ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті відбудеться фольклорне ковальське свято

    28 березня 2024 четвер
    28 переглядів

    Упродовж двох днів, 14-15 червня, на території унікального музею “Гамора” у селі Лисичеве Іршавського району зберуться найвідоміші митці ковальської справи. Місце проведення імпрези обрали невипадково: саме тут розташована єдина в Європі діюча водяна кузня – пам’ятка ковальського мистецтва початку XII століття.



    Уже стали традицією щорічні зібрання ковалів з усієї України. Розпалити горн і продемонструвати свою віртуозність у прадавньому мистецтві приїдуть також гості з Німеччини, Угорщини та Польщі.



    Назва свята походить від діючої кузні на водяному млині – Гамори. Сьогодні вона здобула статус кузні-музею. Спершу на місці Гамори була паперова мануфактура, а потім збудували кузню з п’ятьма водяними колесами, кожне потужністю вісім кінських сил. Працює вона за принципом водяного млина, коли потужні гірські ріки крутять величезне колесо, яке, своєю чергою, наповнює силою ковальські міхи. Ковальські вироби ще минулого століття користувалися популярністю на Заході, зокрема, їх експортували в Югославію, Румунію й Угорщину.



    Зрештою, тенденцію з відродженням і популяризацією ковальської справи спостерігаємо саме у країнах Західної Європи. Вперше почали проводити ковальські фестивалі в Чехії та Німеччині, потім ініціативу підхопили Австрія та Франція.



    В Україні ковальство відновлюється від 1990-х років на території Західної України, спершу у Львові, потім в Івано-Франківську (тут наразі найпотужніший міжнародний ковальський фестиваль в Україні), а відтак у Києві та Донецьку.



    Лідія Йонка



    Антон Парамбуль - коваль, член “Товариства Залізного Лева”



    Упродовж останніх років ми спостерігаємо тенденцію до зацікавлення ковальським мистецтвом. Від 1990-х років митці мають змогу отримати професійну освіту за цим фахом. Адже за радянських часів ковальства в Україні зовсім не підтримували. Якщо ж сьогодні говорити про ковальську Україну, то вона стає все цікавішою не тільки для її жителів, а й для європейських країн.




    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости