ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: На Верецькому перевалі відкрито пам’ятник оборонцям України

    23 квітня 2024 вівторок
    57 переглядів

    У понеділок, 21 липня, на Верецькому перевалі за участі представників обласної і місцевої влади, громадськості голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші урочисто відкрив пам’ятник оборонцям України. З цієї нагоди відбувся мітинг. Як стверджують старожили, у 1939 році поблизу місця встановлення пам’ятного знака були розстріляні карпатські січовики – захисники Карпатської Україні. Що насправді відбувалось, історичних свідчень нема, тому остаточні висновки – за науковцями.

    Як перший крок до увічнення пам’яті загиблих оборонців української державності, обласною владою було порушено питання про встановлення тут, на Верецькому перевалі, пам’ятного знаку. Заслужений художник України Степан Шолтес, чий проект пам’ятника і було визнано кращим, створив архітектурну композицію із 3-х пілонів, які об’єднані між собою і завершуються хрестом. Таким чином пам’ятник має вигляд каплиці. Всередині розташований куб із чорного андезиту, який символізує вівтар. На кубі є напис українською та англійськими мовами: „На вшанування пам’яті героїв, які пожертвували своїм життям за незалежність, свободу та процвітання України”. Спорудження пам’ятника профінансувала обласна влада, виділивши з обласного бюджету 300 тисяч гривень.

    Виступаючи на урочистому мітингу, присвяченому відкриттю пам’ятника, голова облдержадміністрації Олег Гаваші наголосив на тому, що трагічні події на Верецькому перевалі залишились назавжди у народній пам’яті.

    – Карпатська Україна далекого 1939-го року стала своєрідним прологом відродження Української соборної держави, вагомим історичним моментом для всіх українців на шляху утвердження національної ідеї, єднання всіх українських земель. Існування Карпатської України, подвиг її оборонців стали подією, що визначили подальшу долю країни, – констатував Олег Гаваші.

    На завершення урочистого мітингу святими отцями було освячено пам’ятний знак.

    * * *

    Цього ж дня на Верецькому перевалі відбулося і відкриття пам’ятного знаку, присвяченого переходу угорських племен через Карпати. Участь у заході взяли Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорській Республіці Дмитро Ткач, Надзвичайний та Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Андраш Баршонь, депутати Угорського парламенту та представники національно-культурних товариств краю.

    У вступному слові Андраш Баршонь наголосив на тому, що встановленням цього пам’ятника українська сторона вкотре засвідчила позицію толерантного ставлення до потреб національних меншин, що проживають в країні. У народів, що населяють багатонаціональний Закарпатський край, спільна історія, яка вчить жити у мирі і дружбі в єдиному європейському домі.

    – Це прояв нашої дружби, добросусідських відносин між Угорщиною та Україною, – наголосив пан посол.

    Автор пам’ятного знаку – Петро Матл. За задумом скульптора, монумент символізує ворота між Сходом та Заходом. Пам’ятник зображений у вигляді каплиці, яка складається з семи валунів, що символізують сім племен, котрі об’єдналися для переходу через Карпати. Всередині каплиці розташований олтарний камінь, який символізує чашу братського договору.

    До пам’ятника, присвяченого переходу угорських племен через Карпати, було покладено квіти від учасників заходу. Монумент було освячено, повідомили UA-reporter.com в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації.
    Влада Закарпаття відбудовує Музей лісу і сплаву та встановлює пам’ятники на Верецькому перевалі
    На Верецькому перевалі відслужили молебень за розстріляними січовиками Карпатської України
    Верецький перевал зустрічав гостей-депутатів
    Волинська облрада проти монумента великій Угорщині на Закарпатті(оновлено Відео)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    И думаете, что этим откупились от галицких вандалов ?

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    И думаете, что этим откупились от галицких вандалов ?