ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Текст обращения депутатов Закарпатского облсовета к Президенту

    19 марта 2024 вторник
    66 переглядів
    Закарпатские депутаты приняли обращение к Порошенко

    Сегодня Закарпатский областной совет своим большинством проголосовала за обращение к Президенту Украины Петру Порошенко по поводу принятого Верховной Радой Украины «Закона об образовании». «За» отдали свои голоса 38 депутатов из разных фракций и депутатских групп.

    – В связи с этим хочу отметить несколько принципиальных тезисов, вокруг которых ведутся политические спекуляции, – заявляет Геннадий Москаль. – Первая: Закарпатский областной совет полностью поддерживает стремление власти к улучшению качества образования, которое заложено в «Законе об образовании». Вторая – Закарпатский областной совет выступает за всестороннее развитие украинского языка как государственного во всех сферах жизни. В отличие от Верховного Совета, весь депутатский корпус Закарпатского областного совета владеет государственным языком.

    Одновременно мы просим оставить право представителей национальных меньшинств на обучение на родном языке в государственных и коммунальных заведениях разных уровней. Представители национальных меньшинств, проживающих на Закарпатье, являются законопослушными гражданами и настоящими патриотами, которые отдают свои жизни за суверенитет и территориальную целостность Украины в зоне боевых действий на Донбассе. Поэтому я решительно отвергаю спекуляции некоторых политических сил о том, что областной совет якобы выступает против украинского языка. Мы выступаем против засилья русского языка в различных сферах жизни и стремимся сохранить права и свободы национальных меньшинств, которые гарантируются Конституцией Украины, Европейской хартией региональных языков и языков меньшинств, а также двусторонними договорами Украины с соседними странами (в частности, Польшей, Румынией, Словакией Венгрией), предусматривающие конкретные обязательства Украины по обеспечению языковых прав национальных меньшинств. В связи с этим мы просим Президента Украины внести правки в «Закон об образовании» и направить его на экспертизу Генеральному секретарю Совета Европы и Венецианскую комиссию на соответствие европейским стандартам и ценностям. И только в случае их положительных заключений вводить закон в действие.

    На Закарпатье в мире и согласии проживают представители более 100 национальностей, которые являются патриотами Украины, эта область – настоящая жемчужина нашей страны, многонациональность и многоязычие которой следует беречь и развивать!

    P. S. Поскольку некоторые интернет-издания, принадлежащие политическим олигархам местного пошиба, опубликовали фейковый текст обращения Закарпатской областной рады к Президенту Украины, ниже приводим правильный текст, за который проголосовало большинство депутатского корпуса.


    Президенту України

    Порошенку П.О.

    ЗВЕРНЕННЯ

    Ми, депутати Закарпатської обласної ради, підтримуючи прагнення влади до покращення якості освіти в Україні, в тому числі всебічний розвиток української мови як державної, звертаємося до Вас із приводу прийняття Верховною Радою України 5 вересня 2017 року Закону України «Про освіту», у якому, на нашу думку, порушуються конституційні права осіб, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою.

    Вкрай стурбовані можливими наслідками для населення краю у зв’язку із впровадженням норм цього Закону. Громадяни України, які належать до національних меншин, втрачають право на вільний вибір мови навчання, що замінюється правом одержувати освіту в державних і комунальних закладах виключно державною мовою. Представникам нацменшин гарантується право на здобуття освіти мовою відповідної національної меншини тільки в окремих класах комунальних навчальних закладів на рівні дошкільної і початкової освіти, і тільки поряд з державною мовою. Тобто у зв’язку із прийняттям Закону втрачається право осіб, приналежних до національних меншин, на здобуття освіти рідною мовою в державних і комунальних закладах на всіх рівнях, крім вищенаведених, і формах (зокрема: загальної, середньої, спеціальної, вищої тощо) освіти, а також право на функціонування навчальних закладів з мовою навчання національних меншин.

    Нормативними положеннями статті 7 Закону порушується ряд прав і свобод, передбачених та гарантованих Конституцією України. Зокрема:

    - частинами 3 і 5 статті 10, щодо гарантування вільного розвитку, використання і захисту мов національних меншин та конституційної гарантії застосування мов;

    - частинами 2 і 3 статті 22 щодо гарантування і неприпустимості звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів;

    - частиною 5 статті 53 щодо гарантування громадянам, які належать до національних меншин права на навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови у державних та комунальних закладах.

    Низка положень прийнятого Закону не відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, Декларації про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних та мовних меншин, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які Україна ратифікувала.

    Деякі положення прийнятого Закону суперечать двостороннім договорам України з сусідніми країнами, зокрема Молдовою, Румунією, Угорщиною, які передбачають зобов’язання України щодо забезпечення мовних прав національних меншин. Згідно зі статтею 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згоду на обов’язковість яких надала Верховна Рада України, є частиною національного законодавства України.

    Упродовж багатьох десятиліть забезпечувалося і реалізувалося на практиці право національних меншин на навчання рідною мовою. Це право, закріплене законодавчо для усіх без виключення національних меншин, представлених у багатонаціональному українському суспільстві.

    Наш край знаний своєю толерантністю і міжетнічною злагодою, яка сформувалася історично упродовж багатьох століть. На території українського Закарпаття живуть представники понад 100 національностей, серед яких угорці, румуни, молдавани, словаки, поляки, німці та ін., і всі вони, будучи громадянами демократичної України, бажають у повноті оволодіти державною мовою без обмежень щодо мов національних меншин.

    Висловлюємо своє занепокоєння і просимо Вас, вельмишановний Петре Олексійовичу, застосувати надані Вам законодавством України повноваження – внести правки або накласти вето напроектЗакону України «Про освіту», який, поряд з тим, що спричинить порушення конституційних прав і свобод громадян України, несе загрозу авторитету нашої держави на міжнародній арені; ставить під сумнів щирість проголошених Україною євроінтеграційних прагнень, реалізація яких неможлива у разі порушення прав і свобод людини, зокрема і представників національних меншин; може призвести до міжнаціональних конфліктів, зростання еміграційних процесів і не веде до консолідації суспільства.

    Також просимо направити проект Закону України «Про освіту» для експертизи Генеральному секретарю Ради Європи та до Венеціанської комісії на відповідність його положень європейським стандартам та цінностям і, тільки у разі їх позитивних висновків, ініціювати повторний розгляд законопроекту Верховною Радою України.

    Звернення прийняте на пленарному засіданні восьмої сесії

    Закарпатської обласної ради VII скликання

    Депутати Закарпатської обласної ради VII скликання

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору