ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття залишиться без аеропорту?

    18 квітня 2024 четвер
    29 переглядів

    Ужгородська влада для цього робить усе можливе...Найближчим часом обласний центр Закарпаття може залишитися без єдиного в краї аеропорту.

    Закарпаття може залишитися без аеропорту в Ужгороді
    Закарпаття може залишитися без аеропорту в Ужгороді

    Вже зараз на його території на замовлення Ужгородської міської ради проводять зйомки працівники Закарпатського обласного кадастрового центру. Їх змушені буквально виловлювати співробітники аеропорту, оскільки з ними ці роботи ніхто не погоджував. Така ситуація цілком на руку Ужгородському меру, адже забравши від аеропорту частину його земель, останній можуть закрити з невідповідність нормам і стандартам. Тоді в руках у мерії, фактично, опиниться земельна ділянка, вартістю в десятки, а то й сотні мільйонів доларів…









    Схоже, що до цього все і йде. Ситуація почала загострюватися з початком будівництва супермаркету «Дастор», який теж розкинувся в санітарній зоні аеропорту. Ще на початку його спорудження працівники аеропорту робили зауваження забудовникам, мовляв, не витримуються норми. Останні ж застереження проігнорували. Згодом неподалік мов гриби почали рости житлові будинки ТОВ «Данте» забудовника Романа Тракслера. Останній, як і годиться, отримав дозвіл на будівництво в Украеропроекті, який дає дозволи на територіях поблизу летовищ. Однак, будувати підприємець почав далеко не на тій території, яку йому дозволили забудовувати. Про це нам розповів директор обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» Олег Чеборак.

    — У мене складається думка, що в Ужгороді ведеться спланована кампанія, спрямована на знищення єдиного в області аеропорту, — каже директор. — З нами не узгоджують будівництво в санітарній зоні аеропорту, не запрошують на сесії, де розглядаються ці питання, не дають відповідей на наші запити…



    — Фундамент одного з будинків провулку Шевченка поставили прямо на осі злітної смуги, розповідає працівник адмінвідділу аеропорту Борис Ходунов. — Цю земельну ділянку виділила забудовнику міська рада, не погодивши з нами. А без таких дозволів у всій Україні рішення просто не існують. А от у нас є. Вже більше двох місяців тому ми звернулися з листом до головного архітектора Ужгорода Олени Стричик, аби та дала нам точні координати забудови. Відповіді нема й досі. Як і з транспортної прокуратури. Словом, проти нас розпочалася тиха віна…

    Насправді, узгодження всіх забудов поблизу аеропорту з його адміністрацією — норма Повітряного кодексу України, над яким ужгородська влада просто познущалася. Судіть самі: у документі написано, що в санітарній зоні злітної смуги будувати заборонено. Остання ж складає близько 300 метрів. А тепер згадайте, яка відстань між злітною смугою ужгородського аеропорту та, скажімо «Дастором» чи будинками, що повиростали біля нього…

    — Ви уявіть, як почувають себе люди, які живуть у тих будинках на 15 метровій висоті, коли над ними на відстані 10-12 метрів пролітає літак, — розповідає заступник директора аеропорту з експлуатації наземних споруд Валерій Прибегін. — Добре, якщо вони у цей час сидять на унітазі (посміхається)… Крім того, кожен підйом чи посадка літака це — викид значної кількості невідпрацьованого палива. Ним і дихають зараз мешканці нових будинків поблизу летовища. А коли в аеропорті сідає ТУ-134 (на таких літають високопосадовці), то у мешканців цих будинків взагалі зносить антени. Але забудовників, котрі добре продали тут квартири і будують нові, це, звичайно, не обходить.



    Працівники ужгородського аеропорту в один голос заявляють, що проти них ведеться така собі невимушена боротьба. Її піком може стати закриття аеропорту за невідповідність держстандартам та нормам. У такому випадку область може взагалі залишитися без летовища. Адже в мукачівському військовому аеропорті вже повністю знищена вся інфраструктура. Там, за словами Євгена Прибегіна, лише на світлову систему потрібно 11 мільйонів гривень. Таких грошей на ці потреби область не має. Тож чи не краще зберегти те, що вже є ...?









    Павло БІЛЕЦЬКИЙ, для UA-reporter.com-Ужгород


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Це цитата Валерія Прибегіна: "Крім того, кожен підйом чи посадка літака це — викид значної кількості невідпрацьованого палива."
    - значить він уже не відповідає стандартам без будь-якої додаткової забудови, а ви говорите, що його треба зберегти.
    А чи узгоджує аеропорт забудову на територі Словакії, адже літаки залітають на взлітно-посадочну полосу з її території?

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Це цитата Валерія Прибегіна: "Крім того, кожен підйом чи посадка літака це — викид значної кількості невідпрацьованого палива."
    - значить він уже не відповідає стандартам без будь-якої додаткової забудови, а ви говорите, що його треба зберегти.
    А чи узгоджує аеропорт забудову на територі Словакії, адже літаки залітають на взлітно-посадочну полосу з її території?