ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Словаччині відбулося Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва

    24 квітня 2024 середа
    80 переглядів
    Словаччина зацікавлена у розбудові ефективного співробітництва з Україною

    21-22 листопада 2017 року в с. Калужа, Земплінська Ширава, Словацька Республіка, відбулося тринадцяте засідання Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва.

    Українську делегацію очолив голова української частини комісії В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, словацьку делегацію - голова словацької частини комісії Рудольф Урбановіч, Державний секретар Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки.

    Відкриваючи засідання, Рудольф Урбановіч підкреслив важливу роль комісії для розвитку українсько-словацьких відносин та підкреслив зацікавленість словацької сторони у розбудові ефективного співробітництва та взаємозв’язків з Україною.

    В’ячеслав Негода у своєму вступному слові окреслив пріоритетні напрями та завдання Українсько-словацької співпраці, визначені Державною програмою розвитку транскордонного співробітництва на 2016-2020 роки, та коло питань, які має розглянути та вирішити комісія.

    У ході дводенного засідання комісія розглянула та визначила подальші дії по широкому колу питань транскордонного співробітництва, в тому числі щодо нормативно-правового врегулювання спільного прикордонно-митного контролю у спільних пунктах пропуску, малого прикордонного руху, розвитку прикордонної інфраструктури на українсько-словацькому кордоні, зокрема будівництва, модернізації та реконструкції пунктів пропуску «Соломоново-Чієрна» та «Уліч-Забрідь», запровадження пішохідного та велосипедного руху в пункті пропуску на українсько-словацькому кордоні «Ужгород – Вишнє-Нємецьке», будівництва, реконструкції та модернізації під’їзних доріг та мостів, здійснення заходів із спільного планування території міжнародних транспортно-комунікаційних коридорів.

    Словацька сторона повідомила про довгострокове стратегічне планування в сфері будівництва міжнародних мультимодальних транспортних коридорів TEN-T, які проходять через регіон.

    Сторони домовилися підтримати співпрацю Пряшівського самоврядного краю Словацької Республіки та Закарпатської області України для подальшої реалізації проекту модернізації автомобільного сполучення до прикордонного переходу «Убля-Малий Березний» та вітали ініціативу сторін у рамках програми Прикордонного співробітництва ЄС ENI «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» на період 2014-2020 р.р. щодо реалізації проекту з модернізації дороги II/558, в тому числі включаючи реконструкцію двох основних мостів у зв’язку з плановим відкриттям пункту перетину кордону «Уліч-Забрідь».

    Комісія взяла до відома та привітала триваюче співробітництво між Словацькою Республікою та Україною в реалізації Стратегії ЄС для Дунайського регіону (EUSDR). Обидві сторони підкреслили зростаюче значення макрорегіональних стратегій в побудові європейської ідентичності і оцінили їх роль в залученні країн, які не є членами ЄС, до європейських інтеграційних процесів.

    Українська сторона запропонувала співробітництво у сфері запобігання забрудненню та очищення води в річках, створення транскордонних водних резерватів, розроблення стратегії та здійснення спільних заходів з питань дослідження кліматичних змін та адаптації навколишнього середовища, в співробітництві між національними парками по обидві сторони кордону. Словацька сторона відзначила, що шукає можливості фінансування проектів транскордонної співпраці, спрямованих на очищення стічних вод, особливо в містах Ужгород, Мукачево та Берегово.

    Сторони привітали розширення Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО пунктом «Старі букові ліси і букові праліси Карпат та інших регіонів Європи». Розширення було погоджено на 41-й сесії Комітету всесвітньої спадщини в липні 2017 року у Кракові. Між новими об’єктами, на які була розширена територія, є і 9 об’єктів з України.

    Сторони також домовилися щодо подальших дій з розвитку співробітництва в наданні взаємної допомоги при виникненні надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків.

    За результатами засідання сторони підписали Протокол тринадцятого засідання Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва, інформує Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

    Комісія вирішила, що наступне засідання Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва відбудеться на території України.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору