ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті пишуть книгу про історію селища Тересва

    23 квітня 2024 вівторок
    99 переглядів
    У Тересві, що на Тячівщині, пишуть історію селища

    Як розповіла завідувач Тересвянської бібліотеки-філії Аліна Новаленко, з початку року у селищі триває робота над книгою про історію селища Тересва.

    Ідея створення такого видання належить колишньому голові Тячівської районної ради – тересвянцю Михайлові Данилюку, упоряднику книги «Тячівщина». Набір майбутнього літопису здійснюється у селищній бібліотеці. Спільно з селищною владою до збору матеріалів залучили односельців – освітян, медиків, керівників установ та підприємств селища, церковні громади.

    «Шукаємо архівні матеріали, давні фотографії, записуємо спогади довгожителів, – розповідає Аліна Новаленко. – Наприклад, нещодавно цінний документ – довідку з Берегівського архіву з описом володінь церкви та кількістю вірників різних віросповідань – передав від громади греко-католицького храму Віталій Бенчак».

    Майбутнє видання узагальнить історичні відомості про Тересву з найдавніших часів до сучасності, розповіді про місцеві традиції і промисли, житло і одяг та багато іншого.

    «Історія селища дуже цікава. Виявляється, коли римляни ходили за сіллю, то зупинялись у Тересві. А назва поселення, за однією з легенд, походить від імені перевізника Тараса, який перевозив людей на інший бік ріки, до Грушівського монастиря. Та це не єдина версія. Є й інші, теж пов’язані з цим іменем. До речі, закарпатські румуни і зараз називають наше селище «Тарас», як у давнину», – каже завідувач тересвянської книгозбірні.

    Згідно з архівними даними, перша згадка про Тересву зустрічається в 1350 році серед сіл, що становили власність волоського князя. Свою назву село отримало від імені річки. Фіксувати хроніку життя Тересви почав перший директор початкової школи Йосип Жидович. У новоствореному виданні можна буде ознайомитись із його записами.

    Книга буде щедро проілюстрована фотографіями з минулого селища. Немало цікавої інформації буде і у додатках – зокрема, про походження прізвищ тересвянців, життєвий шлях видатних земляків, розповіді про місцевих весільних старост та навіть силачів і мольфарів. Крім цього, книга буде містити словник призабутих говіркових слів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору