ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чеський парламент обговорює новий проект закону про працевлаштування

    19 квітня 2024 п'ятниця
    54 переглядів

    У ньому пропонується низка суттєвих змін для іноземних працівників. Проект проходить друге читання у нижній палаті. Уряд переконує, що його метою є запровадити зрозумілі та прозорі правила політики працевлаштування.

    У Чехії для іноземних заробітчан запровадять
    У Чехії для іноземних заробітчан запровадять "зелені карти" і ліквідують "чужинецьку поліцію".

    Три типи «зелених карт»

    Найвідомішою новинкою для іноземців у Чехії стане єдиний дозвіл на роботу та перебування під назвою «зелена карта». Посади, які протягом 30 днів не будуть зайняті громадянином Чехії чи іншої країни ЄС, автоматично потрапляють до бази даних робочих місць, доступних для іноземців. Відтак можна буде відкривати «зелену карту».

    Вона матиме три типи: A — для кваліфікованих працівників, які мають вищу освіту та займатимуть керівні позиції, B — для працівників, від яких вимагається мінімальна професійна освіта, C — для решти. Діятимуть «зелені А–карти» три роки, типу В і С — два роки. Картку типу А та В можна буде продовжити, С — ні. Заяву на її видачу можна подати як у консульстві ЧР за кордоном, так і у відділенні чеського МВС. На результат доведеться очікувати 1–2 місяці. Відтак іноземець повинен буде повідомити поліції адресу свого місця проживання у Чехії.

    Дозвіл на роботу на два роки

    Традиційні дозволи на роботу і робочі візи не зникнуть. Навпаки, процес їх видачі буде лібералізовано. Наприклад, чеський працедавець більше не потребуватиме особливого дозволу на прийом іноземців на роботу. Дія робочої візи, яку відтепер можна оформити на два роки, не припинятиметься зі звільненням: якщо іноземець не з власної вини або за домовленістю втратить роботу, він матиме законних 60 днів для пошуку нової роботи. На ці два місяці вони будуть зобов’язані оформити договірне медичне страхування. Подібний захисний термін («охранну лгуту») матимуть також власники згаданих вище «зелених карт».

    Міністерство внутрішніх справ матиме більше прав контролювати агентства з працевлаштування. На кожну ліцензію на працевлаштування, яку видає Мінпраці, потребуватиметься згода МВС. Новий закон про працевлаштування принесе низку змін у деякі інші закони, зокрема про перебування іноземців. Він набуде чинності, як очікується, на початку наступного року.

    Агонія «чужинецької поліції»

    Улюблене «місце зустрічі» приїжджих роботяг — поліція у справах іноземців, або, простіше кажучи, «чужинецька поліція» — протягом п’яти років зникне. Візами та дозволами на перебування займатиметься безпосередньо МВС, де працюють цивільні урядовці. Тобто всіх громадян інших країн Чехія вже не сприйматиме як потенційних злочинців.

    Про жахи, які чиняться перед офісами чеської поліції у справах іноземців, журналісти та громадські організації вже втомилися писати. Найважча ситуація у Празі, де легально проживає близько 130 тисяч громадян інших країн. Тут, на вулиці Конєвова, наліплені один на одного «гості Праги» стоять у чергах десятки годин, навіть днями. Сварки за місце, перебігання, «продаж» місця у черзі… Нещодавно тут влаштували облаву на посередників, серед яких було чимало закарпатців. Показово до відділку відвели майже два десятки «рішал».

    Згідно з новим законодавством, із прийомом документів та видачею дозволу на перебування в один день іноземцям доведеться розпрощатися: період очікування віднині становитиме 30—60 днів.

    Від початку наступного року вже безпосередньо МВС прийматиме рішення щодо набуття іноземцями дозволу на постійне проживання у Чехії, а через кілька років (від 2013–го) воно займеться і тимчасовими дозволами. Для цього МВС створить 182 нових робочих місця. Таким чином, «чужинецька поліція» залишиться практично без роботи: контролювати «нешенгенських» іноземців в аеропортах та всередині країни — на ринках, у гуртожитках, на будівництвах тощо — будуть звичайні поліцейські.

    Олекса Лівінський, "Україна Молода"

    UA-reporter.com
    Что нужно для того, чтобы легально уехать на заработки за границу
    За всіх часів закарпатці в пошуках роботи виїжджали в Канаду, Америку, Австралію, Бельгію...
    У сусідній із Закарпаттям Угорщині зменшується кількість українських заробітчан

    "Мандрівка" Євросоюзом закінчилась для трьох закарпатців арештом та італійською в’язницею

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору