ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородські науковці взяли участь у конференції Вільного ганзейського міста Гамбург

    19 березня 2024 вівторок
    81 переглядів
    Гамбург виражає дух розвитку німецького права в об’єднанні Європі

    Науковці УжНУ взяли участь у черговій міжнародній науковій конференції Німецько-українського об’єднання юристів «Вплив права ЄС на українське та німецьке право» у федеральній землі Гамбург, Німеччина.

    10 жовтня Саме це вільне ганзейське місто є перехрестям торгових шляхів, крупним економічним та діловим центром Німеччини, яке виражає дух розвитку німецького права в об’єднанні Європі. Це наклало свою атмосферу на тематику конференції та дискусії між її учасниками.

    Конференція відбулася у залі пленарних засідань, яка була надана люб’язно Вищим земельним судом ганзейського міста Гамбург, в якому також періодично проводить свої зсідання Конституційний суд Гамбурга. Перебуваючи у стінах вищого земельного суду, учасники конференції пройнялися духом права у руслі поваги до гідності людини та додержання вимог процедури як наріжних каменів правової державності.

    Робота конференції здійснювалася у формі дискусій на три проблемні тематики.

    Перший круглий стіл був присвячений конституційній реформі в Україні в частині правосуддя. У цій частині виступили професор, доктор юридичних наук Анатолій Селіванов, який розкрив особливості конституційних засад реформування судової системи та очікувані наслідки внесення змін до процесуального законодавства, які мають конкретизувати зміни до Конституції України, ухвалені у червні 2016 р. Доктор юридичних наук, професор Університету Гамбургу Отто Лухтергандт сфокусував свою увагу на обставинах запровадження конституційної реформи після Революції гідності та залученні експертів задля впровадження конституційного механізму подолання конституційної кризи в умова здійснення акту агресії з боку Росії. Професор, доктор юридичних наук Юрій Волошин всебічно висвітлив складні аспекти конституціоналізації міжнародного права, в ході чого відбулася дискусія щодо компліментарності практики Європейського суду з прав людини щодо положень Конституції України. Насамкінець, професор, доктор юридичних наук, суддя Вищого господарського суду Борис Поляков розкрив проблемні питання щодо проведення конкурсу до Верховного суду, який створюється замість діючих наразі Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також адміністративного і господарських судів.

    У другій частині конференції було проведено дискусії щодо зближення національного права із правом ЄС у сфері цивільного та господарського права. У своїй доповіді доктор юридичних наук, професор Вісбеденської бізнес школи Райнер Ведде розкрив механізм взаємного впливу законодавства ЄС та німецького права у сфері регулювання статусу господарських товариств. Професор, доктор юридичних наук Ольга Беляневич розкрила особливості зближення законодавства України із правом ЄС у сфері договірного права у контексті реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Німецька адвокат, Кьольн, Ольга Гартунґ-Афіфі розкрила особливості впливу права ЄС на німецьке законодавство, яке регулює питання банкрутства.

    Третя частина конференції була присвячена питанням захисту соціальних прав. Зокрема, суддя Соціального суду Гамбургу Андерс Леопольд розкрив взаємодію права ЄС та права соціального забезпечення Німеччини і його потенційного значення для розвитку права соціального забезпечення України. Доктор юридичних наук, професор, директор НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права УжНУ Михайло Савчин розкрив особливості соціального захисту з точки зору поваги до гідності особи та позитивних обов’язків особи у контексті компліментарності взаємодії юриспруденції Конституційного Суду України, Верховного Суду України, Європейського суду з прав людини та Суду ЄС. Заступник декана юридичного факультету УжНУ, доцент Вадим Рошканюк розкриві основні проблемні аспекти запровадження ефективної та дієвої реформи системи пенсійного забезпечення в Україні з урахуванням позитивного досвіду в країнах ЄС.

    Конференція задала новий поштовх юридичним дослідженням та співпраці між німецькими та українськими науковцями. Такого роду заходи заплановано також на наступний рік, в рамках яких буде здійснено аналіз взаємодії між правопорядками України та Німеччини у контексті процесів європейської інтеграції.

    Проф., д.ю.н. Михайло Савчин

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору