ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Участь громадян у прийнятті Конституції забезпечить повагу до неї, - Фомін

    19 квітня 2024 п'ятниця
    81 переглядів
    Чому українці байдужі до своєї Конституції

    Чому українці байдужі до своєї Конституції як Основного Закону може захистити громадян від свавілля вищих чиновників і олігархів, розповів у своєму блозі політичний консультант Олександр Фомін.


    Експерт перерахував кілька способів прийняття Конституції в державі з республіканською формою правління: весь народ приймає Основний Закон на референдумі; виборці обирають парламент, який буде приймати Конституцію; народ голосує за склад Конституційної асамблеї, довіряючи їй завдання розробити і прийняти нову Конституцію.


    «Українська Конституція не відповідає жодному з перерахованих способів. Її текст розробляла Конституційна комісія, яку сформували політики і Адміністрація президента, а брали Основний Закон депутати Верховної Ради в ніч з 27 на 28 червня 1996 року. Що стосується громадян України, то ми не брали участь в ухваленні Конституції ні на одному з етапів. Тому, по суті, первісна редакція Конституції України зразка 1996 року - це договір між президентом Леонідом Кучмою і Верховною Радою другого скликання. Але сьогодні при владі нова політична еліта, тому не дивно, що вищі чиновники і політики не поважають Конституцію », - пояснив Фомін.


    На його думку, "конституційна ніч" 1996 року, - це не цивільний подвиг депутатів, а нахабне ігнорування ними думки 51 мільйона українців.


    "... Єдиною успішною спробою заручитися народним згодою, щоб легітимізувати українську Конституцію, стала конституційна реформа, головним ідеологом якої є Віктор Медведчук. Якщо конкретно, текст нової редакції Конституції, прийняття якого домігся Медведчук в грудні 2004 року, містив право президента розпускати Верховну Раду, якщо депутати не змогли сформувати парламентську коаліцію, а потім затвердити кандидатуру прем'єр-міністра. ... На другому етапі Конституційної реформи Медведчук планував реалізувати такий результат референдуму як децентралізація центральної влади в інтересах регіонів (на референдум це питання виносилося як створення двопалатного парламенту), але правляча еліта в особі президента Віктора Ющенка та інших політиків заблокувала даний план", - нагадав історію питання Фомін.


    На його думку, Конституція 2004 року засвідчив дієвий рецепт, як виправити недоліки нашого Основного Закону.


    "Історія свідчить, що є тільки один метод отримання народної згоди - це всенародний референдум, який дасть мільйонам громадян України почуття причетності, впевненість в тому, що Конституція - дуже важливий документ для нашої країни в цілому і для кожного українця окремо", - резюмував блогер.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости