації ініціатив брали участь 318 партнерів, було залучено понад 23,3 тисячі людей.
    7297-2.jpg
    Заступник голови обласної адміністрації Віктор Мікулін підкреслив, що Закарпаттю вкрай потрібен потужний економічний ривок, суттєвий крок уперед, у цьому керівництво області переконує і керівництво держави, і європейських друзів. Почався безвізовий режим, й інфраструктура Закарпаття, яке знаходиться на кордонах чотирьох європейських країн, не задовольняє не лише закарпатців, а й Київ і наших європейських сусідів. Також через бідність українці не готові повною мірою користуватися безвізом, тому потрібно паралельно змінювати й економічну ситуацію, й інфраструктуру, насамперед дорожній сервіс. Програми ж європейського співробітництва важливі для нашого краю ще й тому, що в їх рамках до нас приходять не лише найсучасніші ідеї, а й проводиться різностороннє навчання закарпатських фахівців, підготовка і вдосконалення кадрового потенціалу.

    Ужгородський міський голова Богдан Андріїв привітав учасників конференції, запросив гостей подивитися місто і відзначив, що обласний центр Закарпаття – на перехресті кордонів із європейськими країнами, але найближче до нас саме Словаччина і саме з містами Кошице, Михайловці в Ужгорода багата і тривала історія дружніх взаємин, чимало реалізованих проектів. Останнім часом, зокрема, завдяки програмі транскордонної співпраці за підтримки норвезького фінансового механізму, які допомагають розвивати наше місто і мають прикладне значення для дуже багатьох і ужгородців, і туристів-гостей, що приїздять сюди. Богдан Євстафійович розповів також про нещодавно створене рішенням сесії Ужгородської міської ради комунальне підприємство «Агенція розвитку Ужгорода» і запевнив, що і це підприємство, і міська влада будуть активно сприяти залученню інвестицій, реалізації проектів.
    7297-3.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору