ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Патрульні відкриють "пункти тверезості" на автошляхах Закарпаття

    16 квітня 2024 вівторок
    51 переглядів
    Патрульні поліцейські перевірятимуть водіїв на стан сп’яніння

    Керівники поліції на власний розсуд визначатимуть місця проведення перевірки водіїв на стан сп’яніння — позначені знаками ділянки дороги.

    Однак, побачивши попередження, втекти не вдасться: розворот, зупинка тощо означають автоматичний огляд. Народні депутати вважають, що такі норми зменшать аварійність, а юристи — що вони порушують права водіїв та містять корупційні ризики.

    Керування авто в стані сп’яніння — найтяжче адміністративне правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я та за статистикою дорожньо-транспортних пригод в Україні, такий проступок є однією з найбільш частих причин аварій, у тому числі з летальними наслідками. Лише із січня до червня 2017 року поліцією складено понад 46 тис. протоколів за ст.130 Кодексу про адміністративні правопорушення.

    Даною проблемою занепокоєна група народних депутатів, які зареєстрували проект «Про внесення змін до деяких законів щодо перевірки водіїв транспортних засобів на стан сп’яніння» (№6679). При цьому їх турбує, що правоохоронці часто не можуть виявити нетверезих водіїв, оскільки не мають підстав для зупинення авто, виключний перелік яких передбачений ст.35 закону «Про Національну поліцію».
    Відповідно до вказаної норми поліція має право зупиняти тільки той ТЗ, водій якого порушує правила дорожнього руху або щодо нього є інформація про керування в стані сп’яніння. Парламентарі обурені, що така ситуація зумовила появу «стійкого та неправильного переконання багатьох водіїв, що у випадку непорушення ПДР їм дозволено керувати транспортним засобом у стані сп’яніння».

    Отже, в згаданому проекті запропоновано доповнити ч.1 ст.35 закону «Про Національну поліцію» п.10, де передбачити як підставу для зупинення авто «проведення перевірки водіїв транспортних засобів на стан сп’яніння у місці проведення перевірки на стан сп’яніння». Таким місцем, за актом, є заздалегідь визначена ділянка дороги, де кілька екіпажів поліції одночасно проводять перевірку всіх водіїв ТЗ. Вона позначається спеціальними дорожніми знаками.
    Однак, побачивши небезпеку, нетверезий водій не зможе розвернутись, аби об’їхати це місце, чи зупинитись: такі дії є самостійною підставою для проведення огляду на стан сп’яніння. Проте, якщо акуратно проїхати «небезпечний» відрізок, можна й проскочити: для перевірок визначається черговість, коли огляду підлягатиме кожен 2-й, або 7-й, або 25-й тощо водій.

    А встановлюватиме таку черговість «керівник патрульної поліції», щоправда, не сказано, якого рівня. Він же приймає рішення про проведення перевірки та встановлює місце, «де існує найбільша вірогідність випадків керування транспортними засобами в стані сп’яніння». Таке рішення ухвалюється за 3 дні до заходів, причому визначаються кілька точок, хоча перевірятимуть в одній. Водіїв попереджають про них заздалегідь на сайті НП та в ЗМІ. Отже, за задумом, вони не їздитимуть «під градусом» не тільки на ділянці, де безпосередньо стоятимуть патрулі, а й на інших.

    Така перевірка може відбуватися не частіше, ніж раз на тиждень, в одному і тому ж місці, але принаймні щомісяця на кожній ділянці, де функціонує патрульна поліція.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору