ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Для лижників закарпатський Драгобрат — справжній порятунок

    28 марта 2024 четверг
    34 переглядів

    Коли зима видається малосніжною, закарпатський Драгобрат для лижників - справжнє спасіння. Адже білий покрив тут лежить незмінно уже протягом останніх 30 років: від листопада до травня.

    Що там можна побачити

    Цілюще та прозоре гірське повітря, миловидне озерце, що причаїлося серед крутих схилів, непорушні у своїй красі сусідні вершини – такий краєвид відкриває вершина однієї з найвищих карпатських гір – Близниця. Проте ця краса дається не просто – її потрібно досягти. А це під силу лише сильним та наполегливим людям, які не бояться втоми і здатні кілька годин поспіль долати її норовливу вершину.

    Розташувалася гора-красуня на південний захід від селища Ясіня, що у Рахівському районі, Закарпатської області. Вершина її широка полонина – улітку тут пасеться худоба, а взимку лютують вітри, безперестанку гуде хурделиця. По сусідству з Близницею - гора Петрос – друга за висотою карпатська вершина після Говерли. Близниця – не одна гора, а три подібних, що розташувалися одна за іншою, тому місцеві жителі частенько називають їх Близниці. Висота найвищої з них – 1882 м.

    Про Близницю існує у народі чимало легенд та переказів. Їх охоче розповідають місцеві мешканці. Одна із них така:

    Жили собі колись два брати-близнюки і покохали обоє одну дівчину. А були вони такі схожі один на одного, що вона кохала їх обох. Одного разу дівчина їм сказала, що за того вийде заміж, котрий принесе їй із гір едельвейс. Пішли брати-близнюки шукати едельвейс. По дорозі зустрілися з одним старим дідусем. Розповіли йому про те, куди і за чим ідуть, а дід їм і каже:

    — Ось у мене є едельвейс та зірвав я його давніше і він уже трохи засушений.

    — Ні, ні, дідусю! - відповіли брати. Нам треба свіжий едельвейс. Брати від вас старий, засохлий - то буде не по правді.

    Тоді дідусь повів їх до одної скелі, а там ріс один едельвейс. І рушили брати - один з одного боку, а другий -з другого. Тільки встигли доторкнутись до бажаної квітки, як скеля зірвалася і вони обидвоє розбилися. Дідусь повідомив про це дівчину. Вийшла вона на грунь і дуже плакала. З її сліз зробилося велике озеро, яке називається Орать. Від того часу і по сьогоднішній день люди цю гору звуть Близницею.

    А що Близниця – то не одна гора, а біля неї ще дві подібних – то їх називають Близницями. Колись, як розповідають старі люди тут не було такого густого лісу як тепер, а розкидалися сінокоси. Чоловіки косили, а одна жінка винесла їм пообідати. І тут застали її пологи. Народила вона трьох хлопчиків, трьох близнят. З того часу те поле, а згодом і три гори стали називати Близницями.

    Аби дістатися до Близниці, їхати з Тернополя перш за все потрібно до Івано-Франківська. Звідти добиратися на маршрутних автобусах до села Кваси Рахівського району або до смт Ясіня. Сідати потрібно на маршрутки, що прямують до Рахова, до Тячева або до Ясіні, після чого потрібно дістатися донайближчого КПП. Там потрібно оплатити вхід, адже Свидовецький хребет — заповідна зона. Далі можна мандрувати або доїхати на спеціальних авто – газонах або джипах — до урочища Драгобрат. Звідти альтернативи немає – лише угору і пільки пішки, пише "24.ua".
    На протяжении 30 лет Драгобрат ни разу не оставался без снега. 2008 не исключение. Последние два дня снег прямо валил!
    Закарпаття: Сніг є тільки на горах Красія та Драгобрат
    Спорудження гірськолижного курорту на Закарпатті обійдеться в три мільярди
    На закарпатський Драгобрат "новорічно-різдвяні" місця розкупили ще у вересні...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору