ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатська адвокатура показала "зуби"! (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    133 переглядів
    Поєдинок у суді між Закарпатською прокуратурою та п’ятьма адвокатами

    Або чому не кожний слідчий, прокурор стане адвокатом...

    В наш час, коли свавілля правоохоронних органів зашкалює, а їхній професіоналізм стрімко падає, вже не дивують випадки, коли вони, наші «слуги народні», вдаються до найпростішого способу створення показників – провокацій. В нашому випадку мова піде про провокацію хабара і про те, як вперше в Україні відбулося майже неможливе – на захист колеги стала уся адвокатська спільнота краю, а це більше як сто фахівців права, які приїхали в Ужгород з усіх районів Закарпаття, щоб морально його підтримати. В залі було настільки тісно, що згадуєш про яблуко, якому ніде було впасти. А адвокати все підходили і підходили, щільно заповнюючи коридор та сходи, які вели до зали.
    Поєдинок між Закарпатською прокуратурою, яка підтримувала обвинувачення, та п’ятьма адвокатами, що здійснювали захист колеги, тривав майже дві години. Колегія суддів прискіпливо, наче під мікроскопом, розглядала кожен вислів, речення підозрюваного, перевіряла докази і врешті-решт винесла свій виважений вердикт… На цьому етапі справедливість перемогла. Більш детально в моїх спостереженнях із зали суду та тим, що залишилося за кадром. Але про все по порядку.

    Спочатку була оковита…

    Ця історія свій початок бере з коротенького повідомлення в Інтернеті на сайті «Закарпаття онлайн» під інтригуючою назвою:
    «У Берегові на хабарі затримали суддю райсуду.
    Внаслідок результативної співпраці працівників спеціалізованої антикорупційної прокуратури України, відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю управління Служби безпеки України в Закарпатській області та слідчого відділу прокуратури Закарпатської області, затримано при одержанні неправомірної вигоди виконуючого обов`язки голови Берегівського районного суду (ч. 1 ст. 14, ч. З ст. 368 КК України).
    Встановлено, що суддя через адвоката (який є його родичем) вимагав від закарпатця 500 доларів США за прийняття рішення щодо закриття протоколу про вчинення чоловіком адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП – керування автомобілем у стані алкогольного сп`яніння.
    Разом з цим, адвокат за свої посередницькі послуги вимагав сплатити йому окремо грошові кошти в сумі 2000 гривень, на що чоловік також погодився.

    Наразі виконувача обов`язків голови Берегівського районного суду та адвоката затримано. Проводяться першочергові слідчі дії.
    Довідка.
    За вчинення даного злочину затриманому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією».
    Цього ж дня матеріали слідства, яке розпочала Закарпатська обласна прокуратура, були передані до Ужгородського міськрайонного суду для вирішення питання з приводу обрання запобіжного заходу для адвоката Віталія Шалапаюка у вигляді тримання під вартою.
    На це голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош приймає рішення стати на захист колеги та його конституційних прав і свобод. Йому допомагали члени Ради адвокатів Михайло Беран та Олександр Шманько.
    19 серпня Ужгородський міськрайонний суд відмовив у задоволенні клопотання прокуратури Закарпатської області про обрання відносно адвоката Віталія Шалапаюка міри запобіжного засобу у вигляді тримання під вартою і постановив застосувати до нього міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

    Перш за все – правова допомога!

    Ситуацію прокоментував голова Ради адвокатів Закарпаття Олексій Фазекош, який сказав:
    «Не хочу коментувати передчасно саму цю кримінальну справу. Наша Рада адвокатів мала забезпечити дотримання прав та гарантій адвокатської діяльності та, безперечно, надати всілякими засобами правову допомогу колезі-адвокату.
    Хотів би зазначити, що всі дії в питанні забезпечення прав і гарантій адвокатської діяльності та надання належної правової допомоги нашому колезі узгоджувались з керівництвом Національної асоціації адвокатів України.
    Стосовно постанови Ужгородського міськрайонного суду, то вона є не тільки цілком законною, а й відповідає європейським правовим стандартам, за якими права та свободи людини є основоположними для будь-якого демократичного суспільства, і така міра запобіжного заходу як арешт застосовується дуже рідко, оскільки вважається винятковою».
    Закарпатська обласна прокуратура оскаржила постанову Ужгородського міськрайонного суду до апеляційного суду, вимагаючи зміни запобіжного заходу адвокату Віталію Шалапаюку.

    При відчинених дверях…

    Пристрасті почали загострюватись із самого ранку. Вже на підході до суду, побачивши десятки знайомих облич, я зрозумів, що усіх бажаючих 4-й зал судових засідань не вмістить… Так воно і сталося. Ті, хто не встиг, були вимушені стояти в коридорі та на сходах. Так вперше в історії Закарпатського апеляційного суду відбулося неможливе – справа розглядалася при відчинених дверях. Цього ж ранку був встановлений і перший рекорд, який претендує на книгу рекордів Гіннесса, хоча в ці хвилини ніхто і не думав, та і не подумав після. Це прийшлося до слова. Рекорд полягає в тому, що вперше не тільки в історії Закарпаття, а й адвокатської історії України, для підтримки свого колеги із різних районів області прибуло більше як сто адвокатів. Такої єдності не очікували ні прокуратура, ні суд.
    Судове засідання, призначене на 9.00 на останній день літа, так і не розпочалось – з поважних причин запізнювався прокурор. Працівник прокуратури, який зайняв місце свого колеги та спробував вставити свої «п’ять копійок», на місці був «погашений» головуючим в колегії суддів Іваном Феєром, який ткнув його носом у відсутність у нього повноважень заявляти клопотання… Це вже свідчило, що розгляд апеляційної скарги прокуратури буде прискіпливим…
    Свою думку висловив і захист у складі всієї колегії адвокатури Закарпатської області: Зої Темнохудової, Михайла Берана, Олександра Шманька, її голови Олексія Фазекоша та «важкої артилерії» – голови Київської обласної колегії адвокатів, голови Комітету з питань інформполітики та інформбезпеки НААУ Вадима Хабибулліна, який спеціально приїхав з Києва на це засідання.
    Розгляд апеляційної скарги прокуратури колегія суддів перенесла на 10.00. На цьому усі затримки закінчилися. З цього і почався інтелектуальний поєдинок. Він виявився цікавим. Особливо для молодих адвокатів, які не мають практичного досвіду в цій категорії справ.
    Обвинувачення наполягало на зміні запобіжного заходу – під варту. Свої вимоги мотивувало можливим тиском підозрюваного на свідка та впливом на хід слідства. Захист мотивував неможливістю тиску на свідка, бо той мешкає в іншому районі та до того ж в таборі компактного проживання ромів, що виключало вже не тільки теоретичний тиск, а взагалі й можливу зустріч з цією особою… Підкреслював позитивні характеристики підозрюваного Віталія Шалапаюка, які були передані слідству.
    Але прокурор продовжував наступ, наголошуючи, що підсудний не здав закордонний паспорт… тому є ризик… Суд в особі прискіпливого судді Івана Стана ганяв «по кутах» підозрюваного та його захист в питанні відсутності характеристик на Віталія Шалапаюка та інших документів саме в цій справі, адже слідство їх не передавало і не долучало до неї, це була проблема захисту…
    Ситуація ставала все критичнішою. Тому в наступ першим перейшов Олексій Фазекош, який в своїй яскравій промові майже на 15 хвилин по полочках розклав, хто такий адвокат і які до нього висуваються вимоги. Розповів про спілку адвокатів, звернувши увагу суду на ту обставину, що адвоката приїхали підтримати десятки адвокатів, що є найкращою його характеристикою та гарантією того, що підозрюваний Віталій Шалапаюк не має наміру порушувати постанову про запобіжних захід. До того ж він сам, без повідомлення суду, відстежуючи через сайт суду свою справу, прибув на засідання, що характеризує його.
    Олександр Шманько розвинув наступ і поставив крапку в усіх претензіях прокурора, звернувши його увагу, що його підзахисний не мав можливості здати закордонний паспорт, оскільки в постанові суду йому обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Виходячи здавати паспорт, він порушує постанову. І взагалі це не його проблема де і кому здати паспорт… На цьому прокурор майже і заспокоївся. Останню крапку по суті поставило запитання ще одного судді з колегії – Олександра Марчука, який на репліку прокурора по тиску на свідка попросив його пояснити, яку він бачить різницю в запобіжних західах: у вигляді цілодобового домашнього арешту та заставою у 80 неоподаткованих мінімумів, адже останній передбачає вільне пересування та можливий тиск на свідка. Прокурор відсутності логіки не побачив…
    Не менш цікавими були дебати. Вадим Хабибуллін багато чого цікавого розповів з міжнародної практики Страсбурзького суду. Зоя Темнохудова звертала увагу суду на процесуальні порушення. Михайло Беран – на розбіжності в твердженнях прокурора. Загалом вийшов чудовий оркестр, який на одному диханні зіграв свою партію. Блискучу юридичну фішку застосував Олексій Фазекош, який підвів до того, що оскільки система адвокатури, де в будь-якій правовій державі є висоповажним правозахисним органом невід’ємною складовою правової системи, то статус адвоката і належність до системи до української адвокатури вже є безспірною підставою, яка позитивно характеризує особу, якщо немає обвинувального вироку суду або рішення про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

    Колегія суддів, повернувшись з нарадчої кімнати, оголосила свій вердикт. Апеляційну скаргу Закарпатської обласної прокуратури відхилила. Рішення Ужгородського міськрайонного суду залишила без зміни. В залі залунали дружні оплески.
    Так підозрюваний Віталій Шалапаюк і залишився під цілодобовим домашнім арештом. На прощання голова Ради адвокатів Закарпатської спілки адвокатів Олексій Фазекош та прокурор … потисли руки адвоката.
    Не менш цікавими були коментарі учасників процесу. Зокрема, Вадим Хабибуллін на своїй сторінці в Фейсбуці https://www.facebook.com/KHABIBULLIN.kiev.ua# написав:
    «АДВОКАТУРА ПОКАЗАЛА НЕ ЗУБИ, А КЛИКИ!
    У справу проти нашого колеги АДВОКАТА, у зв'язку із резонансністю вступає Антикорупційна прокуратура та змінюється склад прокурорів за особистим підписом Холодницького, але колегія суддів апеляційного суду Закарпатської області, за присутності в засіданні суду ВСЬОГО СКЛАДУ Ради адвокатів Закарпатської області та майже ВСІХ АДВОКАТІВ Закарпатської області, які навіть не всі змогли потрапити/влізти до зали суду, а також після виступів адвокатів нашого колеги, якими були чотири діючих члени Ради, в тому числі особисто голова Ради Олексій Фазекош, Зоя Темнохудова, Михайло Беран, Олександр Шманько та голова Київської обласної колегії адвокатів, голова Комітету з питань інформполітики та інформбезпеки НААУ Вадим Хабибуллін – високошановна колегія суддів не змогла прийняти іншого рішення, ніж законне і обґрунтоване, яким відмовлено прокуратурі в бажанні закрити адвоката в СІЗО та залишено поки домашній арешт! Маю відмітити чемну поведінку ПРОКУРОРІВ, оскільки кожен діючий прокурор – це майбутній адвокат! У зв'язку із чим Олексій Фазекош та Рада прийняли рішення започаткувати відкритий публічний РЕЄСТР всіх правоохоронців, які ПОРУШУВАЛИ ПРАВА АДВОКАТІВ, аби такі «правоохоронці» ніколи і ніде, в жодній області чи місті НЕ ЗМОГЛИ ПОТРАПИТИ ДО НАШОЇ ВЕЛИКОЇ, ЄДИНОЇ І МОНОЛІТНОЇ АДВОКАТСЬКОЇ РОДИНИ, що мають підтримати у всіх областях та у всіх Радах адвокатів! Дякую ВСІМ за підтримку нашого колеги, і такої підтримки навіть я ще не бачив/не відчував!
    За дві години в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція захисників адвоката Віталія Шалапаюка за участі членів Ради адвокатів Закарпатської області та голови Комітету інформаційної політики та інформаційної безпеки Національної асоціації адвокатів України правозахисника Вадима Хабибулліна.
    Йшлося про резонансну ситуацію та кримінальну справу проти закарпатського адвоката, позицію його колег. Цитую прес-реліз клубу:
    «Сьогодні відбулася важлива для правового простору Закарпаття подія, – зауважив голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош. – У нас зважені стосунки з правоохоронними органами, зі структурами, що забезпечують правопорядок, бо у нас одне завдання – розбудова правової держави. Але прикрий випадок стався. У Берегові був затриманий адвокат Віталій Шалапаюк, який підозрюється в передачі неправомірної винагороди судді. Були здійснені слідчі дії, обрано міру запобіжного заходу – було винесено законне рішення суду, а саме домашній арешт. Кілька днів тому зібралася Рада адвокатів Закарпатської області. Ми повинні забезпечити гарантії прав адвокатів, крім того, ми стоїмо на позиції захисту прав членів Ради адвокатів. Вважаємо, що порушена кримінальна справа не має перспектив знайти свою судову реалізацію. Як правники та правозахисники, маємо право на таку позицію. Ми прийняли рішення у повному складі піти на засідання апеляційного суду сьогодні, 31 серпня, це був розгляд апеляції прокуратури Закарпатської області щодо домашнього арешту».
    За словами Олексія Фазекоша, адвокатура Закарпаття показала, що своєю консолідованістю, єдністю та монолітністю може слугувати прикладом для всієї України. На судове засідання прибуло більше, ніж 100 адвокатів, включаючи заслужених юристів, тих, хто має найвищий фаховий рейтинг в адвокатурі краю.
    «Правова система України перебуває під загрозою. Судова псевдореформа дисбалансує судову гілку влади та правоохоронну систему. Сьогодні було взірцево-показове засідання, створена ціла група по цій справі за участі прокурорів. Ми не очікували такого позитивного для нас результату, думали, що навряд чи зможе зайняти принципову позицію апеляційний суд. Натомість ми прийняли рішення максимально ефективно в рамках правового поля забезпечити захист нашого колеги, а ще і підзахисного. Враховуючи резонанс справи, ми поставили до відома про всі ці події керівництво національної асоціації адвокатів України, конкретно лідера української адвокатури Лідію Ізовітову. До нас на Закарпаття прибув нам на підмогу відомий український адвокат, голова Київської обласної колегії адвокатів, голова комітету інформаційної політики та інформаційної безпеки НААУ Вадим Хабибуллін. Розгляд справи показав, що ми помилилися. Колегія суддів, які розглядали справу, виявили принциповість, високий фаховий рівень та показали, що в Україні є незалежне судочинство. Нашому клієнту залишають в силі домашній арешт, що нас влаштовує як сторону захисту та відповідає фактичним обставинам і матеріалам справи», – сказав О. Фазекош.
    Він також додав: «Ми, Рада адвокатів Закарпаття, будемо вступати повним складом у будь-яку кримінальну справу, де фігуруватиме наш колега. Жодним чином не допустимо порушення прав та фальшування справ. Кожен адвокат має знати, що він під надійним захистом своїх колег, своєї професійної спільноти. Ми доведемо, що ми – сила, яка має активну позицію. Також ми прийняли рішення фіксувати випадки порушення прав правозахисників, водночас будемо дуже ретельно підходити до процедури отримання права бути адвокатом колишніми працівниками правоохоронних органів. Зробимо все, щоб жоден суддя, прокурор, слідчий, оперативник, інші правоохоронці не отримали адвокатське свідоцтво, якщо вони за будь-яких обставин порушили права адвоката. Якщо ви, колеги, порушуєте наші права, то вам не місце у нашій спільноті».
    Адвокати підсумували: «Це рішення апеляційного суду є бездоганним, прокуратура в цьому процесі теж поводила себе достойно, демонструючи повагу до інституту адвокатури, тобто був реальний показовий судовий процес, була реальна змагальність сторін. Це наша перша правова перемога у цій справі».
    – Адвокатура підтвердила, що у будь-який час готова стати на захист прав та законних інтересів як адвокатів, так й інших громадян, які потребують правової допомоги, – сказала адвокат Зоя Темнохудова.
    Голова Комітету інформаційної політики та інформаційної безпеки Національної асоціації адвокатів України, правозахисник Вадим Хабибуллін сказав: «Для мене честь бути поряд сьогодні з відомими адвокатами Закарпаття. Хочу подякувати дійсно фаховому апеляційному суду Закарпатської області за виважене і законне рішення, що важко давалося, оскільки у справу втрутилася Антикорупційна прокуратура. Дякую прокурорам, вони вели себе достойно і фахово. Не всі, хто прийшов підтримати колегу, змогли фізично потрапити у зал засідання, оскільки ніколи ще в історії апеляційний суд не бачив такої кількості адвокатів в одному приміщенні. Для нас Віталій Шалапаюк є невинною особою, вина його жодним чином не доведена, а справа – замовна. Спроби правоохоронних органів тиску на адвокатів – явище для України, на жаль, ще звичайне. Але Закарпатська область показала не те, що зуби, а клики і владі, і правоохоронним органам. При тому, що адвокат, якого захищають закарпатці, сам з іншої області».
    Також Вадим Хабибуллін відзначив, що приклад Ради адвокатів Закарпаття повинні наслідувати й інші області, оскільки така колегіальна підтримка в країні є прецедентом.
    – За це щира вдячність і низький уклін, я вдячний Олексію Фазекошу, що взяв цю справу під особистий контроль, – додав В. Хабибуллін.
    Завершуючи прес-конференцію, Олесій Фазекош пожартував: «Бажаю успіхів в отриманні статусу адвоката всім працівникам правоохоронних органів, суддям та прокурорам, але чомусь у мене в голові закрадається думка, що багато з них, особливо ті, хто порушували права адвокатів, цей статус не зможуть здобути».

    Післямова.

    Підводячи підсумки цієї справи, яку я мав можливість спостерігати, хочу звернути увагу читачів на декілька цікавих обставин, про які не було сказано.
    Перш за все це те, що підзахисний адвокат Віталій Шалапаюк числиться не за Закарпатською спілкою адвокатів, а за Хмельницькою… Тому низький уклін інтелектуалу Олексію Фазекошу, який вперше в історії України спромігся об’єднати, згуртувати адвокатів області, створити здорове ядро, (В цьому нам, роз’єднаним політикою журналістам, залишається тільки позаздрити... – прим. Автора.) яке вже нині, на цьому прикладі, відчуває, що ніхто із них у важку хвилину в їх житті не буде за бортом і отримає поміч.
    І це правильно і цілком логічно. Я знаю Олексія Фазекоша вже майже 25 років. Колись ми створювали першу правозахисну організацію на Закарпатті. Своє юридичне сходження на небосхилі Олімпу Закарпатської юриспруденції він почав на сумнозвісних мукачівських виборах, де опробувались найскладніші юридичні технології, і судовими опонентами Олексія Фазекоша були такі знані юристи як Кармазін, Катеренчук, Зварич та інші. В цілому можна зробити висновок, що в Закарпатті та Україні є сильна та незалежна адвокатура і суд та судді, які не піддаються будь-якому тиску. Вони здатні приймати законні, виважені та такі, які відповідають європейським правовим стандартам, судові рішення. Респект адвокатурі та суду. З повагою до прокуратури, яка коректно себе вела в цьому процесі.
    Як стало зрозуміло із розмов із Олексієм Фазекошем, на цьому він не має наміру зупинятись. В перспективі буде створено Інтернет-видання адвокатів Закарпаття, яке не тільки інформаційно об’єднає їх, а й дозволить вдосконалитись, отримати можливість поділитися з іншими матеріалами резонансних цікавих справ, тощо. В цьому виданні знайдуть себе й інші фахівці права, юристи. Найдуть потрібну інформацію і прості громадяни, користувачі юридичних послуг.
    Залишається тільки побажати Олексію Фазекошу та його колегам перемоги в цій справі та успіхів у задуманому. Про перебіг подій в цій історії із провокацією хабара – по надходженню нових матеріалів.

    Матеріал підготував до друку Михайло Темнов, шеф-редактор газети «Правозахист».

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору