ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українців усе меншає. Невже закарпатські хлопці на зарадять?

    19 квітня 2024 п'ятниця
    97 переглядів
    Демографічні прогнози для України невтішні...

    До 2050 року чисельність населення України зменшиться на 5,5 мільйонів людей.

    Такі прогнози зробили в Інституті демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, пише DT.ua.

    Як зазначається, чисельність людей трудоактивного віку (20−59 років) також скоротиться на 6,6 млн, а кількість людей у віці 60 років і старше збільшиться на 2,6 млн. — їхня частка в населенні (рівень старіння) зросте до 33%. Співвідношення вікових контингентів трудоактивного (20−59 років) і пенсійного віку (60 років і старше) зменшиться з нинішніх 2,6 до 2 на початку 2030-х і до 1,5 наприкінці прогнозованого періоду.

    На думку провідного наукового співробітника Інституту Лідії Ткаченко, щоб мінімізувати негативні наслідки демографічних змін, вимагається переосмислення цілей та інструментів політики у всіх сферах. «Ухвалення на державному рівні Національного плану дій з питань старіння, навіть в декларативній формі, стало б підтвердженням розуміння складності цього питання і уваги до становища літніх людей, дало б можливість поставити завдання у якісно новому форматі, в тому числі із залученням громадського сприяння та донорських коштів», — вважає науковець.

    За прогнозом ООН, Україна входить до десятки країн світу із найвищими темпами скорочення населення (більш як на 15% до 2050 р.). Наслідки такого інтенсивного зменшення населення виходять далеко за рамки простого звуження фізичної основи формування людського потенціалу. На думку істориків і соціологів, концентрація населення є необхідною передумовою економічного розвитку й соціальної згуртованості.

    Скорочення населення веде до зменшення щільності заселеності території, що загрожує порушенням соціальних зв'язків, депресивністю та руйнуванням інфраструктури. Оскільки головною причиною депопуляції залишається висока смертність, сам факт скорочення населення є свідченням глибокого соціального неблагополуччя.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору