ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Після реалізації ініціативи Президента України розмір студентської стипендії буде збільшено від 212-265-ти до 1064-х гривень

    19 апреля 2024 пятница
    21 переглядів

    "Необхідно підвищити розмір стипендій для студентів та учнів профтехучилищ, які є сиротами, до подвійного прожиткового мінімуму з урахуванням доходів. Після реалізації ініціативи Президента України розмір стипендії буде збільшено від 212-265 грн. до 1064 гривень", — повідомив начальник управління освіти та науки Закарпатської облдержадміністрації Юрій Герцог.

    За словами Юрія Вільгельмовича, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, що вступають до професійно-технічних навчальних закладів, вишів усіх рівнів акредитації, нині безкоштовно отримують комплект нового одягу і взуття на суму не менш як 12, а грошову допомогу у розмірі не менш як 2,5 неоподатковуваного мінімумуму доходів громадян.

    Також за період навчання їм виплачується щорічна допомога на придбання літератури, раз у році надається матеріальна допомога у розмірі не менш як вісьмох неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А по закінченні навчального закладу при працевлаштуванні випускники отримують одяг і взуття на суму 40 неоподаткованих мінімумів і разову грошову допомогу у розмірі двох прожиткових мінімумів.

    Щодо стипендії, то вона теж залежить від прожиткового мінімуму. Учні професійно-технічних закладів нині отримують 105 гривень, тобто 20% від прожиткового мінімуму. Студенти вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації — 25% від прожиткового мінімуму. 30% від прожиткового мінімуму мають ті, що навчаються у вишах ІІІ- ІV рівня акредитації, — пояснює Юрій Герцог. Реалізація ініціативи Президента з 1 січня наступного року підвищити сиротам — студентам вищих навчальних закладів, учням профтехучилищ стипендії на рівні двох прожиткових мінімумів суттєво збільшить грошове забезпечення в цілому, — переконаний Юрій Вільгельмович.

    Також зростуть оклади освітян. За словами начальника управління освіти та науки облдержадміністрації, з 1 червня запроваджено другий етап Єдиної тарифної сітки. До слова, вона пов’язана із розміром мінімальної заробітної плати. „При запровадженні третього етапу Єдиної тарифної сітки з 1 січня 2008 року, приміром, посадовий оклад учителя вищої категорії має бути 1146 грн., з 1 квітня — 1169 і 1282 гривні — з 1 жовтня”, — інформує Юрій Вільгельмович.

    Нині студентам вищих навчальних закладів, які є сиротами і знаходяться на повному державному утриманні, може бути виплачена стипендія ( в залежності від успішності) у розмірі академічної стипендії, збільшеної на 50%. Це становить з 1 квітня 2007 року від 212 до 265 гривень. Підвищення розміру стипендії для студентів або учнів-сиріт на рівні подвійного прожиткового мінімуму дасть їм можливість отримувати 1064 грн.

    До речі, у навчальних закладах області всіх типів налічується 1366 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зокрема, у загальноосвітніх навчальних закладах краю — 1006 учнів, дитбудинках — 82 вихованця, професійно-технічних навчальних закладах — 137 учнів, у вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації — 76 студентів, 65 — у вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівня акредитації, повідомили в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору