ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про патріотів Закарпаття в Сполучених Штатах Америки

    25 апреля 2024 четверг
    41 переглядів

    Декан факультету післядипломної освіти Ужгородського національного університету Іван Чопей повідомив про велику допомогу, яку надають на постійній основі представники закарпатської діаспори в США.

    Нещодавно, скажімо, з черговим вантажем гуманітарної, допомоги в місті над Ужем побував митрополит Американської Карпаторуської православної церкви Ніколас Смішко. За океаном він керує понад сімома десятками церков. Недавно він побудував у далекій Пенсильванії по-закарпатському традиційну дерев'яну церкву святих Кирила і Мефодія.

    Участь у створенні храму брали його пресвітери Стефан і Джеймс Дудко — батько і син. Разом з ними активну участь у наданні гуманітарної допомоги бере тамтешній лікар-травматолог з нашими коренями Ніколас Ше-кета. У тісній взаємодії вони готують допомогу факультету післядипломної освіти. І.Чопей сповіщає, що за кілька років всі вони надіслали і факультету, і різним лікарням допомоги на 10 мільйонів доларів. Це - витратні матеріали, лікарське обладнання, ліжка тощо. В збиранні предметів гуманітарної допомоги бере участь громада американських русинів. Вони так і пишуть на ящиках: «Подарунок від братів-русинів з Америки».

    Михайло Кундрат і Ніколас Смішко минулоріч були в Константинополі, де зустрічалися з Папою Римським.

    Можна сказати, що немалою мірою завдяки їм на факультеті післядипломної освіти відкриті дві нові спеціальності - стоматологія та ендоскопія.

    Гуманітарна діяльність Михайла Кундрата почалася з часу, коли він був призначений первинним зв'язківцем між Американською Карпато-Русинською Ортодоксальною Греко-Католицькою єпархією і Ортодоксальною єпархією в Словаччині. Він сприяв наданню філантропічної і благодійної допомоги дитячому будинку Св. Миколая в словацьких Межилабірцях.

    М.Кундрат допомагав збирати кошти для відбудови Церкви Божої Матері у місті Светліце (Словаччина), яка сьогодні є національною пам'яткою. Він також підтримує зв'язки з греко-католицькою церквою в Словаччині та Ужгороді, надає їм допомогу. За свої заслуги перед церквою Михайло Кундрат був нагороджений Патріархом Константинополя.

    Постачанням гуманітарної допомоги у вигляді медичних матеріалів та устаткування для лікарень в Ужгороді пан Кундрат займається з 1998 року. За свої зусилля Михайло був вшанований нагородою імені Джеферсона від Американського Інституту суспільної допомоги. Ця престижна відзнака визнала здобутки М. Кундрата у допомозі обласній лікарні Ужгорода, будинку сиріт у Словаччині, а також церкві в словацькому місті Светліце для її реставрації. У 2006 році на святкуванні 515-річчя міста Светліце Михайло отримав звання Поважг ного Громадянина Словаччини. Михайло Кундрат і його дружина Долорес мають трьох дітей (Майкла, Йозефа і Надін) і шістьох онуків, пише Василь Зубач, "Трембіта".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "... допомоги на 10 мiльонiв доларiв..." Нiчого собi! Шановнi краяни, хоч один вiдгукнiться хто дicтав хоч крихточку з цiеi "шари" !