ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Угорщина робить все, аби Шенген не позначився на жителях Закарпаття

    28 березня 2024 четвер
    24 переглядів

    Сьогодні Україна та Угорщина мають намір поглибити співпрацю в енергетичній, торговельній і гуманітарній сферах. Ці питання обговорюватимуть Президенти двох сусідніх держав у Києві. Угорщина – один з головних торговельно-економічних партнерів України, і один з основних лобістів України у Брюсселі, - відзначають українські політологи. Угорські ж політики та економісти додають: територія Угорщини стала «стартовим майданчиком» для великого українського капіталу на його шляху до європейського ринку. І наводять приклад інвестицій «Індустріального союзу Донбасу» в енергетику і металургію Угорщини.



    Власне, ще за першої каденції Юлії Тимошенко на посаді прем‘єр-міністра, Україна та Угорщина підписали низку двосторонніх документів, які захищають інтереси бізнесу і капіталу у цих країнах – сусідках. Директорка представництва Національного інституту стратегічних досліджень у Закарпатті Свтілана Мітряєва сучасний стан взаємин між двома державами охарактеризувала так: «Динамізм в економічній сфері, у гуманітарній сфері, у сфері відношення людей, тобто громадські відносини. Не зважаючи на все те, що нам приніс Шенген з 22 грудня минулого року. Але угорська сторона робить усе, щоб жителі Закарпаття – щоб на них не позначався цей Шенген. Угода між МЗС України і Угорщини, яка була підписана минулого року в Ужгороді, є взірковою для всього Євросоюзу».



    Для Спілка угорців існують проблеми гуманітарного характеру



    Проблеми ж, що існують в українсько-угорських взаєминах, мають гуманітарний характер, – розповідає Радіо Свобода Голова Демократичної спілки угорців України Тібор Ваш: «На жаль, спостерігається тенденція, спрямована проти освіти рідною мовою для національних меншин у цілому. Маю на увазі розпорядження Міністерства освіти про перехід на українську мову навчання. Ми не проти цього, ми вважаємо, що українську мову треба вивчати, але не за рахунок мов національних меншин. Друга проблема – це політичні баталії довкола пам‘ятника на Верецькому перевалі Карпат, де колись пройшли давні угорці. Навколо цієї проблеми іноді спостерігаємо антиугорські прояви».



    Отже, Президент України Віктор Ющенко і Президент Угорської Республіки Ласло Шойом мають чимало тем для дискусій і розробки нових проектів, які допоможуть українцям та угорцям поглибити партнерство у різних сферах життя.



    Богдана Костюк, Київ-Прага






    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору