ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді говорили, як можна знизити рівень тютюнопаління в Україні

    23 квітня 2024 вівторок
    28 переглядів

    У череду, 9 липня, в Ужгороді проходив семінар на тему «Легальний наркотик»: Як журналісти, влада та громадськість можуть знизити рівень тютюнопаління в Україні?».

    У рамках заходу відбулася прес-конференція: із журналістами зустрілися Микола Поліщук, радник Президента України, голова Ради з питань охорони здоров’я при Президентові України, Костянтин Красовський, голова відділу з контролю над тютюном ВООЗ в Україні, Сергій Гончар, голова Всеукраїнської коаліції організацій за вільну від тютюнового диму Україну та Ганна Гопко, координатор Кампанії «Майбутнє без паління» в Україні.

    41% українців палить, з них — дві третини це чоловіки. Набувають цієї шкідливої звички українці рано — половина курців чоловічої статі починає у віці до 15 років, така ж кількість жінок запалює першу цигарку у віці до 17 років. За кількістю чоловіків-курців Україна займає перше місце в Європі. Тим часом звичка палити є не просто шкідливою, а смертельно небезпечною: 85-95% раку легенів та гортані припадає на тих, хто палить, 30% раку молочної залози теж у курців. 10% хвороб із загальної кількості постраждалих припадає на пасивних курців. Такі дані подав на прес-конференції Микола Поліщук, радник Президента України, голова Ради з питань охорони здоров’я при Президентові України. Екс-міністр охорони здоров’я наголошує, що за роки незалежності Україна вже втратила 6 млн. українців, серед причин втрати здоров’я а потім й життя українців —тютюнопаління на рівні з алкоголем, нераціональним харчуванням, малорухливим способом життя та травматизмом. Ще 1966 році Україна займала 3-тє місце у світі за тривалістю життя, нині — ми другі у кінці європейського списку.

    Тютюнопаління в Україні, за словами Миколи Поліщука, стало справжньою епідемією. Але її проте ще можна подолати. Бо це та, хвороба, яку можна попередити. Микола Поліщук назвав і найдієвіше засоби боротьби з тютюнопалінням: по-перше, свідомість кожної людини, по-друге підняття цін на цигарки до європейських, а також дієва заборона продажу цигарок дітям і заборона тютюнопаління в закритих приміщеннях.

    В Україні прийнято вже закон про заборону тютюнопаління у громадських місцях. Додатково рішення стосовно сприяння зменшення шкідливого впливу куріння тютюнових виробів на здоров’я населення прийняли міські ради деяких українських міст. 30 травня таке рішення прийняли і депутати Ужгородської міської ради. Сергій Гончар, голова Всеукраїнської коаліції організацій за вільну від тютюнового диму Україну каже, що в Черкасах вже є напрацьований механізм покарання власників тих закладів, що порушують ухваленні владою рішення аж до позбавлення їх ліцензії.

    Костянтин Красовський, голова відділу з контролю над тютюном ВООЗ в Україні розповів, що непідйомну на перший погляд проблему зменшення курців в Україні можна вирішити. І навів приклад Канади, де ще 40 років тому курців було 50%, нині таких тільки 15 %. До дієвих заході він додає ще повну заборону реклами, підвищення акцизів та допомогу тим, хто хоче кинути палити.

    Наразі, за словами Ганни Гопко, координатора Кампанії «Майбутнє без паління» в Україні, ціни на цигарки в Україні стабільні, у порівнянні до інших товарів чи продуктів харчування, які постійно дорожчають. І населення не економить на курінні.

    У Верховній Раді вже зареєстровано кілька проектів, що стосуються запровадження механізмів регулювання тютюнового бізнесу чи реклами цигарок. Але прийняти такі закони не так просто, каже Ганна Гопко, у тютюнових кампаній потужне лобі, повідомили UA-reporter.com в Ужгородському прес-клубі.

    Закарпаття: Отруйні ягідки алкогольно-сигаретної реклами
    У закарпатській Сваляві знайшли обгорілу жертву "нетверезого" куріння
    Ужгород: Профілактику небезпечної залежності від цигарки слід починати з сім’ї

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Мечтаю о том дне, когда не придется учить элементарной культуре наших сограждан-о том, что в общественных местах не курят и что для мусора существуют мусорные корзины.
    А пока давайте активно напоминать об этом нашим ближним и не быт равнодушными к этой проблеме! Одна из самых больших проблем украинцев-в их равнодушии. Так называемое "моя хата скраю..."