ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

День добросусідства "Румунія—Закарпаття" проходив під "Мелодії солених озер"

    25 апреля 2024 четверг
    21 переглядів

    Традиційний обласний фестиваль культур національних меншин „Мелодії солених озер”, що проводиться у селищі Солотвино Тячівського району, цього разу збігся із Днем добросусідства „Україна — Румунія”.На урочистостях побували голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський, перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Балога, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Качур, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму облдержадміністрації Ернест Нусер, начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Глеба, начальник відділу у справах національностей та релігій облдержадміністрації Юдіта Євчак та гості — голова повіту Марамуреш Марінел Ковач, Генконсул Румунії в Чернівцях Ромео Сандулеску, міський голова Сігету-Мармацієй Євдженія Годжа.

    За словами голови обласної ради Михайла Кічковського, у нас чималий досвід і практика добросусідського спілкування. Але демократичні процеси, новаторський поступ в економічній, соціальній сферах обидвох країн відкривають нові можливості розвитку ділового партнерства і економічного співробітництва. Голова облради висловив надію, що наступний документ про торговельне, економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між нашим краєм і повітом Сату-Маре, що готується до підписання, сприятиме досягненню вищих щаблів у наших взаємовідносинах із Румунією. А за словами начальника головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму облдержадміністрації Ернеста Нусера, День добросусідства — це передусім налагодження співпраці, пошук економічних партнерів. Проте найголовніше, на думку Ернеста Ернестовича, партнерство територіальних громад. Міжрегіональне співробітництво значно активізувалися за останні 2 роки, про що свідчать черги на пунктах пропуску, зокрема „Солотвино — Сігету-Мармацієй”. Нині діє 7 КПП на українсько-румунському кордоні, проте вони не задовольняють ані кількісно, ані якісно. У планах — відкрити 3 нових пункти пропуску, — зауважив начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму облдержадміністрації.



    Генконсул Румунії в Чернівцях Ромео Сандулеску також відзначив, що взаємини між країнами добре проглядаються на кордоні. За словами Ромео Сандулеску, щодоби через міст між Солотвино та Сігету-Мармацієй 4 тисячі громадян перетинають українсько-румунський кордон. Тому варто відкрити новий міст через річку Тиса. Також Генконсул наголосив на необхідності відкриття консульського бюро у селищі Солотвино і Генконсульства Румунії в Ужгороді.

    На Дні добросусідства селищний голова Солотвина Юрій Ухаль та міський голова Сігету-Мармацієй Євдженія Годжа підписали партнерську угоду між Солотвино та Сігету-Мармацієй.

    Урочистості продовжилися на обласному фестивалі культур нацменшин „Мелодії солених озер”, що проходило безпосередньо на одній з баз відпочинку побіля рукотворних водоймищ, повідомили з управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору