ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Олексій КРУПКІН: "Сьогодні ВАТ "Укртелеком" знаходиться у дуже жорсткому конкурентному середовищі"

    19 апреля 2024 пятница
    58 переглядів

    Завтра, 16 листопада, в Україні відзначатиметься День працівників радіо, телебачення та зв'язку. Напередодні професійного свята наша розмова з директором Закарпатської філії ВАТ "Укртелеком" Олексієм КРУПКІНИМ.

    — Олексію Жозефовичу, з якими показниками цьогорічне професійне свято зустрічає очолювана вами структура?

    — Якщо мова про фінансові показники нашої філії, то, вважаю, що працюємо стабільно, нормально, прибутково й усі свої планові намітки виконуємо.

    — Конкретизуйте, будь ласка.

    — За 10 місяців поточного року порівняно з відповідним періодом минулого року ми, приміром, наростили обсяг доходів на 6 відсотків, і це дуже добре.

    — Чому?

    — На сьогодні Укртелеком знаходиться у дуже жорсткому конкурентному середовищі. Бо якщо раніше не було альтернативи стаціонарним телефонам, то зараз мобільні оператори створюють велику конкуренцію. І це стосується не лише України, така ж ситуація спостерігається у всьому світі. І те, що ми зберегли темпи й нарощуємо обсяги надання послуг зв'язку населенню, є надзвичайно великим позитивом. Адже фінансово-економічні показники у нас цілком пристойні...

    До речі, щоб компенсувати ці втрати доходів, "Укртелеком" зосередився на максимальному використанні діючих телефонних ліній, які використовуються при наданні послуг телефонного зв'язку.

    — Яким чином?

    — Думаю, що всі вже чули про таку послугу, як "Ого". Це торгова марка "Укртелекому", за якою він надає послуги швидкісного доступу до Інтернету. На сьогодні, якщо говорити про Україну, то кількість споживачів цієї послуги вже склала понад 180 тисяч, і за 9 місяців поточного року "Укртелеком" вийшов на І місце в країні серед усіх інших операторів, котрі надають послуги доступу до Інтернету.

    — А як стосовно Закарпаття? По "Ого" ми вже ого чи ще ні?..

    — На сьогодні Закарпаття займає третє місце в Україні по так званому проценту проникнення...

    — Проникнення куди?

    — Не в космос, звичайно. Є такий професійний термін, який добре зрозумілий фахівцям галузі зв'язку. А для широкого загалу поясню, що процент проникнення — це відношення наявних точок підключення основного доступу до абонентської ємності, техстанцій, на яких можливе надання такої послуги. Від послуги "Ого" за останній рік (а ми говоримо за період від минулорічного нашого професійного свята до цьогорічного) ми практично подвоїли доходи і взагалі в цьому плані знаходимося на передових позиціях у країні. У нас дуже швидко за-діюються резерви. Тому що ми, по-перше, багато будуємо. А, по-друге, нові послуги швидко встигаємо реалізовувати. Зараз практично всю область закриваємо і такою послугою, як відкритий доступ. Це — безпарольний доступ до Інтернету, коли без укладання договорів абоненти можуть із будь-якого телефону скористатися послугами Інтернету. Якщо раніше таку можливість мали тільки абоненти 7 районів, то буквально на цьому тижні закінчується технічне тестування, й усі райони нашої області вже отримають можливість доступу до Інтернету без укладання доугоди, маючи зареєстрований шифр в "Укртелекомі". Це також одна з основних нових послуг, і вона користується неабияким попитом.

    — А що скажете стосовно надання послуги "Фрейм релей" (в перекладі з англійської — ефект)?

    — Це сучасна послуга, якою користуються такі корпоративні клієнти, як банки й усі інші фірми, котрі мають власну розгалужену мережу, для якої потрібний надійний і якісний зв'язок по передачі даних. У цьому році ми почали активно працювати над створенням послуги віртуальних приватних мереж.

    — А що нового, Олексію Жозефовичу, чекає закарпатців у наданні нових послуг зв'язку на перспективу?

    — Крім розширення мережі, про яку вже йшла мова, з надання послуги "Ого", буквально із першого листопада "Укртелекомом" впроваджується послуга "Ого-плюс". Це зовсім нові можливості. Складається вона з двох частин: ого-портал і oro-агент, що, мабуть, не всі споживачі знають. Так ось, щодо першої частини: ВЕБ-сайтінг — це підтримання ВЕБ-порталу на ресурсах "Укртелекому". Значить, ого-агент — це нові можливості комунікацій. Оскільки мережа телекому по кількості клієнтів швидкісного доступу в Україні вже досить велика, то в межах цієї мережі (я думаю, що ті, хто працює з такими програмними засобами, як скайт чи гугол, мають можливості спілкуватися за допомогою цих серверів) "Укртелеком" упроваджує для них і файлообмін та можливість спілкування за допомогою цієї ж послуги "Ого-плюс". Вона вже з 1 листопада запущена в роботу, і в нас в області люди практично почали користуватися цією послугою.

    Більшості наших абонентів також відомо, що з 1 листопада нинішнього року "Укртелеком" почав надавати послуги мобільного зв'язку третього покоління в стандарті РІО МТС (сіді емейл) під кодом 091. Відомо ж, що UMC має код 050, "Київстар" — 067, є й інші коди. А ось "Укртелекому" виділений офіційний код 091. Поки що ця послуга почала надаватись у містах-міль-йонниках. Це Київ, Одеса, Харків, Донецьк, Дніпропетровськ і Львів. У нашому Ужгороді також уже будуються дві базові станції, що дозволить і нам невзабарі надавати цю послугу в обласному центрі.

    — А які ваші намітки на наступний рік?

    — У нас серйозні плани по розгортанню мережі мобільного зв'язку третього покоління від "Укртелекому" на Закарпатті. Ця послуга надається під торговою маркою Utel. Назва Utel була добре відома всім, бо раніше Utel займався міжміським телефонним зв'язком, а зараз торгова марка Utel — це бренд для надання мобільного зв'язку від "Укртелекому". Також укладено договір між "Укртелекомом" та "Українськими радіосистемами". Це торгова марка "Білайн" стосовно роумінгу між цими двома мережами. Тобто якщо абонент "Укртелекому", скажімо, виїде за межі Києва, то він не перестане мати зв'язок, бо укладено угоду з "Білайном" стосовно внутріукраїнського роумінгу, і цей абонент надалі матиме зв'язок усюди, де є покриття "Білайном". А покриття "Білайн" зараз дуже активно розвивається і його розгалуження по території нашої області є також. Тобто "Білайном" покрите майже все Закарпаття...

    І щодо традиційних послуг. Маю на увазі розгортання і розвиток стаціонарної мережі телефонізації. Так ось, за традицією щороку в цьому плані ми приділяємо максимум уваги якомусь одному району. Нинішнього року — це Виноградівщина. Не лише поліпшення якості стаціонарного телефонного зв'язку в Підвиноградові й Виноградові. У цьому районі є такий Богом забутий кущ сіл, як Затисянщина (села Черна, Хижа), де немає взагалі покриття мобільного зв'язку, і скажу відверто, до сьогоднішнього часу були телефонізовані не від Королівської АТС. А зараз будується там мережа і ще до кінця поточного року повністю закриємо цей кущ звичайною телефонією.

    Нещодавно здана в експлуатацію нова АТС ємністю тисяча номерів у селі Ракошино Мукачівського району. Це велике село і там значний попит на телефонний зв'язок, його ми також закриваємо. А будівництво нової АТС у мікрорайоні Росвигово міста над Латорицею дозволить практично закрити проблему зв'язку по Мукачеву. І найбільший об'єкт для нашої філії, звичайно, в місті Ужгороді. Повна заміна АТС-5 для ужгородців — це приємна новина, тому що практично сучасні послуги на блокіраторних номерах ідуть важко, а на нових станціях спарених номерів практично не буде. Мережа вже підготовлена і частково надійшло нове обладнання, і ще до кінця поточного року ця АТС буде запущена в дію. Нова нумерація "5-ки" починатиметься на "65".

    — За всіма тими добрими справами, про які ви розповіли, конкретні люди, тож, Олексію Жозефовичу...

    — Окремі прізвища називати не хотів би. А в рамках газетної публікації перерахувати всіх, кому б слід подякувати за професіоналізм і сумління, неможливо. Тому наостанок, користуючись нагодою, хочу через газету сердечно привітати з наступаючим нашим професійним святом усіх працівників Закарпатської філії "Укртелекому", побажати їм і їхнім родинам міцного здоров'я, нових успіхів у праці в ім'я процвітання України і нашого краю, добра та благополуччя, впевненості в завтрашньому дні.

    Інтерв'ю вів Богдан ДУБОВИЙ, "Новини Закарпаття"
    Які новації пропонує закарпатцям “Укртелеком”?
    Минулоріч "Укртелеком" встановив мешканцям Закарпаття 14086 телефонних апаратів
    На Закарпатті відкриваються нові цифрові АТС

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Як був поганий телефоний звязок у гірських селах, таким поганим або взагалі відсутнім він і залишився. Мобільний звязок із-за гірського рельефу там практично відсутній. А тягнути провода для "друтянмх" звязківців не вигідно. Де ж вихід ?