ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ботулізм в Україні 2017: симптоми, причини, лікування

    24 квітня 2024 середа
    69 переглядів
    Які симптоми ботулізму та як його лікувати

    За останні кілька тижнів у Києві ботулізмом заразилося понад 70 осіб, та 3 випадки стали фатальними.


    Тому, як мінімум, ви повинні знати, що таке ботулізм, його симптоми і як уникнути цієї інфекції. Це досить складне і важке інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем. Було виявлено у більшості областей України. Найбільше випадків у Запорізькій області.


    Ботулізм в Україні: як уникнути


    В першу чергу, давайте дізнаємося, що це за хвороба. Її збудник - Clostridium botulinum. Це досить стійка бактерія, яка витримує більшість фізичних і хімічних впливів, а при температурі +120 гине тільки через півгодини. Бактерії ботулізму містять в собі отруту, смертельна доза якої для людини, лише 0,3 мкг.


    Людина може заразитися ботулізмом при вживанні в їжу різного м'яса, або рослин. Особливо, краще уникати неякісних овочів, фруктів, шинки, ковбаси і риби. Сама хвороба не передається від людини до людини.


    Спалах ботулізму в Україні


    На даний момент в країні померло вже троє людей від цієї хвороби, а захворіло понад 70. Число заражених, за словами медиків, не перевищують звичайної норми в цей сезон. Але, через відсутность сироватки в країні люди почали вмирати. Раніше, її закуповували в Росії, але в 2014 році сертифікат компанії постачальника закінчився. Саме тому, зараз протиотруту можна купити тільки нелегально, але лікарі можуть відмовитися її використовувати. Ціни на неї можуть бути від 2000 до 5000, в залежності від виробника.


    Про таку ситуацію влада говорить, що єдиним виходом може бути закупівля ліків через міжнародні організації, але для цього потрібно почекати, поки приймуть закон.


    Міністерство охорони здоров'я вже відправило прохання поставити в Україну потрібні медикаменти в різні організації, але відповіді поки що немає.


    Симптоми ботулізму


    Ми вже говорили, що це дуже токсичне і небезпечне захворювання. Так що потрібно знати симптоми ботулізму, щоб при їх виникненні негайно звернутися в лікарню.


    Вони розвиваються зверху вниз. Тобто, спочатку у вас почнуться проблеми з очима, погіршиться зір, почне двоїтися. Після цього з'явиться слабкість у м'язах, погіршення рефлексів, труднощі з диханням, нудота та біль у животі.


    У кінцевому підсумку, без потрібного лікування, це призведе до паралічу мускулатури внутрішніх органів і опорно-рухового апарату. А це вже смертельно.


    Лікування ботулізму


    Лікування буде досить складне. Якщо у вас з'явилися хоч якісь симптоми ботулізму, то треба негайно йти в лікарню. Там вас відразу ж відправлять на промивання шлунку, кишковий діаліз і подібні процедури. Головне – введення сироватки від хвороби протягом 2-4 днів. В деяких випадках потрібно буде приймати антибіотики.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору