ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Лісівники Закарпаття закликали підприємців братися за лісові роботи

    25 квітня 2024 четвер
    33 переглядів

    Лісівники та підприємці Закарпаття днями зібралися разом задля обговорення співпраці на спеціалізованому семінарі в Хусті «Рекомендації щодо стратегії та механізму залучення суб`єктів підприємницької діяльності до виконання лісогосподарських заходів».

    Як у розвинених державах Європи, Україна рухається шляхом залучення до виконання лісівничих робіт суб’єктів підприємницької діяльності (СПД). Наприклад, у Швейцарії, Канаді, Чехії, Болгарії лісництва — це всього декілька осіб, які безпосередньо контролюють хід робіт у лісі: рубку, лісовідновлення, захист лісу, будівництво доріг. Самі ж роботи виконують СПД, які в змозі закупити сучасну техніку та виконувати роботи на високому професійному рівні. Позитивний закордонний досвід залучення СПД до лісогосподарських робіт та й вимоги вітчизняного сьогодення галузі переконують лісових управлінців у важливості і ефективності співпраці з підприємницьким сектором. Плюси і мінуси, переваги і ризики такого співробітництва представники обидвох сторін чи не з усіх районів краю обговорили у Хусті, зустріч відбулася ініціативи Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA та за сприяння Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства. Проектом, крім того, нещодавно було сформовано робочу групу, яка розробила відповідні рекомендації методично-інструктивного характеру.

    Фахівці свідчать, що кожен із закарпатських лісгоспів може вже сьогодні залучити до лісогосподарських заходів близько 10 підприємницьких структур. Звичайно, не всі вони наразі достатньо кваліфіковані чи оснащені необхідним обладнанням. Проте у разі стабільних договірних стосунків та забезпечення економічного інтересу, підприємці висловлюють готовність працювати в лісі.

    «Фахівці лісового господарства сьогодні стоять перед викликом необхідності покращення ведення лесового господарства, — зазначив міжнародний радник проекту FORZA Хілмар Фіольмі. — Цікавим є досвід Швейцарії та Канади, де оперативні заходи у лісі здійснюються виключно приватним сектором у відповідності до чинних нормативів та законодавства. Наша робоча група розглянула, яким чином ці процеси могли б відбуватися на Закарпатті». Валерій Мурга, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства повідомив, що ужгородські лісівники вже понад десять років відпрацьовують схему залучення СПД, почавши цю роботу майже першими в Україні. «Ми вивчали досвід у кількох країнах і ефект від впровадження такої співпраці відчутний вже сьогодні», — стверджує головний лісівник Закарпаття.

    Директор Ужгородського лісгоспу та координатор робочої групи Іван Костів представив розроблені Рекомендацій щодо залучення СПД.

    Всі учасники семінару визнали актуальність залучення СПД, суттєвих зауважень до розроблених рекомендацій не було.

    Водночас висловлювалися і певні побоювання. Так, директор підприємства з виробництва дерев’яних іграшок «Фактор-Тойз» Василь Устич висловив припущення, що допуск «приватників» такої форми, як вони існують зараз, до лісу спричинить хаос у лісовому господарстві і кращим виходом було б створення потужних лісозаготівельних структур. У свою чергу Валерій Мурга переконаний, що хаосу в лісі не буде, оскільки лісники знають кожне дерево на своїй території, повідомили в Ужгородському прес-клубі.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Чергова афера для допуску "своїх" злодіїв до суцільної вирубки того що залишилося. Лісовідновлюванням ніхто з цих злодюг займатися НЕ БУДЕ.

    Похожие новости