ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Стало відомо про зворотний бік плацебо

    20 квітня 2024 субота
    73 переглядів
    Розкрито темну сторону ефекту плацебо

    Ефект плацебо відомий давно. Часто пацієнти, вважаючи, що користуються дорогим і ефективним препаратом, починають краще себе почувати. Очевидно, тут в силу вступає самонавіювання. Однак у цього процесу є і зворотний бік, говориться в журналі Science. Як вдалося з'ясувати групі німецьких учених, хворі можуть відчувати більш виражені побічні ефекти, якщо вважають, що вживають дорогий препарат. Цей ефект назвали "ноцебо".


    У роботі взяли участь 49 осіб. Вони вважали, що тестують крем, що пом'якшує прояви атопічного дерматиту: свербіж і лущення шкіри. Учасників розділили на дві групи по 24 і 25 осіб відповідно. Для експерименту розробили дизайн двох упаковок: "дешевої" помаранчевої і "дорогий" синьої. Оформлення вибрали з урахуванням думок фокус-групи з 66 осіб. Потім на передпліччі кожного учасника з першої групи нанесли "дешевий" крем, а друга група отримала "дорогий". Також всім учасникам на руки наносили порцію "нейтрального" крему, з яким потрібно було порівняти результат. Насправді всі три види упаковок поклали один і той же крем, який не містить ніяких активних речовин.


    Учасникам експерименту сазали, що використання дорогої мазі збільшує чутливість до болю на обробленій ділянці. Після цього, контрольні ділянки опромінювали спалахами високої температури. За словами учасників, які підтвердили апаратні спостереження, оброблені ділянки "дорогим" кремом, більшою мірою страждали від болю.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору