ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття : В курортних селах гірського краю за сотку землі просять до 12000$

    29 марта 2024 пятница
    64 переглядів

    Закарпатська земля все більше ціниться. І росте в ціні. Відкривши будь-яку газету з оголошеннями, знайдете багато охочих придбати клаптик землі в екологічно чистому краї. Причому зазвичай у таких оголошеннях про вартість не йдеться. Бо зрозуміло, що задоволеня мати дачу в Карпатах можуть собі дозволити тільки небідні люди.

    «Куплю земельну ділянку в Карпатах поряд з лісом або річкою», — таких оголошень останнім часом є дуже багато. Закарпаття все більше приваблює багатіїв. Причому як нашої столиці, так і країни-сусідки, де живуть «старші брати«. Москвичі і кияни, змучені своїми містами-мільйонниками, відпочивати звикли довго і гарно. Тому воліли б проводити літні та зимові вакації на власній дачі в горах. І чому б не в Карпатах?

    Попит на закарпатські землі спровокував шалене зростання цін. Причому всі ріелтери в один голос стверджують, що він ще може зупинитися, але зворотного шляху немає. Якщо будинків можна набудувати багато, охолодивши перегрітий ринок і знизивши ціни на нерухомість, то більше землі ніяк не стане — ось головний аргумент. От і зростають ціни на наші гори.

    Якщо раніше в Карпатах землю купували бізнесмени, щоб будувати тут туристичні бази та готелі, то нині все більше заявок надходить від просто заможних людей. Навіть безсніжна минула зима не дуже серйозно вплинула на ситуацію. Ріелтери кажуть, що пропозицій на продаж котеджів у Карпатах після цієї зими побільшало, але ціни не падають, бо росте попит на землю і різко зменшується число вільних ділянок. Кількість заявок на придбання земельних наділів або котеджів у горах, які надходять від киян та москвичів, збільшилася з минулої зими на 50%.

    Спеціалісти з нерухомості ділять таких клієнтів на дві категорії. Перші готові вкладати гроші для по-дальшого заробітку, другі ж

    розцінюють котедж на Закарпатті як місце сімейного відпочинку. Для заможних українців мати котедж у Карпатах нині не менш престижно, ніж віллу на Кримському узбережжі. Свідченням цьому є те, що в дуже багатьох оголошеннях, окрім вартості землі й принад регіону, вказується і відстань до аеропорту в Ужгороді.

    Оскільки обидві групи покупців зацікавлені в наявності туристичної інфраструктури, список найпопулярніших населених пунктів, як і ціни на землю, залежить від відстані до гірськолижних підйомників та санаторіїв. Скажімо, купити ділянку в Шаяні, на Драгобраті чи поблизу свалявських санаторіїв дуже складно і дорого. Тому покупці почали цікавитися об'єктами в сусідніх селах. Наприклад, у Велятині, яке розташоване між Шаяном і Хустом, хату і тридцять соток землі за невеликі, як на Карпати, гроші викупив один із київських суддів.

    НаУжгородщині, поблизу Нижнього Солотвина, де здається в експлуатацію новий санаторій, останнім часом з'явилося багато покупців на дачі мешканців обласного центру. Загалом нині ринок курортів повертається до моди кінця XIX — початку XX століття 3 численними міні-пансіонатами та віллами. Для відпочинкових об'єктів такого зразка вистачає 7-10 соток — сьогодні це найпопулярніша площа серед покупців.

    Директор ужгородської агенції нерухомості «Центр» Євген Шевнін переконаний, що ціни й далі зростатимуть. Каже, що в їхній агенції є пропозиції і продажу, і купівлі об'єктів на Закарпатті: «Цікавилися люди ділянками в районі Вишки, Кострина, «Синяка». У той же час маємо пропозиції продажу об'єктів як для бізнесу, так і для сімейного відпочинку. Наприклад, у Нижньому Солотвині за об'єкт комерційного призначення на 30 сотках просять 320 тисяч доларів, є гарні пропозиції по землі й нерухомості на Мукачівщині, в районі «Синяка».

    Окремо треба відзначити шалене зростання цін у селах навколо Ужгорода, особливо в напрямку Перечина. Тут, щоправда, землю переважно купують заможні ужгородці.
    Закарпатська земля: Гроші, час і нерви...
    Як працювало й ґаздувало Закарпаття у першому півріччі 2007 року?
    Як поживає наш закарпатський баранчик?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору