ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

«112 Україна» розпалює міжнаціональну ворожнечу. З такою заявою до Нацради виступив голова ОДА Геннадій Москаль

    19 березня 2024 вівторок
    34 переглядів
    Москаль звинуватив канал «112 Україна» у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі

    Голова Закарпатської облдержадміністрації (ОДА) Геннадій Москаль просить Національну раду з телебачення та радіомовлення дати оцінку документальному фільму «Операція «Паспорт», який виробив та показав телеканал «112 Україна».

    Закарпатська облдержадміністрація заявляє, що всеукраїнські ЗМІ продовжують тенденційно висвітлювати тему так званого «закарпатського сепаратизму». На жаль, телеканал «112. Україна» також підключився до цього, показавши 5 серпня документальний фільм власного виробництва «Операція «Паспорт», зазначається у повідомленні Геннадія Москаля.


    «Фільм пронизаний перекрученнями, вигадками, маніпуляціями й відвертою брехнею. Складається стійке враження, що журналіст приїхав на Закарпаття з уже сформованою впевненістю, що Угорщина готує захоплення області, й підбирав для фільму тільки те (здебільшого вигадки), що підходить під цю концепцію. А решту фактів або ігнорував, або замовчував. Цей фільм – приклад нагнітання істерії на міжнаціональному ґрунті, а не об’єктивна й неупереджена журналістика. Причини тенденційності авторів до Закарпаття незрозумілі, однак у справжній журналістиці вони неприпустимі», - заявив голова ОДА.


    Геннадій Москаль також стверджує, що підібрані журналістами особи є підставними і підібрані тенденційно.


    «У фільмі постійно використовуються коментарі трьох громадських активістів, а також двох «експертів» із затемненими обличчями й спотвореними голосами. Підбір активістів зроблено явно тенденційно. Всі троє мають давню угрофобську позицію, яку не приховують. Двоє з них притягалися до кримінальної відповідальності за пошкодження пам’ятника угорцям на Верецькому перевалі в лютому 2011р.(суд визнав їх винними в злочині, але звільнив від покарання через амністію). Третій у березні 2016р. став одним із організаторів смолоскипної ходи в Ужгороді, під час якої скандувалися антиугорські гасла. За цим фактом прокуратура відкрила кримінальне провадження за порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками (ч.1 ст.161 Кримінального кодексу України).


    Щодо двох «експертів» із затемненими обличчями й спотвореними голосами, то хочу наголосити – Україна не тоталітарна держава, яка переслідує людей за інакомислення, кожен може відкрито висловити свою думку. Цілком очевидно, що так звані експерти – підставні особи, які озвучували на камеру провокативні заяви й цілковиту нісенітницю. Чого вартують їхні цитати, що мінімум 30% закарпатців мають громадянство інших країн, половина закарпатських чиновників мають угорські паспорти, і якщо на Закарпаття зайде танк з угорським прапором, усі це сприймуть нормально! Подібні факти можуть народитися хіба що в якійсь зараженій хворобливою уявою голові, однак телеканал «112» на повному серйозі подав їх глядачам, як експертну думку!», - заявив Геннадій Москаль.


    Голова ОДА також навів інші факти, які, на його думку, «показують тенденційність, брехливість і провокативність фільму».


    Голова ОДА стверджує, що закарпатці, котрі дивилися фільм, обурені наведеними фактами й висновками, і вважає, що позиція авторів фільму «Операція «Паспорт» є ксенофобською, а угорці Закарпаття подаються як «п’ята колона».


    «Однак у мешканців інших регіонів України, які не знають багатонаціональної специфіки нашої області, може скластися враження, що Угорщина дійсно готує захоплення частини України, а місцева влада тільки й чекає, щоб здатися «в полон». Мені невідомі причини ксенофобської позиції авторів фільму, однак очевидно, що їм не можна доручати готувати проекти на міжнаціональну тематику. Угорці подаються в фільмі, як потенційна «п’ята колона», яка чекає приходу угорського «обмеженого контингенту». Чомусь автори змовчали той факт, що закарпатські угорці нарівні з українцями та представниками інших національностей захищають Україну від російського агресора на Донбасі. На сьогодні Закарпаття втратило на сході 89 героїв, які зі зброєю в руках захищали територіальну цілісність України, і 11 із них – це етнічні угорці. У процентному відношенні кількість загиблих угорців більша за кількість угорської громади, що проживає на Закарпатті, однак у фільмі про це – жодного слова!», - написав голова ОДА.


    При цьому Геннадій Москаль вважає, що тема подвійного громадянства дійсно варта уваги українських ЗМІ.


    «Подаючи «страхіття» із Закарпаття, «112-й» так і не поставив головного питання – що Україні слід офіційно визначитися, як бути з подвійним громадянством. І не запропонував варіанти його вирішення. Подвійне громадянство подається тільки у зв’язку з подіями на сході, до нього приплели навіть історичні паралелі з Гітлером! Автори фільму чомусь змовчали, що подвійне громадянство – це норма сучасної Європи. З усіх членів Євросоюзу 18 країн дозволяють подвійне громадянство абсолютно всім, 13 країн дозволяють із певними обмеженнями і тільки три (Австрія, Литва і Естонія) подвійне громадянство забороняють», - наголосив він.


    Геннадій Москаль закликав телеканал «112. Україна» спростувати тенденційну й недостовірну інформацію про Закарпаття, оприлюднену у фільмі «Операція «Паспорт» і дати можливість висловити в ефірі об’єктивну думку, а «не висмикувати цитати, які підходять під конкретну концепцію й близько не відображають реальної картини».


    Він просить Національну раду з питань телебачення і радіомовлення дати принципову оцінку «перекрученням, маніпуляціям і відвертій брехні фільму, які протиставляють українців та угорців, ведуть до розпалювання міжнаціональної ворожнечі й підпадають під дію ч.1. ст.161 кримінального кодексу (Умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті)».


    «Фільм «Операція «Паспорт» зроблений за найгіршими зразками сучасної російської пропаганди – тут є псевдоексперти із затіненими обличчями й спотвореними голосами, упереджені громадські активісти, повне ігнорування об’єктивної картини, вилучення коментарів, які суперечать «концепції», перекручення, маніпуляції й відверта брехня. Звертаюся до глядачів у інших областях України, які могли побачити фільм «Операція «Паспорт» в ефірі, – не вірте цій брехні про Закарпаття. Наша область займає перше місце в Україні по внутрішньому туризму. Приїжджайте до нас, особливо в угорськомовні Берегівський та Виноградівський райони, де зосереджені туристичні бази, санаторії та інші рекреаційні об’єкти, і ви переконаєтеся, що можете вільно спілкуватися українською мовою, ніхто не готується захоплювати область, угорці, як і румуни, словаки, чехи, поляки та представники інших національностей – приємні й доброзичливі люди, а багатонаціональне Закарпаття – це не страхіття, як подає «112-й», а перевага України!», - підсумував голова Закарпатської ОДА.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору