ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Буківцево: улюблена місцина грибників і мрія "дачників" (ФОТОРЕПОРТАЖ)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    96 переглядів
    Невеличке село на Закарпатті вабить своєю самобутністю...

    Колись село Буківцево, що на Великоберезнянщині, було густонаселеним зі своїми традиціями та обрядами. Однак уже у післявоєнний період люди почали масово виїздити з гірського населеного пункту до міст. Зараз з корінного населення у селі проживають переважно люди похилого віку.



    Невеличке селище, що розташоване за 55 кілометрів від Ужгорода, вабить своєю самобутністю і гарними краєвидами. Свіже повітря і грибний сезон заманюють сюди любителів тихого полювання.

    Приїхавши до Буківцева вихідного дня, Mukachevo.net побачило незвичну картину: на сотню місцевих жителів у селі було припарковано кілька десятків автівок грибників. Місцеві жартують, що грибників у селі більше. Аніж населення.

    Місцева старожителька,  83-річна Олена Щербанич розповідає, що зараз у селі проживають близько сотні місцевих, більшість – похилого віку. Незважаючи на свій, жінка жваво розмовляє, бачить усе добре без окулярів, і користується мобільним телефоном, який отримала у подарунок від дітей. Їх, до слова, у неї було шестеро. За це минулого року пані Олена отримала орден «Мати -героїня».

    Живе бабуся у будинку на вершині пагорбу, на кілька десятків метрів відрізана від сусідів. Щодня жінка долає великі дистанції, проходячи й хитких мостик-балку.

    Разом з бабцею живе один з синів – німий Стефан, який у єдиній сільській церкві виконує роль дзвонаря. Буківцівська церква, до слова є пам’яткою архітектури. Побудована вона у 1792 році.  Нині богослужіння тут відправляють раз на місяць.

    Окрім церкви є у селі клуб, бібліотека та один магазин. Хліб людям привозять двічі на тиждень – у середу і неділю. Транспортного сполучення і школи у селі немає уже кілька десятиліть.

    Зазвичай місцеві займаються сільським господарством та збиральництвом ягід і грибів. Хтось збирає для себе і дітей – інші на продаж. У пані Олени, окрім городця, у господарстві є пес і кілька кіз.

    Бабця зізнається, що неабияк дошкуляють господарству дикі тварини. Так лисиці крадуть курей а кабани розгрібають насадження. Цього літа до ясел у її дворі залізла гадюка, перелякавшись, що вона покусає кіз, син схопив її голими руками і викинув геть.

    У теплу пору року живуть із буківцівцями і приїзжі, їх тут називають «дачниками». Таких у селі вистачає, ще кілька років тому, хату у Буківцеві можна було придбати за 700-800 доларів.  Зараз на подвір’ях хат стоять іномарки, а горища прикрашені сателітами.

    До слова, хату бабці Олени теж хотіли придбати. «Приходив до нас словак, дуже добрий чоловік, просив продати йому нашу хижу.  Я казала, що продам хижу, але так, аби я з син лишилася у ній жити. Він казав, що добре, в одній кімнаті будемо жити ми, а в іншу приїздити він. Але другі діти були проти і не дозволили продати » - розповіла нам жінки.

    Зараз діти у селі з’являються тільки у домівках «дачників», а коли було останнє весілля жінка навіть не пам’ятає.  

    Вікторія Жуйко
    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости