ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сільський коефіцієнт: чиновники "удружили" абітурієнтам

    28 березня 2024 четвер
    79 переглядів
    Абсурность вступної кампанії торкнулася навіть відмінників

    Вступ до українських ВНЗ щороку все складніше і складніше. Система змінюється щорічно, але зовсім не на користь вступників. Цей рік особливо "відзначився" невдалими нововведеннями і абсурдними ситуаціями. Система обіцяє працювати на абітурієнтів та навчальні заклади, а виходить зовсім навпаки.


    В цьому році перш за все постраждали відмінники. Діти, які набрали високі бали, в результаті не могли бути впевнені, що отримають бажане бюджетне місце. Це сталося через чергове нововведення - сільський коефіцієнт. Згідно з новим правилом бали абітурієнтів з сіл система повинна була помножити на 1,02. Однак все пройшло навпаки - додаткові бали система помилково додала абітурієнтам з міст, а не з сіл.


    Також вступників обурили постійні затримки в оприлюдненні даних.


    Цього року місця держзамовлення розподіляють за принципом широкого конкурсу: чим більше абітурієнтів з високими балами претендують на певну спеціальність в певному університеті, тим більше на цю спеціальність дадуть бюджетних місць. У Міносвіти цей принцип називають справедливим: мовляв, чим популярніше ВНЗ, тим більше йому дадуть бюджетних місць. В результаті і абітурієнти будуть задоволені, і університетам буде до чого прагнути. Але на ділі вийшло, що система спрацювала проти абітурієнтів з високими балами в сертифікатах зовнішнього тестування.


    Про це виданню розповів "потерпілий" від нововведень абітурієнт Ярослав Лепеха з яким сталося безліч курйозів.


    Хлопець набрав 197 балів з української мови та літератури, 193,5 - з історії України та 180 - з англійської мови. З такими результатами по системі минулих років він би однозначно пройшов на бюджет. Ось як хлопець описує те, що трапилося.
    "Результат мене шокував: незважаючи на високі бали, я не потрапив на бюджет ні по одному з пріоритетів. На юридичний факультет в університет імені Шевченка мені не вистачило 0,25 бала. А, наприклад, на міжнародні комунікації - одного бала. Мене випередила абітурієнтка , у якої бали в сертифікатах були нижче, ніж мої! Як же вона пройшла на бюджет? Виявилося, їй допоміг сільський коефіцієнт. Тільки тому, що вона з села, її бали помножили на 1,02. в результаті вона пройшла на бюджет, а я, як то кажуть, залишився за бортом "- розповів він.


    Така ж прикра ситуація трапилася з ним і при подачі документів в інший ВУЗ.


    "Своїм останнім пріоритетом я вказав спеціальність" історія і археологія "в Чернігівському національному педагогічному університеті. Цей університет великою популярністю серед абітурієнтів не користується. Вже в цей ВНЗ зі своїми балами я точно повинен був пройти! Став з'ясовувати, чому мене не взяли навіть туди, і дізнався, що набір на цю спеціальність ... анулювали. Але ж заяву на бюджетне місце у мене взяли! З усіх, хто подавав документи на цю спеціальність, я явно був першим в рейтингу. Якби знав, що подаю документи на спеціальність, на якій, в принципі, не буде бюджетних місць, вибрав би інший ВНЗ. Але як я міг це дізнатися? " - згадує хлопець.


    Пізніше з'ясувалося, що саме сталося в цьому університеті. Виявилося, в цьому році ввели нове правило, відповідно до якого сам ВНЗ встановлював, при якій кількості бюджетників він готовий набирати групу на ту чи іншу спеціальність. Більшість ВНЗ вказали, що навіть одного студента-бюджетника для формування групи їм буде досить. Деякі вказали, що студентів-бюджетників має бути, наприклад, не менше п'яти. І якщо потім виявлялося, що претендентів на бюджет вони набрали не п'ять, а чотири, конкурсний набір анулювався - і ті четверо абітурієнтів, які за балами потрапляли на бюджет, виявлялися за бортом.


    Зараз Міністерство працює над тим, щоб виправити помилки в системі і надати тим, хто постраждав від неї альтернативні варіанти. З великою часткою ймовірності можна стверджувати, що в наступному році на абітурієнтів чекає нова порція нововведень.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору