ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Карпатський шлях" на жаль, оминатиме Закарпаття... (ФОТО)

    19 березня 2024 вівторок
    90 переглядів
    Автотраса "Via Carpatia" пройде повз Закарпаття.

    "Via Carpatia", або Карпатський шлях — запланований автотранспортний маршрут, який повинен з'єднати країни Північної та Південної Європи. Кінцеві точки — Клайпеда (Литва) та Салоніки (Греція).

    Раніше планувалося, що Via Carpatia з'єднає лише країни Східної Європи - члени ЄС, в обхід України. Наприкінці жовтня 2016 року Європарламент схвалив звіт, який передбачає підтримку розвитку транспортної інфраструктури вздовж східних кордонів ЄС. Згідно цього звіту, "Віа Карпатія" має стати ключовим транс-європейським коридором і у майбутньому передбачається також відгалуження магістралі до України і Туреччини.

    Україна долучилась до проекту в 2016 році після підпису Декларації міністрів транспорту Болгарії, Чехії, Греції, Угорщини, Литви, Польщі, Словаччини, Румунії та Туреччини. Свій підпис під документом поставила заступник міністра інфраструктури України Оксана Рейтер.

    Також 22 жовтня 2017 року у м. Перемишль міністр інфраструктури України Володимир Омелян і міністр інфраструктури і будівництва Польщі Анджей Адамчик підписали Меморандум про співпрацю в будівництві міжнародної транспортної магістралі Via Carpatia.
    54-1.jpg


    1. Чия ініціатива створення автостради?


    Вперше про ініціативу зі створення «Via Карпатія» йшлося у 2006 року в польському місті Ланцут в рамках міжнародної конференції. Тоді ж було оголошено гасло проекту "Один шлях - чотири країни", яке нині вже не актуальне. На конференції були присутні президент Республіки Польща, міністри транспорту, представники високого рівня уряду країни та Європейської Комісії. Також міністри транспорту з Литви, Польщі, Словаччини та Угорщини підписали "Декларацію" про розширення мережі Транс-Європейської транспортної магістралі для створення найкоротшого маршруту з Півночі до Півдня Східної Європи. У жовтні 2010 року до ініціативи "Via Carpatia" приєдналися Болгарія, Румунія та Греція.

    Також концепція створення такого маршруту обговорювалася під час візиту прем'єр-міністра Польщі Беати Шидло до Будапешту на зустрічі з прем'єр - міністром Угорщини Віктором Орбаном у лютому 2016 року.


    2. Якими країнами та містами пролягатиме «Віа Карпатія»?


    Автошлях має пролягти через Литву, Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію, Болгарію та Грецію, уздовж східного кордону ЄС, Центральної Азії, перетинаючи коридори, що ведуть із Західної Європи в Росію і порти Чорного моря через трасу ТРАСЕСА (Європа - Кавказ - Азія).

    А саме вздовж східного кордону Європейського Союзу з Клайпеди через Каунас, Білосток, Люблін, Жешув, Кошице, Дебрецен та далі до Румунії. У Румунії маршрут спрямовується у бік морського порту Констанца, далі через Болгарію до Софії та грецьких портів на Егейському морі в Салоніках.


    3. На якій стадії будівництво "Via Carpatia"?


    Наразі вже готові перші ділянки маршруту "Via Carpatia" у Польщі. Наприклад, будівництво траси S19 Люблін - Жешув вже профінансовано. Наразі розглядається фінансування будівництва ділянки Жешув-Барвінек (кордон з Словаччиною).

    Запланована довжина маршруту по території Словаччини (від польского кордону у Барвінку до кордону з Угорщиною в Мілхості) складатиме 127 км. Наразі вже готові фрагменти в районі Свидника (близько 5 км), між містами Прешов і Кошице (близько 35 км), та між Кошицею та кордоном з Угорщиною (приблизно 15 км).

    Частина маршруту автомагістралі, що проходить через Угорщину, становитиме 340 км. А найдовша частина "Via Carpatia" пролягатиме по території Румунії - 1566 км.
    54-2.jpg


    4. Які міста України з'єднає магістраль?


    Нагадаємо, що декларацію «THE LANCUT DECLARATION – II» про наміри спільно будувати магістраль підписали делегати семи країн: Угорщини, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Туреччини та України.

    У листопаді 2016 року в Польщі розглянули, зокрема, питання продовження транспортного коридору «Карпатський шлях» до Одеси.

    Згідно з документом, по території України магістраль проходитиме через наступні населені пункти: Львів, Мостиська, Тернопіль, Чернівці, Луцьк, Ягодин, Рівне, Житомир, Вінниця, Коростень, Умань, Одеса, Київ. Однак, за словами підписантів, ця декларація є наразі лише «документом про наміри».


    5. Коли буде збудована "Via Carpatia" ?


    Найбільш оптимістичні плани - завершити весь маршрут до 2022 року.

    Закарпаття "Карпатський шлях", на жаль, оминатиме. В будь-якому випадку, закарпатці зможуть виїхати на автомагістраль в угорському Дебрецені або словацькому Кошице, а звідти прямувати в напрямку Польщі, Греції чи Болгарії більш комфортною дорогою.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору