ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Унікальну книжкову серію "Ucrainica: ad fontеs" ("Українське: від джерел") презентували в Ужгороді

    24 апреля 2024 среда
    26 переглядів

    5 березня в Ужгородському прес-клубі відбулася презентація започаткованої на Закарпатті книжкової серії «Ucrainica: ad fontеs» («Українське: від джерел»). Видавці представили перші дві книги цієї серії.

    Серію, що складатиметься з унікальних книг, до яких увійдуть рідкісні матеріали, започаткували професор, доктор філологічних наук, директор науково-дослідного інституту україністики ім. М. Мольнара Любомир Белей та директор ужгородського видавництва «Ґражда» Іван Ребрик.

    «Наше видавництво вважало своїм обов’язком зробити доступними громадськості ряд раритетних текстів, - розповів Іван Ребрик. - Це вагома джерельна база для науковців і водночас надзвичайно цінна пам’ятка культури для кожного з наших громадян».

    Планована серія вміщуватиме десятки найменувань книг. В основному це передруки із унікальної бібліотеки видатного україніста ХХ ст. Михайла Мольнара. Видатному уродженцю Закарпаття належить більше 500 наукових публікацій, в тому числі більше 10 капітальних монографій. Крім того, М. Мольнар зібрав надзвичайно об’ємну бібліотеку та сприяв поверненню до української культури таких видатних її діячів, як В. Винниченка, В. Ґренджі-Донського, Марка Бараболі, а також популяризації української культури в Чехії та Словаччині.

    Директор інституту імені М. Мольнара Любомир Белей розповів про перші дві книги серії. Ними стали книги Дмитра Дорошенка «Євген Чикаленко. Його життя і громадська діяльність»та Євгена Маланюка «Шлях до Шевченка». «Це книги не лише для вузького кола науковців. Мій син, 11-класник, прочитав їх «залпом», - розповів Л. Белей.

    Іван Ребрик звернув увагу на те, що українці із незрозумілих причин втратили цікавість до провідних постатей свого народу. «Люди навіть соромляться, казати, що читають Шевченка, наприклад. То ж де наша національна гордість? Ніхто її у нас не утвердить, крім нас самих», - каже видавець, повідомила голова Ужгородського прес-клубу Ірина Бреза.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору