ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті проходить ювілейний табір угорських скаутів області (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    78 переглядів
    Закарпатська угорська асоціація скаутів святкує 25 років

    У період з 4 по 14 липня проводиться ювілейний табір Закарпатської угорської асоціації скаутів.

    У заході, що проводиться біля села Тростяниця Пузняковецької сільради, що на Мукачівщині, беруть участь 180 дітей віком від 11 до 16 років з Угорщини, Словаччини та Сербії, а також з різних міст і сіл Закарпаття, зокрема Чопа, Берегова, Дідова, Мукачева, Ракошина, Виноградова, Вишкова, Бене.
    Організаторами діяльності табору виступила ГО «Закарпатська угорська асоціація скаутів», керівник якої Павло Попович зазначив, що збір літнього табору присвячений 25-й річниці громадської організації, яка заснована в 1992 році.
    Він повідомив, що організація налічує понад 300 членів, які об'єднані у 8 осередків, що діють у містах Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Виноградові, Чопі, Мукачівському та Виноградівському районах.
    Гаслом табору скаутів є вислів: «Знову разом», адже скаути часто проводять спільні заходи, що мають просвітницький та духовний характер.
    Мешкають скаути у наметовому містечку, спорудженому власноруч. Діти втілили в життя безліч креативних та практичних ідей, які допомагають зробити життя на лоні природи комфортнішим.
    Центральною тематикою табору є захист Егерського замку угорцями від турецьких нападників 1552 року.
    Основою тематичного завдання став роман Гейзи Гардон'ї, за сюжетом якого знято культовий художній фільм «Зірки Егера». Стрічка вийшла у 1968 році, режисер – Золтан Варгон'ї.
    Головний історичний персонаж – капітан Іштван Добо, який народився у селі Середнє, що на Ужгородщині у родині Домокоша Добо та Софії Цекеї.
    В 1549 році Добо призначений капітаном (начальником гарнізону) фортеці Еґер. Капітан Іштван Добо прославився 1552 року, відстоявши Еґер і не відступивши перед набагато більшими за чисельністю військами турків, хоча в його розпорядженні було всього 2 тисячі воїнів.
    Так, юні скаути відтворять і укріплення фортеці – це «фортифікаційні споруди» на території табору, і напад «турків», і оборону замку Егер.
    Протягом 10 днів проводяться заняття з народних ремесел, скаути відтворюють повсякденний побут середини 16 століття.
    У неділю, 9 липня, відбулося екуменічне богослужіння, яке проводили єпископ римо-католицької дієцезії Антал Майнек і пастор берегівської реформатської громади Ференц Таракозі.
    На завершення дня провели історичне весілля, а ввечері запалили ватру і танцювали народні танці під супроводом гурту народної музики Кокош Банда.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору