ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Спека замість урагану: чому синоптики не вгадують із прогнозами

    17 квітня 2024 середа
    87 переглядів
    Як працюють синоптики, та чому прогнози не завжди правдиві

    Більшість українців вже звикли щоранку цікавитися, яка погода чекає їх протягом дня. Подивитися прогноз, одягнутися відповідно і прихопити парасольку (чи лишити її вдома) – традиційне заняття.


    Проте нерідко очікування не справджуються і доводиться терпіти незручності.


    Мало хто знає, що насправді можливості синоптиків не такі безмежні, як нам уявляється. Помилки та промахи – очікуваний результат, адже повної гарантії дати не зможе навіть найбільш досвідчений експерт:


    "Прогноз - це те, що може трапитися. 100-відсоткової гарантії ніхто не дає. Ми часто чуємо про прогнози врожайності, зростання середньої зарплати, курсу долара. Якщо вони не збуваються, то ніхто не ображається на експертів. А до синоптиків ставляться вкрай вимогливо", - запевняє Леонід Прокопенко, заступник керівника "Укргідрометцентру".


    Щоб вирахувати температуру та передбачити рух циклонів на найближчий час слід спостерігати за атмосферою із космосу, використовувати складні методики. Тому якщо на лівому березі столиці Києва буде дощ, то це не означає, що на правому точно так само.


    Тому і озброїлися фахівці зручним, але принаймні точним словом – "місцями".


    "Щодо точний прогноз можна дати на 3-4 дні, якщо атмосфера нестабільна. При більш стабільною - на 5-7 днів. Прогноз на 10 днів - це скоріше консультація, щоб люди планували свої поїздки, господарську діяльність. А брати чи не брати з собою парасольку - це справа особиста", - пояснює Прокопенко.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору