ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Візові мури будує Європа на кордоні з Україною

    19 квітня 2024 п'ятниця
    40 переглядів

    Журналісти, вчені, студенти зможуть їздити до Євросоюзу без жодних перешкод, та й будь-якому українцю потрапити до Європи стане значно простіше – це передбачено угодою між Україною та ЄС про спрощений візовий режим. Однак реально ця угода не працює. Ба, більше, кордони стали ще більш міцнішими. З цим погоджуються навіть керманичі країни. Чи не стане кордон із Шенґеном новим берлінським муром? Про це сьогодні у Києві говорили музики, представники влади та консули.

    Київ – велика черга під угорським посольством. Така сама – під італійським, чеським та під більшістю посольств європейських країн. Кожна особа з черги хоче отримати візу, але вдасться це не легко і не всім.

    В таких чергах неодноразово стояла студентка Ірина. Вона візи так і не дочекалась. За її словами, від неї вимагали таку кількість документів, що зібрати їх вона не в змозі.

    «По-перше бігати по всіх цих закладах, де дають всі ці довідки – це дуже важко. Це психологічна травма – бо їх одразу і не дають. Крім того, на тебе тиснуть надзвичайно цим всім. Потім уже навіть і їхати нікуди не хочеться!», – каже студентка.

    Попри угоду про спрощення візового режиму – потрапити до Європи українцям тепер значно важче, скаржаться люди. Сталі члени Євросоюзу хочуть уберегти себе від нелегалів. А в країн, які долучилися нещодавно, і не входять до Шенґену – свої причини, зазначає директорка закарпатської філії національного інституту стратегічних досліджень Світлана Мітляєва.

    «Вони це роблять, бо їх також моніторить Європейська Комісія і їм треба довести, що вони є такі члени Євросоюзу, які мають бути у шенґенському просторі. Тому вони зробили більш жорстокі вимоги», – говорить Світлана Мітляєва.

    Щонайменше 10 країн Євросоюзу систематично порушують права українських громадян у вирішенні візових питань – це статистика комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції.

    Як запобігти порушенням?

    Вирішити проблему можна. І головне тут – наполегливість, каже голова парламентського комітету Борис Тарасюк: «Треба наполягати в контактах із ЄСівською стороною на необхідності виконання всіма країнами-членами зобов’язань за цими угодами. Я знаю, що міністерство закордонних справ цим займається.

    Свій рецепт вирішення пропонує і Директор Польського Інституту у Києві Єжи Онух: «Ми хочемо дійти до свідомості громадян. Щоби вони брали справи у свої руки. Щоб вони заявляли і в медіа, і до обласних структур, що вони не хочуть щоб кордон поміж Євросоюзом і Україною був залізною!»

    Розкрити кордони може тільки порозуміння і музика – вважають організатори акції КОРДОН 803. Між містечками Угринів (Україна) і Долгобичів (Польща) збираються побудувати «музичний міст». 30 серпня там зберуться відомі польські і українські гурти для того, щоби об’єднати зусилля у подоланні кордонів між країнами і між народами.

    Радіо Свобода

    UA-reporter.com

    Что такое шенгенская виза и как ее получить
    Чтобы получить разрешение малого пограничного движения для поездки в Словакию закарпатец должен иметь приглашение "с той стороны"
    Угорщина робить все, аби Шенген не позначився на жителях Закарпаття
    В Бухаресте проходят украинско-румынские переговоры о приграничном движении

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Докі Русини не достануть автономію, доті не буде нич. Ци йсе порозуміє каждий закарпатець. Бо Європа нас русинов легко пустить до себе, а украйинцям не є довіри. И не по вині русинов

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Докі Русини не достануть автономію, доті не буде нич. Ци йсе порозуміє каждий закарпатець. Бо Європа нас русинов легко пустить до себе, а украйинцям не є довіри. И не по вині русинов