ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Дихати – небезпечно для життя: яке місто України є найбруднішим?

    20 квітня 2024 субота
    79 переглядів
    Екологи склали список найбрудніших міст України

    Екологи склали список найбрудніших міст України. Вчені також вказали, які саме хімічні сполуки забруднюють навколишнє середовище.


    Одиниця – гранично допустимий рівень забрудненості повітря, в якому концентрація шкідливих речовин не перевищена і не сильно шкодить здоров’ю. У більшості міст України ситуація з забрудненістю невтішна: індекси «бруду» коливаються на рівні 7-14 з урахуванням класу небезпеки речовин.


    Найгірша ситуація з повітрям у трьох великих містах України, два з яких є обласними центрами і налічують більше мільйона мешканців.


    А ось безперечним лідером «сумного» рейтингу стало промислове Дніпро: тут рівень формальдегіду в 4,3 рази перевищує допустиму концентрацію, а діоксину азоту – майже втричі! Причому в повітрі Дніпра також повно пилу - її концентрація в 2,4 рази вище допустимої.


    Друге місце в рейтингу забрудненого повітря зайняло місто Кам'янське (колишній Дніпродзержинськ, Дніпропетровської області), де шкідливі речовини відрізняються не стільки високими концентраціями, скільки своїм асортиментом.


    Так, у Кам'янському легкий вітерець приносить одночасно формальдегід, фенол, аміак, чадний газ і пил. Причому по формальдегіду показник вище допустимого в 2,7 рази, а по фенолу - вдвічі, і тільки чадний газ коливається на гранично допустимому рівні.


    На третьому місці за ступенем забрудненості повітря - Одеса.


    Крім звичного формальдегіду (в 3,7 рази вище допустимого рівня) в портовому місті виявили концентрацію сажі, фенолу і фтороводню (який при взаємодії з водою утворює плавикову кислоту, що роз'їдає скло).


    Найгірше в українських містах виглядає ситуація з формальдегідом: в 14 містах України (без урахування непідконтрольних територій Донбасу і анексованого Криму) рівень формальдегіду вище допустимого в 2,7 - 4,3 рази.


    Формальдегід побічно виробляється багатьма виробництвами, при цьому речовина дуже активно і викликає ураження сполучної тканини і шкіри, а також може вражати центральну нервову систему.


    У центральній і західній Україні ситуація з формальдегідом виглядає трохи краще, ніж на сході і півдні України.


    Але з іншого боку там значно перевищені рівні вмісту діоксиду азоту.


    У Києві його показник вище граничного в 3 рази, а в декількох містах області - удвічі.


    У Вінниці концентрація діоксиду азоту навіть вище столичної - в 3,3 рази вище граничної, а в Чернігові та Житомирі - в 2 рази.


    Діоксид азоту - це речовина оранжево-бурого кольору, яка відповідає за рудий колір викидів на багатьох хімпідприємствах і здатна викликати кислотні дощі (утворює з водою азотну кислоту), а у людини - ураження легень, дихальних шляхів, слизових оболонок і зміни рівня гемоглобіну в крові.


    Нормальне повітря в Харкові, де до гранично допустимої підбирається тільки концентрація чадного газу (він же оксид вуглецю).


    Що стосується міст, в яких повітря «більш-менш чисте», то в анти рейтинг не були включені 4 міста із заходу країни: Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ та Хмельницький, а також Суми.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору