ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатець Плиска життя "віддав" карному розшуку

    23 квітня 2024 вівторок
    134 переглядів
    Берегово. Полковник міліції у відставці Плиска Юрій Юрійович

    Ветеран органів внутрішніх справ, полковник міліції у відставці Плиска Юрій Юрійович, за плечима якого понад 36 років служби в ОВС, відзначає чудовий ювілей – 60-ти річчя з дня народження.

    З цієї нагоди, окрім близьких та рідних, його вітатимуть колишні колеги по спільній з ним роботі, друзі, знайомі і, звісно, керівництво Берегівського відділу поліції ГУНП на чолі з її керманичем полковником Євгеном Калитичем.
    З БІОГРАФІЇ. Зазначимо: ювіляр народився 5-го серпня 1957 року в с. Гуняди (Берегівщина) у звичайній селянській родині. На світ Божий він з’явився другим після Василини, а згодом сім’я поповнилася ще двома сестричками – Марією і Магдалиною. Отож, у дівочому оточенні пан Юрій навчився виконувати всяку домашню роботу, починаючи від хатнього прибирання до миття посуду, прання білизни, приготування їжі тощо. Правду кажучи, не кожному чоловіку притаманні такі риси. Однак ювіляр пишається, що може осилити будь-яку домашню роботу. А ще Юрій Плиска стверджує: у їхній багатодітній родині завжди лунав веселий дитячий гомін і на все життя залишилася повага один до одного, насамперед до батьків, котрі прививали малечу любити працю, вчили своїх нащадків унаслідувати традиції і звичаї предків, тощо.
    У 1974 році успішно закінчив Берегівську середню школу, водночас отримавши посвідчення на керування автотранспортними засобами, що дало йому можливість влаштуватися на роботу водієм у заводоуправління будівельних матеріалів. У період з 1975 по 1977 р. р. юнак проходив дійсну військову службу в Збройних Силах колишнього СРСР. Коли демобілізувався із армії, твердо вирішив присвятити своє подальше життя захисту конституційних прав і свобод громадян, бо ще з раннього дитинства мріяв про міліцію, розкриття злочинів, а головне – стояти на варті законності та правопорядку. Не гаючи часу, у грудні сімдесят сьомого втілює в життя свою мрію та поступає на роботу водієм-міліціонером у відділ позавідомчої охорони при тодішньому РВВС. На цій посаді отримує перше спеціальне звання сержанта міліції. Відчувши, що йому бракує юридичної підготовки, Юрій Плиска вирішив удосконалювати ази міліцейської служби у спеціальному навчальному закладі Міністерства внутрішніх справ – на той час Івано-Франківській середній спеціальній школі міліції. Минув курсантський період (1979-1982 р.р.) і він отримав диплом молодшого спеціаліста з присвоєнням йому кваліфікації юриста та звання лейтенанта міліції. Молодого та вже досвідченого офіцера призначено на посаду оперативного уповноваженого карного розшуку Берегівського райвідділу внутрішніх справ, де згодом став старшим «опером» цього ж міліцейського підрозділу.
    ПРИЗНАЧЕННЯ. Слід підкреслити, що до виконання покладених на нього службових обов’язків іменинник завжди відносився чесно і добросовісно, з почуттям великої відповідальності за доручену справу. Згадує, що немало енергії, зусиль для становлення його професійного росту і ділової кваліфікації приклали наставники, перш за все нині покійні нині І. П. Богаш, В. Ф. Матей, а також В. В. Махньов, І. Д. Попович та інші. За міліцейську та життєві уроки він їм вельми вдячний. Варто підкреслити, що в грудні 1987 року його, як досвідченого оперативника, призначено на посаду начальника відділення карного розшуку Берегівського РВ УМВС України в Закарпатській області, яку обіймав понад 17 років – аж до виходу на заслужений відпочинок.
    У період з 1986 по 1991 р. р. він успішно поєднував службу із навчанням у тодішній Київській вищій школі МВС СРСР (уже в роки незалежності України вона отримала статус Національної академії внутрішніх справ), яка на той час була одним із найпрестижніших учбових закладів системи МВС не тільки на теренах України, а й за її межами. До речі, Юрію Юрійовичу першому серед працівників міліції Закарпаття було достроково присвоєно звання капітана – такого високого заохочення його удостоїли за вміле керівництво роботою підлеглих та високі результати в оперативно-службовій діяльності та бездоганну службу в органах внутрішніх справ.
    За понад 29 років календарної вислуги в ОВС і 36 років і 10 місяців в її пільговому обчисленні, Ю. Ю. Плиска ні разу не притягувався до дисциплінарної відповідальності: у його послужному списку налічується 37 різного роду заохочень, серед яких, зокрема, нагородження нагрудними знаками “Відмінник міліції» та “За відмінну службу в ОВС”, медалями “За вислугу» третього, другого та першого ступенів, Почесними Грамотами й подяками як колишнього МВС СРСР, так і УРСР, України та УМВС в Закарпатській області тощо.
    У 2004 році з посади начальника карного розшуку Берегівського РВВС у званні підполковника міліції його звільнено з органів внутрішніх справ у зв’язку із виходом на пенсію. А буквально через рік ветерану присвоєно високе звання старшого начальницького складу ОВС – полковника міліції у відставці. З цього приводу відповідне посвідчення та погони, на яких яскраво виблискували три великих золотистих зірки, йому власноруч вручив один із тодішніх заступників Міністра внутрішніх справ України генерал-лейтенант міліції Євдокимов, один із кращих оперативників усієї країни.
    СПОГАДИ. Ювіляр також поділився своїми власними спогадами про багаторічну міліцейську службу та наголосив: зовсім не шкодує, що віддав їй більшу половину свого свідомого життя. Власне, йому поталанило, що все ж таки збулася дитяча мрія. А найбільше він запам’ятав розбійні напади на Берегівщині в 1999-2000 роках, розкриття тяжких злочинів так званого періоду «дев‘яностих». Насамперед це стосується зухвалого вбивства мешканця Мукачева, тіло якого знайдено в озері поблизу села Береги. Тільки завдячуючи оперативній поінформованості, високому професійному досвіду, кропіткій повсякденній і злагодженій роботі стражів порядку, даний злочин було розкрито за гарячими слідами, установлено їх безпосередніх учасників, у т. ч. мешканців Іршавщини, котрим згодом Феміда призначила різні строки позбавлення волі.
    Пригадую, як Юрія Юрійовича у якості досвідченого оперативника-професіонала в 1987 р. було залучено до складу обласної слідчо-оперативної групи з розкриття убивства в селі Бобовище Мукачівського району. Довго довелося збирати докази та здійснювати подвірне опитування громадян, аби встановити злочинця. І тільки в грудні того ж року вбивство нарешті розкрили, а встановлений слідством зловмисник поніс заслужене покарання. Ще один незабутній факт спільного розкриття важкого злочину, скоєного у 2000 р. у нашому місті, з нинішнім очільником Берегівського відділу поліції Євгеном Калитичем, коли той працював старшим оперативним уповноваженим карного розшуку обласного управління внутрішніх справ. Як член ради первинного ветеранського осередку, він пишається тим, що правоохоронним відомством рідної йому Берегівщини керує справжній професіонал, знавець своєї справи. Головне, як підкреслив пан Юрій, керманич відділу поліції користується великою повагою і авторитетом не тільки серед особового складу правоохоронців, а й у колах громадськості району та міста.
    РОДИНА. Коли я поцікавився у Юрія Юрійовича про справи в його родині, він з усмішкою відповів: “Дай, Боже, щоб усі вони були схожі на мою долю, поважали та шанували один одного, як це робимо ми». Між нами жодного разу не виникало сімейних чвар і непорозумінь, наголосив ювіляр. А далі продовжив, що із дружиною Любою спільно прожив понад 35 років. Від шлюбу у них народилося двоє дітей – син Андрій та донька Вікторія, які одружені. Та дідусь із бабусею найбільше радіють поки-що єдиній внучці, яка народилася 21-го листопада 2016 року.
    Хотілося б підкреслити, що з виходом на заслужений відпочинок Юрій Плиска не зміг сидіти вдома склавши руки, як це робить більшість пенсіонерів. Через зовсім нетривалий час влаштовується на роботу, але не заради грошей, а щоби іще бути корисним для суспільства. Зокрема, із 2004 року й по теперішній час опікується безпекою заводу “Флекстронікс”, досконало вивчивши угорську та англійську мови. Адже їх знання вкрай необхідні, бо доводиться майже щоденно спілкуватися з «високими» гостями, які постійно навідуються до згаданого підприємства з метою укладення з ним різного роду контрактів, наголосив ювіляр. А ще пан Юрій зізнався: дорогою життя крокував чесно і наполегливо, труднощі долав успішно.
    Незважаючи на велику зайнятість та обмеження вільного часу, ветеран ОВС щодня знаходить 15-20 хвилин для ранкової фіззарядки, бо це, за його словами, додає йому сил і енергії, дарує бадьорість на цілий робочий день. А доповнює її кількасот метровим бігом і підтягуванням на перекладені, віджиманням від землі. Дуже любить працювати на городі, де вирощує екологічно чисті овочі. У вихідні та святкові дні надає перевагу подорожуванню, часто ходить до лісу збирати гриби та лісові ягоди, але в неділю чи на релігійні празники в обов’язковому порядку разом із дружиною відвідують церкву Пресвятої Богородиці на вулиці Бетлена у Берегові. У ній обоє, як стверджує Юрій Юрійович, знаходять спокій для душі.
    СВЯТКУВАННЯ. Варто наголосити, що упродовж десяти років поспіль він обирається до складу керівного органу (ради) первинного ветеранського осередку Берегівського відділу поліції (у минулому райвідділу внутрішніх справ), відповідає за роботу щодо залучення спонсорів до участі в покращенні соціального захисту ветеранів (пенсіонерів) ОВС, вважається одним із кращих наставників молодих правоохоронців і бере безпосередню участь у заходах цієї громадської організації. Отож у день ювілею Ю. Ю. Плиску запросили до клубу відділу поліції, де в присутності керівників міста та району, членів ветеранської ради керманич цієї правоохоронної структури полковник поліції Євген Калитич, інші колеги привітали свого колегу, побажали йому здоров‘я та вручили грамоти, квіти, подарунки.
    Тож зі святом вас, шановний Юрію Юрійовичу! Нехай вам щастить!


    Іван ПАУК, голова ветеранської організації Берегівського відділу поліції, Михайло ПАПІШ, журналіст.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору